Ταξίδια στην Ευρώπη: 3 εναλλακτικοί προορισμοί

 

Γράφει ο Βαγγέλης Ρουσοχατζάκης

Συντάκτης της ομάδας citycampus.gr

Όταν φτάνει η στιγμή να προγραμματίσεις ένα ταξίδι στο εξωτερικό, οι πρώτες σου σκέψεις αφορούν συνήθως τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Το Παρίσι, τη Μαδρίτη, το Βερολίνο, το Άμστερνταμ και όλες εκείνες που βλέπεις σε καρτ ποστάλ ή σε ταινίες στην τηλεόραση. Αυτή η πρώτη αντίδραση και σκέψη, κατά μία βάση είναι λογική. Για κάποιο λόγο έχουν γίνει γνωστές και ελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών κάθε χρόνο. Είναι πρωτεύουσες, είναι οικονομικά δυνατές και σίγουρα εκεί βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός από αξιοθέατα, μουσεία και άλλα σημεία ενδιαφέροντος που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί. Τα τελευταία χρόνια, όμως, παρατηρείται μία τάση να προτιμώνται διαφορετικοί, εναλλακτικοί ίσως, ταξιδιωτικοί προορισμοί, που μπορούν να προσφέρουν μια πιο αυθεντική ταξιδιωτική εμπειρία.

Βασιλεία, Ελβετία

Η Βασιλεία είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ελβετίας μετά την Ζυρίχη και τη Γενεύη. Βρίσκεται στα σύνορα της Ελβετίας με τη Γερμανία και τη Γαλλία και διασχίζεται από τον ποταμό Ρήνο. Η Βασιλεία θεωρείται κέντρο τέχνης και πολιτισμού. Διαθέτει πληθώρα μουσείων, όπου κάθε χρόνο φιλοξενούνται χιλιάδες εκθέσεις. Η πόλη ενδείκνυται για ρομαντικές βόλτες δίπλα στον ποταμό και υπέροχο φαγητό που συνδυάζει κουζίνες από τις γειτονικές χώρες της Ελβετίας. Στο κέντρο της, επιβλητικό ορθώνεται το Δημαρχείο που χρονολογείται από το 1504, ενώ πολύ εντυπωσιακός είναι και ο Καθεδρικός Ναός. Ένα σημαντικό πλεονέκτημά της είναι το γεγονός ότι συνορεύει με άλλες δύο μεγάλες χώρες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον ταξιδιώτη να επισκεφθεί οδικώς τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Σεβίλλη, Ισπανία

Η Σεβίλλη είναι πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή της Ισπανίας μετά τη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη και τη Βαλένθια. Γεωγραφικά βρίσκεται στα νότια της χώρας, χτισμένη στις όχθες του ποταμού Γουαλδακιβίρ. Πρόκειται για μια πολύ ζωντανή πόλη! Συνδυάζει μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση, έντονο ταπεραμέντο και υπέροχο φαγητό. Καμαρώνει για τα τρία μνημεία της που αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO: τα Ανάκτορα του Αλκαζάρ, τον Καθεδρικό Ναό, στον οποίο μάλιστα βρίσκεται ο τάφος του Χριστόφορου Κολόμβου, και το Μετροπόλ Παρασόλ, τη μεγαλύτερη ξύλινη κατασκευή στον κόσμο που στεγάζει μία αγορά. Στολίζεται από υπέροχες πλατείες και πλακόστρωτα δρομάκια. Παντού υπάρχουν πανέμορφα κτίρια και σπίτια υψηλής αρχιτεκτονικής. Τέλος, στον κατάλογο των δραστηριοτήτων που κάποιος πρέπει να συμπεριλάβει επισκεπτόμενος τη Σεβίλλη, είναι οι παραστάσεις φλαμένγκο, που η παρακολούθησή τους αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία. Αλλά και μια δοκιμή των πολλών διαφορετικών tapas που σίγουρα δεν θα απογοητεύσουν κανέναν ουρανίσκο!

Πόρτο, Πορτογαλία

Το Πόρτο βρίσκεται στα βόρεια της χώρας. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά τη Λισαβόνα και από το παρελθόν αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εμπορικό λιμάνι. Το Πόρτο έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1966. Διαθέτει αρκετά αξιοθέατα, όπως τη Γέφυρα Dom Luis, τον Καθεδρικό Ναό, το Ανάκτορο Μπόλσα και άλλα πολλά που σίγουρα θα εμφανίζονται μπροστά σου, καθώς κάνεις βόλτα στα σοκάκια της πόλης. Ένα διαφορετικό αξιοθέατο που σίγουρα αξίζει την προσοχή του ταξιδιώτη είναι το στάδιο Dragao της ομάδας Porto FC. Το τοπικό φαγητό που πρέπει να δοκιμάσει κάποιος όταν βρεθεί στο Πόρτο είναι ο μπακαλιάρος. Από τα παραδοσιακά γλυκά προτίμησε το Pastel de Nata. Και, φυσικά, θα ήταν παράλειψη να μην δοκιμάσεις το φημισμένο κρασί της περιοχής.

 

Αυτές είναι μόνο τρεις ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν πολλά να προσφέρουν στον ταξιδιώτη. Και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις μεγάλες πρωτεύουσες. Ένα ταξίδι σε μία τέτοια πόλη είναι συνήθως πιο οικονομικό. Και, σίγουρα, πιο ήσυχο και άνετο, αφού ο αριθμός των τουριστών δεν θα είναι ίδιος με αυτόν μίας μεγαλουπόλεως.