Roadtrip στην Ιταλία: στη μαγευτική ακτή Αμάλφι

Γράφει η Κωνσταντίνα Κουτσαγγέλη

Συντάκτρια της ομάδας citycampus.gr

Κάθε εποχή του χρόνου, ο καθένας έχει στο μυαλό του μέρη που θα ήθελε να αποδράσει, έστω και για λίγες ημέρες ξεφεύγοντας από την καθημερινότητα και χαλαρώνοντας! Σε αυτό το άρθρο προτείνουμε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές για να κάνει κανείς το δικό του μοναδικό και αξέχαστο roadtrip στη μαγευτική Ιταλία!

Η ακτή Αμάλφι στην Ιταλία

Η ακτή Αμάλφι αποτελεί μία από τις πιο γραφικές διαδρομές για να διαλέξει ένας ταξιδιώτης στην Ευρώπη. Έχοντας ως αφετηρία την περιοχή Σελέρνο και ως τελικό προορισμό την περιοχή Σορέντο θα περιπλανηθεί στην πανέμορφη Ιταλική ακτή Αμάλφι, υπογραμμίζοντας κάποια από τα πιο μαγευτικά σημεία. Σίγουρα, το μυαλό μας κατευθύνεται σε αστέρες που απολαμβάνουν τα κοκτέιλ τους οδηγώντας σε ηλιόλουστους δρόμους με τον αέρα να χτυπάει το πρόσωπό τους. Ας κλέψουμε λίγη από αυτή την λάμψη λοιπόν.

Ποζιτάνο – η ρομαντική πόλη

Έχοντας κλείσει τα αεροπορικά εισιτήρια φτάνει στην πόλη Ποζιτάνο και την επιλέγει ως βάση για το περιπετειώδες ταξίδι του. Είναι μία από τις πιο γραφικές πόλεις του ταξιδιού και η τέλεια τοποθεσία για την επίσκεψή του στις γύρω πόλεις. Επίσης, κανείς δε μπορεί να ξεχάσει μόλις την επισκεφθεί τα υπέροχα χρώματα που αποκτά ο ουρανός κατά τη Δύση του ηλίου. Γι’ αυτό, η πρώτη του στάση θα πρέπει να είναι στην παραλία Γκράντε Μαρίνα. Εκεί συναντιούνται τα χρώματα της φωτιάς και το γαλαζοπράσινο της θάλασσας και συγκροτούν ένα ρομαντικό σκηνικό κατάλληλο για ερωτευμένους και μη. Μην ξεχνάμε όμως πως και σε ένα roadtrip σημαντικό είναι να δοκιμάζουμε και τις τοπικές λιχουδιές. Η Ποζιτάνο όπως και ολόκληρη Ιταλία φημίζεται για τα φρεσκομαγειρεμένα μακαρόνια, με ιδιαίτερη προτίμηση όμως σε αυτά που έχουν θαλασσινά και ελιές. Τέλος η Ποζιτάνο μπορεί να αποτελέσει καλή ευκαιρία, πριν προχωρήσει κάποιος στην ανακάλυψη της Μεσογειακής ακτής, να κάνει μία στάση στο νησί Κάπρι, διάσημο για τα μαγευτικά χρώματα των σπιτιών που περικυκλώνουν τις ακτές του αλλά και τον αριθμό διάσημων που φιλοξενεί τους ηλιόλουστους ζεστούς μήνες.

Αμάλφι – η μεσογειακή πόλη

Ήρθε λοιπόν η στιγμή να εξερευνήσει κάποιος και τις γύρω πόλεις. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να νοικιάσει ένα αυτοκίνητο από την Ποζιτάνο και να ξεκινήσει την διαδρομή του που είναι κατά μήκος της ακτής περίπου 75 χιλιόμετρα. Θεωρείται ότι περιλαμβάνει μία από τις πιο ειδυλλιακές διαδρομές λόγω των πολλών σημείων που μπορεί να σταματήσει και να ερωτευθεί. Πρώτη στάση η πόλη Αμάλφι. Μπορεί να φαίνεται αρχικά ήσυχη σχετικά με την Ποζιτάνο όμως ο εμπορικός αέρας της από τον 11ο αιώνα και ο σεισμός που την μίκρυνε το 1343 την κάνει μοναδική και απόλυτα ελκυστική να την ανακαλύψει. Μπορεί να κάνει βόλτα στο λιμάνι της ή ακόμα και να ανέβει σε ένα ψηλό σημείο της και να απολαύσει την μεσογειακή της θέα. Για κάποιον που ενθουσιάζεται με τις καθολικές εκκλησίες, εντυπωσιακό αξιοθέατο αποτελεί ο καθεδρικός του Αγίου Ανδρέα που έχει αραβικά στοιχεία στις κολώνες του. Το τοπίο γύρω του όμως ταξιδεύει τον καθένα, καθώς είναι περιστοιχισμένος από φοίνικες. Ένα ακόμα σημείο που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί στην πόλη είναι οι σπηλιές Εμεραλντ Γκρότο ατ Κονκα ντελ Μαρίνι, όπου θα τον συνεπάρει το γαλαζοπράσινο χρώμα που αντανακλάται μαγικά από τα νερά.

Νοκέλε και Μινόρι – οι προκλήσεις

Στη διαδρομή προς τον τελικό προορισμό, το roadtrip προς την πόλη Σορέντο, αξίζει ο καθένας να κάνει στάση στην πόλη Νοκέλε. Μπορεί να δοκιμάσει τις αντοχές του κάνοντας πεζοπορία μετρώντας 1700 βήματα από την πόλη Ποζιτάνο, εξερευνώντας μικρά χωριά στην πορεία του, δημιουργώντας επαφή με τους ντόπιους και βιώνοντας την Ιταλία από μία αυθεντική και δημιουργική πλευρά. Το μονοπάτι των θεών, όπως ονομάζεται η διαδρομή των 6.5 χιλιομέτρων, θα τον ανταμείψει κατά τη διάρκεια όχι μόνο με εμπειρίες αλλά και με τοπικά προϊόντα που προσφέρουν οι ντόπιοι απλόχερα και ζεστά. Η πεζοπορία Βάλε Ντέι Μουλίνι δεν θα τον απογοητεύσει επίσης, καθώς θα του προσφέρει την ομορφιά ενός επιβλητικού καταρράκτη και μία ολοκληρωμένη επαφή με τη φύση κατά τη διάρκεια. Η διαδρομή τελειώνει στο γραφικό της λιμάνι δίπλα στην Βασιλική της Σάντα Τροφιμένα όπου μπορεί να ξεκουραστεί απολαμβάνοντας ένα ρόφημα.

Ραβέλο – η ιστορική πόλη στην Ιταλία

Επόμενη στάση δεν είναι άλλη από την πόλη Ραβέλο έτοιμη να μαγνητίσει με την προϊστορία της. Αφήνοντας το αυτοκίνητο, ο καθένας είναι έτοιμος να περιπλανηθεί στην πλατεία Ρουφόλο που είναι η μικρογραφία ενός κάστρου. Η ίδια η διαδρομή τον οδηγεί ολοένα και ψηλότερα μέσα από στενά μονοπάτια που μπορεί να βγάλει τις πιο μεσαιωνικές φωτογραφίες μέχρι να φτάσει στην πανοραμική θέα της πόλης. Αν επιθυμεί κάτι λιγότερο κουραστικό, ο καθεδρικός Ραβέλο του 11ου αιώνα, είναι καταλληλότερος για να απολαύσει την ιστορική πλευρά της πόλης, μειώνοντας το περπάτημα.

Σορέντο – η τουριστική πόλη

Φτάνοντας στον τελικό προορισμό, η πόλη Σορέντο είναι από τις πιο πολυσύχναστες και περισσότερο προτιμητέες από τους τουρίστες, γιατί δίνει τη δυνατότητα να γίνει ο δεύτερος φάρος για να ανακαλύψει κανείς την πόλη Νάπλς. Στην Σορέντο μπορεί να περιπλανηθεί στο λιμάνι και να απολαύσει στις ταράτσες εστιατορίων θαλασσινές λιχουδιές, αλλά και να διασχίσει την πλατεία Τάσο δοκιμάζοντας το διάσημο ιταλικό παγωτό ή να αγοράσει για αναμνηστικό το διάσημο λεμοντσέλο τους. Εξαιρετική ιδέα αποτελεί για όσους έχουν ακόμα γεμάτες μπαταρίες και ελεύθερο χρόνο μία επίσκεψη στην ιστορική Πομπηία που βρίσκεται κοντά στο Σορέντο. Ακόμα, τόσο οι καλοκαιρινοί όσο και οι ανοιξιάτικοι μήνες ευνοούν να διαλέξει κανείς μια διαδρομή με πλοίο κατά μήκος της ακτής. Έτσι θα δει μία διαφορετική πλευρά της και θα ζήσει την περιπέτεια στα άκρα.

 

Δεν χρειάζεται να χάσει κανείς το χρόνο του, αλλά να οργανώσει το ταξίδι του, σχεδιάζοντας το ακόμα και πάνω σε ένα χάρτη, έχοντας κατά νου πως τέτοιες περιπέτειες αφήνουν μόνο θετική γεύση!