5 μαγευτικές λίμνες για εναλλακτικές αποδράσεις

 

Στη χώρα μας έχουμε δεκάδες μαγευτικές φυσικές και τεχνητές λίμνες. Λίμνες που καθρεφτίζουν το εντυπωσιακό κάλλος του ελληνικού τοπίου, λίμνες που προσφέρουν κάτι ξεχωριστό κάθε εποχή του χρόνου και κλέβουν την καρδιά του κάθε ταξιδευτή. Από τον μαγικό κόσμο των Πρεσπών, στη ρομαντική λίμνη της Καστοριάς, από την ατμοσφαιρική Κερκίνη στη θρυλική Παμβώτιδα ή στην ασύγκριτης ομορφιάς Πλαστήρα, οι ελληνικές λίμνες μας προσκαλούν να τις εξερευνήσουμε!

Κερκίνη: Η λίμνη που “δακρύζει” υπέροχα!

Μια λίμνη παγκοσμίου οικολογικού ενδιαφέροντος και ιδανικός προορισμός εναλλακτικού τουρισμού, κοντά στις Σέρρες και περίπου μία ώρα από τη Θεσσαλονίκη.  Το 1932 κατασκευάστηκε το πρώτο φράγμα στα νερά του ποταμού Στρυμόνα και σταδιακά σχηματίστηκε η Κερκίνη. Η λίμνη περιβάλλεται από έναν μοναδικής ομορφιάς ορίζοντα όπου δεσπόζουν τα όρη Μπέλες και Κρούσια.  Ήρεμα νεροβούβαλα αναπαύονται στις όχθες της, παραποτάμια δάση σκιάζουν τα νερά της, γεμάτα από νόστιμα ψάρια και στολισμένα με χιλιάδες νούφαρα. Ιδανικό παρατηρητήριο πουλιών, με τα είδη τους να φτάνουν τα 300. Μαγευτικές οι βόλτες στο φράγμα στον Λιθότοπο, με μία πλάβα, με άλογα, με ποδήλατα. Εκεί, στη δυτική και βόρεια πλευρά της Κερκίνης βρίσκονται οι περισσότεροι παραλίμνιοι οικισμοί, με φιλόξενους ξενώνες και εστιατόρια για τοπικές γαστρονομικές απολαύσεις με θέα τη λίμνη. Ανατολικά της λίμνης το τοπίο μένει αναλλοίωτο, ένα με τη φύση, ένας οικολογικός παράδεισος, με αύρα μυστηριακή που σε παρασέρνει σαν την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου που γυρίστηκε εδώ.

 

Λίμνη Πλαστήρα: Διαδρομές στη φύση

Βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης σε υψόμετρο 800μ., περίπου 25χλμ. δυτικά της Καρδίτσας. Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος επί του ποταμού Ταυρωπού. Η ιδέα για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, από τον οποίο έλαβε και το όνομά της. Η λίμνη Πλαστήρα είναι ένα σπάνιο παράδειγμα πετυχημένης παρέμβασης του ανθρώπου στη φύση. Ένας καμβάς χρωμάτων, τοπίων και αισθήσεων απαράμιλλης ομορφιάς. Προσελκύει επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς η περιοχή εκτός από καλές τουριστικές υποδομές, διαθέτει και πολλά αξιοθέατα: μοναστήρια, μουσεία, το φράγμα, το παρατηρητήριο, τον βοτανικό κήπο, το ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων, τοξωτά γεφύρια και σπήλαια. Τριγύρω στη λίμνη απλώνονται δεκάδες γραφικά και φιλόξενα χωριά όπως το Νεοχώρι, τα Καλύβια, η Καστανιά, η Πεζούλα κ.α. Οι δραστηριότητες για τους λάτρεις της φύσης ποικίλλουν: πεζοπορία, ιππασία, ποδηλασία, ορειβασία, ψάρεμα, κανό και πολλά άλλα.

 

Παμβώτιδα: η Λίμνη των Θρύλων

Η λίμνη Παμβώτιδα είναι το στολίδι, το καμάρι και η πηγή ζωής για την πόλη των Ιωαννίνων. Μαζί με τα γύρω βουνά και τους μικρούς παραλίμνιους οικισμούς να αντιφεγγίζονται στα νερά της δημιουργεί ένα τοπίο μοναδικό. Το νησάκι της είναι το μόνο κατοικημένο νησί λίμνης στην Ελλάδα. Όνομα επίσημο δεν έχει, Νησί το λέμε ή Νησί της Κυρά Φροσύνης, έχει όμως ομορφιά ξεχωριστή και στη μικρή του έκταση συγκεντρώνει τόσα αξιοθέατα: το Μουσείο-Σπίτι του Αλή Πασά, οι επτά μεταβυζαντινές Μονές, τα παραδοσιακά σπίτια, οι πανέμορφοι κήποι, τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα γραφικά μαγαζάκια με τα περίφημα ασημικά και άλλα είδη λαϊκής τέχνης, η γεύση της κανελάδας και οι τοπικές σπεσιαλιτέ στο Μώλο (χέλι, βατραχοπόδαρα, καραβίδες κ.α.). Γύρω από την Παμβώτιδα απλώνονται μικροί όμορφοι οικισμοί όπως η Αμφιθέα και οι Λιγκιάδες με μοναδική θέα στη λίμνη και την πόλη των Ιωαννίνων.

 

Ορεστιάδα: Η μαγευτική λίμνη της Καστοριάς

Καστοριά σημαίνει αρχοντικά, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, γουναρικά, πανέμορφο φυσικό λιμναίο περιβάλλον και άγρια ορεινή ομορφιά. Η αρχόντισσα της Μακεδονίας, έχει τη μοναδική ικανότητα να μαγεύει και να σαγηνεύει τον επισκέπτη και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Αλλάζοντας χρώματα ανά εποχή, κρατάει αναλλοίωτο τον χαρακτήρα της και γοητευτική την αρχοντιά της. Η λίμνη της Ορεστιάδας, τα γύρω βουνά -ο Γράμμος και το Βίτσι- συνθέτουν μία πανέμορφη εικόνα. Ξεκινήστε με έναν περίπατο γύρω από τη λίμνη, συνεχίστε με κοντινές εκδρομές, όπως στο Νόστιμο όπου βρίσκεται το περίφημο απολιθωμένο δάσος, στο Δισπηλιό με τις καλύβες που αναπαριστούν τον προϊστορικό Λιμναίο Οικισμό, στο Σπήλαιο του Δράκου κοντά στη Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας και ολοκληρώστε με ένα γευστικό γεύμα με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Και φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια απολαυστική βόλτα στην παραλία κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, όταν σφύζει από ζωή.
 

Πρέσπες: Απόδραση στο όνειρο!

Ένας ολόκληρος μαγικός κόσμος… Πρωταγωνιστές η Mικρή και η Mεγάλη Πρέσπα. Κρύβονται νωχελικά μέσα στην αγκαλιά των ορεινών όγκων. Τα αγριοπούλια λούζονται τις ακτίνες του ήλιου που καταδύονται μέσα στα γαλαζοπράσινα νερά. Τα δέντρα σιγοντάρουν το τραγούδι του ανέμου και σπάνε τη σιωπή του τοπίου. Ένας βαρκάρης ζαλίζει τις καλαμιές και μπαίνει ευπρόσδεκτος στο υδάτινο χωράφι. Περιμένει τα δώρα του και ποτέ δεν μένει παραπονεμένος. Αληθινά… τι υπέροχο τοπίο! Πόση ομορφιά αναδύεται και πόση γαλήνη! Άραγε κάπως έτσι θα είναι ο παράδεισος… Γραφικά χωριά απλώνονται γύρω γύρω. Ένα απόμακρο μυστήριο απλώνεται. Είναι λες και η ζωή αναγεννάται μέσα από ερείπια. Ευτυχώς γίνονται φιλότιμες προσπάθειες αναπαλαίωσης των οικισμών. Οι κάτοικοι είναι λιγοστοί. Ασχολούνται με την αλιεία και την κτηνοτροφία, ενώ τα τελευταία χρόνια αισθητή άνοδο σημειώνει ο τουρισμός. Ωστόσο, ευτυχώς εδώ ακόμη ο τουρισμός έχει άλλη έννοια… αυτή της αυθεντικής και οικείας φιλοξενίας.

Επισκεφτείτε: Την εκκλησία του Αγίου Γερμανού και του Αγίου Αθανασίου, τον παλιό νερόμυλο στο ποτάμι. Το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη μικρή Πρέσπα και τα ερείπια της ομώνυμης βασιλικής εκκλησίας. Το χωριό Ψαράδες δίπλα στη μεγάλη Πρέσπα. Μη χάσετε τη βόλτα με βάρκα προς τις βραχογραφίες και τα ασκηταριά. Το χωριό Βροντερό με το μικρό μουσείο απολιθωμάτων. Ανακαλύψτε υπέροχες διαδρομές στη φύση, είτε πεζοπορικές είτε με 4x4. 

Δοκιμάστε: Nτόπια κρέατα, φρέσκα ψάρια όπως γριβάδι φούρνου, πέστροφες, τσιρόνια κ.α., κακκαβιά, κόκκινες πιπεριές, φασόλια, πιπερόπιτα και ντόπιο τσίπουρο.