Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας: Εκδρομή στη γενέτειρα του Κοσμά του Αιτωλού και στη λίμνη Τριχωνίδα

 

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Θέρμιος Απόλλων» προτείνει τις καλύτερες επιλογές για περιήγηση στη φύση, προσκυνήματα και γνωριμία με την ιστορία σε αυτόν τον υπέροχο προορισμό.

 

Το Θέρμο είναι κωμόπολη ανατολικά του Αγρινίου, σε μια μαγευτική τοποθεσία με θέα στη λίμνη Τριχωνίδα. Αποτελεί περιοχή-σύμβολο για την Ελλάδα, καθώς το αρχαίο Θέρμο υπήρξε η έδρα της Αιτωλικής Συμπολιτείας, της πρώτης δημοκρατίας στον κόσμο. Είναι, επίσης, ο γενέθλιος τόπος του Κοσμά του Αιτωλού και άλλων δασκάλων του γένους. Με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, μοναδικά θρησκευτικά μνημεία και πανέμορφα φυσικά τοπία, είναι σίγουρα ιδανικός προορισμός για εκδρομές όλο τον χρόνο.

Βρίσκεται στην πανέμορφη περιοχή της ορεινής Τριχωνίδας, μόλις 32χλμ. από το Αγρίνιο και 45χλμ. από τη Ναύπακτο. Η νέα κωμόπολη, είναι χτισμένη περίπου ένα χιλιόμετρο από την αρχαία πόλη και με τα απείρου κάλλους φυσικά τοπία, τα αιωνόβια πλατάνια στο γραφικό της κέντρο, τα άφθονα νερά και τα λιθόκτιστα κτίρια, σπάνια δείγματα της νεότερης αρχιτεκτονικής, εντυπωσιάζει απροσδόκητα τον επισκέπτη και είναι το ιδανικό ορμητήριο για τη γνωριμία με την ευρύτερη περιοχή. Λίγο έξω από το Θέρμο, στο χωριό Μέγα Δένδρο, γεννήθηκε ο Κοσμάς ο Αιτωλός.

Αξίζει να επισκεφτείτε:

- Τον αρχαιολογικό χώρο με το ναό του Απόλλωνος και το νέο μουσείο της πόλης.

- Τους καταρράκτες Μοκιστιάνου, απίστευτης ομορφιάς, ανάμεσα στα χωριά Αγία Σοφία και Μυρτιά, καθώς και τους νερόμυλους και τις νεροτριβές.

- Το πέτρινο γεφύρι της Αρτοτίβας, το παλαιότερο πέτρινο τοξωτό γεφύρι στην Αιτωλοακαρνανία.

- Τον διπλό ναό του Αγίου Νικολάου/Ταξιαρχών στο χωριό Αγία Σοφία, που είναι χτισμένος με υλικά από τον αρχαίο ναό της Αρτέμιδος. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και ο ερειπωμένος ναός της Αγίας Σοφίας του 13ου αιώνα.

- Το ναό του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρα (1847) ένα εξωκλήσι με πέντε τρούλους, που βρίσκεται στο χωριό Αργυρό Πηγάδι.

- Το Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων στον λόφο του Αγίου Κοσμά στο Θέρμο.

- Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

 

Προσκυνηματικές εκδρομές: Μονές & Ναοί

Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής: Το «Κρυφό Σχολειό» του Κοσμά του Αιτωλού 

Η Μονή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, ως διοικητικό, οικονομικό και πνευματικό κέντρο. Από εδώ πέρασαν οι δύο μεγάλοι δάσκαλοι του Γένους, ο Kοσμάς ο Aιτωλός, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, εδώ έμαθε τα πρώτα του γράμματα και ο Ευγένιος Γιαννούλης. Στην κρύπτη της Μονής, ανακαλύφθηκε «κρυφό σχολειό», χώρος όπου σήμερα παρουσιάζεται μια μοναδική αναπαράστασή του με κέρινα ομοιώματα. Η Μονή πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου και εδώ φυλάσσονται διάφορα λείψανα, όπως της Αγίας Παρασκευής, καθώς και η θαυματουργή εικόνα της.

 

Προσκυνήματα Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Ανάμεσα στο Θέρμο και το Μέγα Δένδρο, δεσπόζει ο ναός που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ενώ δίπλα έχει ανεγερθεί μοναστήρι, όπου φυλάσσεται μέρος του ιερού λειψάνου του. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και ο παλαιός ναός που είχε χτιστεί αρχικά προς τιμή του Αγίου. Στο χωριό Μέγα Δένδρο υπάρχουν τα θεμέλια του σπιτιού του Αγίου όπου έχει δημιουργηθεί προσκύνημα, ενώ στην κεντρική πλατεία του Θέρμου δεσπόζει το άγαλμά του. Η μνήμη του τιμάται στις 24 Αυγούστου, ημέρα που έχει καθιερωθεί ως τοπική εορτή για τη γενέτειρά του, το Θέρμο. Πραγματοποιείται λιτανεία και σε όλα τα χωριά του Δήμου οργανώνονται πολυήμερες λαμπρές εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη του Αγίου.

 

Mοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιώτισσας

Η Ιερά βυζαντινή Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου ή Παναγίας Φανερωμένης ή Μονή Μυρτιάς, βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής από το Αγρίνιο προς το Θέρμο, με θέα τον κάμπο του χωριού και τη λίμνη Τριχωνίδα. Η παράδοση λέει ότι μέσα σ’ ένα θάμνο μυρτιάς βρέθηκε από βοσκούς της περιοχής η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και εκεί οι κάτοικοι του χωριού έχτισαν αρχικά ένα μικρό εκκλησάκι και αργότερα το μοναστήρι. Από τον 17ο αιώνα, η Μονή είναι γνωστή και ως η Παναγία της Μυρτιάς ή «η ελπίς των απελπισμένων». Το μοναστήρι κοσμούν αξιόλογες αγιογραφίες διαφορετικών εποχών, φάσεων και τεχνοτροπιών και εορτάζει στις 21 Νοεμβρίου.

 

Περιηγήσεις στη Φύση: Λίμνη Τριχωνίδα & Εύηνος ποταμός

Ανάμεσα στις δασωμένες πλαγιές του Παναιτωλικού ξεδιπλώνει την απεραντοσύνη της η μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας, η Τριχωνίδα. Γύρω της πανέμορφα γραφικά χωριά, ενώ στα γαλήνια νερά της, επιφάνειας 98χλμ., μήκους 19χλμ. και μέγιστου βάθους 58μ., βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη ψαριών και πουλιών, μερικά από το οποία είναι σπάνια. Η διαδρομή περιμετρικά της λίμνης προσφέρει υπέροχες εμπειρίες, με παραλίμνια κέντρα αναψυχής και δραστηριοτήτων, ενώ γύρω της είναι χτισμένα πάνω από 20 χωριά, από τα οποία ξεχωρίζουν η γραφική Μυρτιά, το Θέρμο – σημείο αναφοράς της ευρύτερης περιοχής, το Πετροχώρι με τα παραδοσιακά πέτρινα κτίρια, η Ανάληψη, το μπαλκόνι προς την Τριχωνίδα.

Ο Εύηνος ποταμός ή Λυκόρμας ή Φίδαρης πηγάζει στα βουνά Κόρακας και Τσεκούρι, κοντά στην Αρτοτίνα και εκβάλλει κοντά στο χωριό Κρυονέρι, ανατολικά από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου στον Πατραϊκό Κόλπο. Το συνολικό του μήκος είναι περίπου 80 χλμ. Στον Εύηνο σώζονται αρκετά παλιά γεφύρια και πεζογέφυρες. Σημαντικότερα εξ’ αυτών είναι το μονότοξο γεφύρι της Αρτοτίβας, το μεγαλύτερο μάλιστα της δυτικής Ελλάδας, της Δορβιτσάς, της Κλέπας, κ.α. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τον οικισμό Χάνι Μπανιά, σε απόσταση 15 χλμ. από την όμορφη Ναύπακτο, με υπέροχη θέα στον ποταμό. Σε μικρή απόσταση από τον οικισμό, θα συναντήσετε τη μεταλλική γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες. Ο Εύηνος είναι ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της φύσης και των αθλητικών δραστηριοτήτων. Οι πιο δημοφιλείς για τον ποταμό δραστηριότητες είναι το κανό καγιάκ και το ράφτινγκ. Θα βρείτε εγκαταστάσεις για να διασχίσετε τον ποταμό, εύκολα και με ασφάλεια. Η συνήθης διαδρομή καταλήγει στο Χάνι Μπανιά. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλασία καθώς και ιππασία.

Διαμονή

Προτείνουμε το ξενοδοχείο «Thermios Apollon» στο Θέρμο, με πανοραμική θέα, μοναδική αισθητική και ποιοτικές υπηρεσίες (τηλ: 26440 24024, 6972845646, www.apollonhotel.gr)