Χώροι-οάσεις Πολιτισμού στην Αθήνα

 

Γράφει η Κατερίνα Μαρίντσιου

Συντάκτρια της ομάδας Citycampus

https://citycampus.gr/ 

 

Ο σύγχρονος άνθρωπος βομβαρδίζεται συνεχώς από πληροφορίες και βρίσκεται μονίμως σε μια δίνη τεχνολογικών και επιστημονικών ανακαλύψεων. Προσπαθώντας να ανταπεξέλθει στην απαιτητική πραγματικότητα, συχνά παγιδεύεται σε μια ζωή γεμάτη άγχος και πίεση, με τις υποχρεώσεις και την καθημερινότητα να απειλούν να τον συνθλίψουν. Για χάρη της επαγγελματικής του ανέλιξης συχνά θυσιάζει την ψυχική του γαλήνη και μοιραία παραμελεί το πνεύμα του. Έτσι, λοιπόν, θα έλεγε κανείς πως ο ρόλος της τέχνης σήμερα είναι ίσως σημαντικότερος από ποτέ, καθώς οι άνθρωποι έχουν ανάγκη για μια διέξοδο κόντρα στους πυρετώδεις ρυθμούς της καθημερινότητας, αλλά και ένα μέσο έκφρασης των συναισθημάτων τους.

Παρά τη μεγάλη σημασία της, η τέχνη σήμερα έχει παραγκωνιστεί και δεν δίνεται στην αξία της η αναγκαία έμφαση. Το σχολείο είναι προσανατολισμένο, κυρίως, στην επιστήμη και την τεχνολογία και δεν προωθεί τόσο την τέχνη, με αποτέλεσμα οι νέοι να μην λαμβάνουν καθόλου καλλιτεχνικά ερεθίσματα από το σχολικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, οι πολυάριθμες υποχρεώσεις δεν τους αφήνουν πολλά περιθώρια για ουσιαστική ενασχόληση με οποιαδήποτε μορφή τέχνης.

Όταν όμως οι νέοι ενηλικιώνονται και σταδιακά γίνονται κύριοι του εαυτού τους, ξεκινά για αυτούς μια περίοδος προβληματισμού, ενδοσκόπησης και αναζήτησης της προσωπικής ταυτότητας και των θέλω τους. Σε αυτή την τόσο εποικοδομητική περίοδο της ζωής τους, αναζητούν τρόπους να εκφραστούν και να αναδείξουν την κρυμμένη καλλιτεχνική τους φύση.

Αυτή τους την ανάγκη μπορούν να καλύψουν στους παρακάτω χώρους της Αθήνας, οι οποίοι αποτελούν οάσεις τέχνης και πολιτισμού και όπου οι νέοι -και όχι μόνο- μπορούν να αναζητήσουν και να αναπτύξουν τα καλλιτεχνικά τους χαρίσματα.

 

Μικρό Πολυτεχνείο

Στην καρδιά της Αθήνας βρίσκεται το Μικρό Πολυτεχνείο, ένας περιποιημένος πολυχώρος τέχνης όπου λαμβάνουν χώρα ενδιαφέροντα σεμινάρια καλλιτεχνικού περιεχομένου. Η ευρεία θεματολογία των σεμιναρίων που διοργανώνονται (θεάτρου, μουσικής, γραφής, εικαστικών κ.α.) καλύπτουν όλες τις εκφάνσεις της τέχνης, γεγονός που καθιστά το χώρο ιδανικό για όποιον νέο θέλει να πειραματιστεί και να ανακαλύψει ποια μορφή τέχνης τον εκφράζει καλύτερα. Η ζεστή ατμόσφαιρα αλλά και οι χαρισματικοί και αναγνωρισμένοι εισηγητές δημιουργούν ένα οικείο και ευχάριστο περιβάλλον όπου ο καθένας μπορεί να εμπνευστεί, να αφήσει στην άκρη τις άμυνες και τους δισταγμούς του και να αφεθεί στον υπέροχο κόσμο της δημιουργίας και των τεχνών. Βρείτε πληροφορίες για το Μικρό Πολυτεχνείο εδώ.

Artens

Στη σκιά του Λυκαβηττού λειτουργεί από το 2016 ένας ακόμη σπουδαίος χώρος τέχνης και πολιτισμού, η Artens. Εκεί άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να συναντηθούν και να μοιραστούν το πάθος τους για τα εικαστικά, τη λογοτεχνία, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική, τον χορό αλλά και την ιστορία και τη φιλοσοφία. Μέσα από 20 αξιόλογα σεμινάρια, ποικίλες εκδηλώσεις αλλά και δράσεις για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό, η Artens απευθύνεται σε όλους όσους έχουν το μικρόβιο του καλλιτέχνη και επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Οι εισηγητές, σπουδαίοι στο χώρο τους, μεταδίδουν τις εμπειρίες τους και διαμορφώνουν μαζί με τους μαθητές το τοπίο της τέχνης και του πολιτισμού. Μάθετε περισσότερα για την Artens εδώ.

Ανοιχτή τέχνη

Ένα εξίσου σημαντικό κέντρο έκφρασης και δημιουργίας είναι η Ανοιχτή Τέχνη που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 στο κέντρο της Αθήνας. Καταξιωμένοι εισηγητές διδάσκουν πάνω από 40 σεμινάρια σε κάθε κύκλο σπουδών, τα οποία καλύπτουν ποικίλες κατηγορίες, όπως λογοτεχνία, κινηματογράφο, ιστορία, φιλοσοφία κ.α. Οι καλλιτεχνικές ανησυχίες και η ανάγκη της δημιουργίας κάθε νέου μπορούν να βρουν καταφύγιο στο αξιόλογο πολιτιστικό κέντρο της Ανοιχτής Τέχνης. Βρείτε πληροφορίες για την Ανοιχτή Τέχνη εδώ.

Ashinart

Ένας ακόμα άξιος προσοχής χώρος εκπαίδευσης, δράσης και δημιουργίας είναι η Ashinart. Βρίσκεται κοντά στο σταθμό του μετρό Συγγρού-Φιξ, ενώ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαθημάτων Τέχνης υλοποιείται σε τρία τρίμηνα. Τα σεμινάρια εικαστικών, φωτογραφίας, χειροτεχνίας, λόγου, κινηματογράφου, αλλά και θεωρητικού περιεχομένου παραδίδονται από αξιόλογους εισηγητές. Μάθετε περισσότερα για την Ashinart εδώ.