Κύπρος: Το πρώτο υποθαλάσσιο δάσος και μουσείο του κόσμου στην Αγία Νάπα

Κατά τη διάρκεια μιας εντυπωσιακής τελετής πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Υποβρύχιου Μουσείου της Αγίας Νάπας, MUSAN (Museum of Underwater Sculpture Ayia Napa). Το MUSAN αποτελεί ένα θαλάσσιο θησαυρό για την Κύπρο, αφού η μοναδικότητά του, σε συνδυασμό με το θαλάσσιο περιβάλλον της Αγίας Νάπας, δημιουργούν ένα ξεχωριστό έργο, που όμοιό του δεν προσφέρεται πουθενά αλλού.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία επίσημων προσκεκλημένων και του ίδιου του καλλιτέχνη, Jason deCaires Taylor, ενός από τους πιο διάσημους εκπροσώπους του κινήματος eco-art. Οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, Jason deCaires Taylor, την ιδέα του για το MUSAN και το χρονικό της δημιουργίας του.

Στο νέο Υποβρύχιο Μουσείο Γλυπτικής της Αγίας Νάπας, οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν σε ένα υποβρύχιο δάσος, το πρώτο του είδους του στον κόσμο.

Εκεί, θα συναντήσουν 93 έργα τέχνης του Jason deCaires Taylor, εμπνευσμένα από τη φύση και τον άνθρωπο. Ταυτόχρονα, το μουσείο είναι από μόνο του ένα έργο τέχνης, στο οποίο καλλιτέχνης θα είναι η φύση και θα κάνει τις δικές της παρεμβάσεις, με το πέρασμα του χρόνου. Τα έργα έχουν σχεδιαστεί με τρόπο και υλικά που προσελκύουν θαλάσσια ζωή, τοποθετημένα σε διάφορα βάθη, δημιουργώντας έτσι ένα κατάλληλο υπόστρωμα για θαλάσσια ζωή σε όλα τα επίπεδα.

Τα γλυπτά είναι κατασκευασμένα από αδρανή υλικά, με ουδέτερο pH, ώστε να μην επιδράσουν αρνητικά στην περιοχή τοποθέτησης. Πρόκειται για μια αμμώδη έκταση, σε απόσταση 200 μέτρων από την ακτογραμμή της Αγίας Νάπας και αναμένεται ότι με την πάροδο του χρόνου η βιοποικιλότητα της περιοχής θα εμπλουτιστεί, χάρη στο μουσείο.

Οι επισκέπτες του μουσείου μπορούν να είναι δύτες, αλλά και κολυμβητές με μάσκα και αναπνευστήρα. Ολόκληρο το έργο είναι ένα υδάτινο οδοιπορικό στη σχέση ανθρώπου και φύσης, όπως το δημιούργησε ο καταξιωμένος στο χώρο Jason deCaires Taylor. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τις γνώσεις και τις δεξιότητές του ως γλύπτης, marine conservationist, υποβρύχιος φωτογράφος και εκπαιδευτής αυτόνομης κατάδυσης, για να φτιάξει μοναδικά έργα τέχνης, τα οποία ανταποκρίνονται στον χώρο και ενισχύουν τη θαλάσσια ζωή.