Πελοπόννησος: Κάθε εποχή… μαγευτική!

 

Κορυφαία πολιτιστικά μνημεία, σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι, σύγχρονες πόλεις και γραφικά χωριά, παραδοσιακοί οικισμοί και καστροπολιτείες, πανέμορφες ακτές και επιβλητικά όρη, δάση, ποτάμια, λίμνες και σπήλαια, μοναστήρια, εκλεκτά τοπικά προϊόντα, μακραίωνες παραδόσεις και αυθεντικοί άνθρωποι συνθέτουν το μοναδικό παζλ της Πελοποννήσου, ενός τόπου που τα έχει όλα και αποτελεί ιδανικό προορισμό για διακοπές, δραστηριότητες, χαλάρωση και γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό.

 

Διαδρομές στην Ιστορία

Η Πελοπόννησος φιλοξενεί μερικά από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία της Ελλάδας προσφέροντας ένα μαγικό ταξίδι στο χρόνο και εμπειρίες που μένουν αξέχαστες. Επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα. Στην Ακρόπολη θα εισέλθετε από τη θρυλική πύλη των Λεόντων και ακολουθώντας τα βήματα των Ατρειδών, θα θαυμάσετε τα Κυκλώπεια Τείχη, τον περίφημο Θησαυρό του Ατρέα, τον θολωτό τάφο της Κλυταιμνήστρας, τους ταφικούς κύκλους Α’ και Β’ και πολλά άλλα μνημεία της εποχής που ο μύθος συνάντησε την ιστορία.

Επισκεφτείτε επίσης, την Αρχαία Μεσσήνη με το θέατρο, το ασκληπιείο, την κρήνη Αρσινόη, το ηρώο, την αγορά και το στάδιο. Το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, δημιούργημα του Ικτίνου, τον μοναδικό ελληνικό ναό χτισμένο με τρεις αρχιτεκτονικούς ρυθμούς - δωρικό, ιωνικό και κορινθιακό. Την αρχαία Κόρινθο, την αρχαία Μαντίνεια στην Αρκαδία και την αρχαία Νεμέα, γνωστή από τον άθλο του Ηρακλή και τους περίφημους αγώνες της αρχαιότητας, όπου θα δείτε τον ναό του Δία και το στάδιο, την ακρόπολη της Τίρυνθας στην Αργολίδα, την αρχαιότερη από όλες τις μυκηναϊκές ακροπόλεις. Φυσικά, στα κορυφαία μνημεία περιλαμβάνονται η Αρχαία Ολυμπία και το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, με την περίφημη ακουστική, που ακόμη και σήμερα μας προσφέρει μοναδικές πολιτιστικές εμπειρίες. 

 

Παραμυθένιες Καστροπολιτείες

Ταξιδέψτε στο χρόνο και απολαύστε μοναδικές περιηγήσεις στις μαγευτικές καστροπολιτείες της Πελοποννήσου, που δεσπόζουν αγέρωχες ενάντια στη φθορά του χρόνου. Επισκεφτείτε τον Μυστρά, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, και μεταφερθείτε στην ένδοξη εποχή της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Οι συνοικίες του, το Κάστρο, η Μεσοχώρα και η Έξω Χώρα, δημιουργούν ονειρικές εικόνες και τα υπέροχα κτήρια, τα μνημεία, όπως τα παλάτια των Παλαιολόγων, οι κατοικίες των ευγενών, οι επιβλητικές εκκλησίες, τα μοναστήρια και το μουσείο συνθέτουν ένα μεγαλειώδες σκηνικό και μια ακαταμάχητη ατμόσφαιρα.

Σε μια άλλη μαγευτική βυζαντινή καστροπολιτεία, στη Μονεμβασιά, σμιλεμένη σαν γλυπτό στον βράχο, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει εδώ και αιώνες. Πέτρινα πυργόσπιτα, στενά λιθόστρωτα και δαιδαλώδη σοκάκια δημιουργούν την απόλυτη μεσαιωνική εικόνα. Στη μενεξεδένια πόλη, γενέτειρα του Ρίτσου, θα βρείτε επίσης boutique επιλογές διαμονής και εκλεκτά εστιατόρια. Δοκιμάστε το ξακουστό γλυκό κρασί Malvasia και μην παραλείψετε να ανεβείτε στο Γουλά (επάνω Κάστρο) για να απολαύσετε τη συγκλονιστική θέα της πόλης και να επισκεφτείτε τον επιβλητικό ναό της Αγίας Σοφίας που μοιάζει να αιωρείται ανάμεσα στα βράχια. Όλη η Πελοπόννησος είναι διάσπαρτη από μεγάλα και σπουδαία κάστρα. Αξίζει να θαυμάσετε τον Ακροκόρινθο στην Κορινθία, ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση κάστρα, τα κάστρα της Κορώνης, της Μεθώνης και της Πύλου στη Μεσσηνία και φυσικά, το περίφημο Παλαμήδι στο Ναύπλιο.

 

Διαδρομές στη Φύση

Με επιβλητικά βουνά, πανέμορφα δάση, φαράγγια, λίμνες και ποτάμια, αλλά και δαντελωτές ακτές η Πελοπόννησος προσφέρει μοναδικές φυσικές ομορφιές, τις οποίες μπορείτε να γνωρίσετε είτε μέσα από περιηγητικές διαδρομές, είτε με ποικίλες φυσιολατρικές δραστηριότητες. Ανακαλύψετε τις κορυφές της Πελοποννήσου ακολουθώντας τα μονοπάτια του Ταΰγετου, της υψηλότερης οροσειράς της χερσονήσου με την κορυφή του Προφήτη Ηλία και το ομώνυμο εκκλησάκι στα 2.407 μέτρα. Γνωρίστε το όρος Ζήρεια ή Κυλλήνη, τη Λίμνη Δόξα με το αλπικό τοπίο και τη λίμνη Στυμφαλία, το μυθικό όρος Μαίναλο και τα μονοπάτια του Πάρνωνα ακολουθώντας τα φαράγγια του με τους καταρράκτες, τις μικρές λίμνες και τις σπηλιές μέσα σε οργιώδη βλάστηση. Θαυμάστε το σπάνιας ομορφιάς ελληνικό φιόρδ στον Γέρακα Λακωνίας, τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, έναν προστατευμένο υδροβιότοπο με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, κοντά στην πασίγνωστη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς στη Μεσσηνία, περιηγηθείτε στα μονοπάτια στο φαράγγι του Λούσιου, καθώς και στο πανέμορφο φαράγγι της Νέδας με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες που σχηματίζουν φυσικές λίμνες, απολαύστε ποδηλατικές διαδρομές στην εξωτική Ελαφόνησο, εξερευνήστε το μεγαλειώδες σπήλαιο του Διρού, νιώσε την αδρεναλίνη στα ύψη στο Αναρριχητικό Πάρκο Λεωνιδίου, στον Κάβο Μαλιά και στη Λαγκάδα. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το Πολυλίμνιο, τη «Γαλάζια Λίμνη» της Μεσσηνίας που εκπλήσσει με τα χρώματα και την ομορφιά του, καθώς αποτελεί ένα σύμπλεγμα από 15 μικρές λίμνες και καταρράκτες σε διαδρομή συνολικά 3 χιλιομέτρων, δημιουργώντας ένα μαγευτικό θέαμα.

 

Γαστρονομία & Τοπικά Προϊόντα

Η Πελοπόννησος φημίζεται για το καλό φαγητό και τα υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα. Τα μοναδικά κρασιά, το παρθένο ελαιόλαδο, τα πεντανόστιμα τυριά, τα εσπεριδοειδή είναι διεθνώς ξακουστά. Το ελαιόλαδο Μεσσηνίας, το κρασί της Νεμέας και της Μαντίνειας, οι ελιές Καλαμών, η κορινθιακή σταφίδα, η γραβιέρα Τριπόλεως, το σύγκλινο Μάνης, οι τσακώνικες μελιτζάνες και τα πολλά φεστιβάλ γαστρονομίας και προϊόντων αποτελούν μια αφορμή από μόνα τους για να ταξιδέψετε στη γη της ελιάς.

 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ:

Η διάσημη και εντυπωσιακή Μάνη

Η ξεχωριστή ομορφιά της Μάνης την έχει αναδείξει σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας μας για κάθε εποχή του χρόνου. Οι γραφικοί οικισμοί της, η υψηλών προδιαγραφών γαστρονομία της, τα κρυστάλλινα νερά της συνθέτουν τον ιδανικό τόπο για απόδραση. Οι πολυφωτογραφημένοι οικισμοί τόσο της Λακωνικής όσο και της Μεσσηνιακής Μάνης είναι τα στολίδια της Πελοποννήσου. Πλακόστρωτα σοκάκια, πετρόχτιστα αρχοντικά, ανθισμένες αυλές συνθέτουν τη μοναδική αύρα της περιοχής.

Το Λιμένι, το γραφικό Οίτυλο, η εντυπωσιακή Καρδαμύλη, η παραμυθένια Αρεόπολη, ο γοητευτικός Γερολιμένας, το Γύθειο, το σπήλαιο Διρού και μια σειρά από αξιοθέατα διατηρούν αναλλοίωτο τον αυθεντικό τους χαρακτήρα, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς.

 

Βάθεια

Στην καρδιά της Λακωνικής Μάνης, η Βάθεια είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς παραδοσιακούς οικισμούς. Μοιάζει με ακρόπολη που αντιστέκεται σθεναρά στο πέρασμα του χρόνου, με πυργόσπιτα του 18ου και 19ου αιώνα. Οι πύργοι, τα σπίτια, οι εκκλησίες, τα παλιά λιοτρίβια, τα σοκάκια και η μοναδική θέα στις ακτές της Λακωνίας και τη Μεσόγειο θάλασσα δημιουργούν μια ανεπανάληπτη εμπειρία σε ένα υπαίθριο μουσείο ελληνικής ιστορίας και λαϊκής αρχιτεκτονικής.

 

Τσακωνοχώρια

Η περιοχή της Τσακωνιάς βρίσκεται στην Κυνουρία, στα ανατολικά του νομού Αρκαδίας. Οι ηλικιωμένοι, κυρίως, κάτοικοι του Λεωνιδίου, του Τυρού, και των χωριών Καστάνιτσα, Σίταινα, Πραστός, Πέρα Μέλανα, Σαπουνακαίικα, Σαμπατική, Άγιος Ανδρέας και Βασκίνα, μιλούν ως σήμερα την Τσακώνικη γλώσσα, που είναι η μοναδική απόγονος της αρχαίας Δωρικής διαλέκτου. Οι Τσάκωνες έχουν διατηρήσει και τον αρχαίο χορό Τσακώνικο, που χορεύεται φορώντας την παραδοσιακή φορεσιά.

 

Ορεινή Αρκαδία

Η απόλυτη περιήγηση στα χωριά των ηρώων του 1821 και της ατόφιας ομορφιάς. Από την ιστορική Δημητσάνα ως τη διάσημη Στεμνίτσα, από την Ελάτη ως την φιλόξενη Βυτίνα και από την γραφική Καρύταινα ως το Λιμποβίσι των Κολοκοτρωναίων, τα γραφικά χωριά της Ορεινής Αρκαδίας γοητεύουν με τη μακραίωνη ιστορία τους, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον.

 

Πόρτο Χέλι

Ένας διαχρονικά δημοφιλής προορισμός τόσο για την κοσμοπολίτικη ζωή όσο και για την αρχαία πολιτεία που ακόμα διακρίνεται βυθισμένη στα καταγαλανά νερά. Πυκνόφυτες εκτάσεις, πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, χώροι αναψυχής, μαρίνες για σκάφη, θέα στις Σπέτσες και θαλάσσιες συγκοινωνίες με τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τον Πειραιά, συνθέτουν έναν προορισμό για όσους αγαπούν τις απολαύσεις της καλής ζωής.

 

Ελαφόνησος

Στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου η Ελαφόνησος μας καλωσορίζει στον παράδεισο! Ένα εξωτικό νησί μόλις 19 τ. χλμ., με παραλίες απαράμιλλης ομορφιάς, σμαραγδένια νερά και κατάλευκη άμμο. Ξεχωρίζει η διάσημη εξωτική παραλία του Σίμου, μια από τις καλύτερες της Ελλάδας.

 

Βοϊδοκοιλιά

Κοντά στην Πύλο η Βοϊδοκοιλιά είναι η παραλία-σύμβολο της Μεσσηνίας, διάσημη και πολυφωτογραφημένη, που εντυπωσιάζει με το ολοστρόγγυλο σχήμα της, τη χρυσαφένια αμμουδιά και τα γαλαζοπράσινα νερά της.

 

Διώρυγα Κορίνθου

Έξι χιλιόμετρα κομμένης γης, με 23 μέτρα πλάτος ενώνουν τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό Κόλπο και προσφέρουν ένα εντυπωσιακό θέαμα. Απολαύστε το επιβλητικό τοπίο από ψηλά ή ζήστε την εμπειρία του διάπλου με τα μικρά κρουαζιερόπλοια που οργανώνουν τακτικά δρομολόγια. Για τους τολμηρούς… υπάρχει και η επιλογή του bungee jumping.

 

Δείτε περισσότερα για την περιφέρεια Πελοποννήσου:

www.mythicalpeloponnese.gr

#peloponnese

#greecebeyondtheobvious

Facebook Instagram YouTube