ΠΑΡΓΑ: Η "Νύμφη της Ηπείρου"

Αν η Θεσσαλονίκη είναι η «Νύμφη του Θερμαϊκού», η Πάργα είναι η «Νύμφη της Ηπείρου». Μια πόλη μαγευτική, ρομαντική, ένα θέρετρο ειδυλλιακό που συνδυάζει μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, γραφική και κοσμοπολίτικη, μας προσκαλεί να γνωρίσουμε τη μακραίωνη ιστορία της, τις ποικίλες φυσικές ομορφιές της και τη φιλοξενία των κατοίκων της.

Η Πάργα δίνει την αίσθηση νησιού, με τον εντυπωσιακό παραδοσιακό οικισμό της μπροστά στο λιμάνι και τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια. Ψηλά δεσπόζει το ενετικό κάστρο με θέα το πανόραμα του Ιονίου πελάγους. Οικοδομήθηκε από τους Νορμανδούς το 14ο αιώνα, υπέστη καταστροφές από τις επιδρομές πειρατών και επίδοξων κατακτητών και έλαβε τη σύγχρονη μορφή του από τους Ενετούς. Απέναντι από το λιμάνι βρίσκεται το μικρό νησάκι της Παναγιάς, με το εκκλησάκι και το μικρό κάστρο γαλλικής κατασκευής.

Στα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Πάργας συγκαταλέγονται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, πολιούχου, και οι ναοί των Αγίων Αποστόλων, της Αγίας Ελένης και του Αγίου Αθανασίου. Το λάβαρο της Πάργας, άμφια, εκκλησιαστικά κειμήλια, χειρόγραφα, εικόνες, ευαγγέλια και επιτάφιοι εκτίθενται στις προθήκες του αξιόλογου Εκκλησιαστικού-Λαογραφικού Μουσείου της κωμόπολης.

Η Πάργα προσφέρεται για πολλές εκδρομές σε όμορφα κοντινά μέρη και αξιοθέατα. Στα μαγευτικά της ορεινά τοπία υπάρχουν γραφικά χωριά που αξίζει να επισκεφτείτε, όπως αυτά της Αγιάς, της Αγίας Κυριακής, του Τρικάστρου και της Ανθούσας. Μάλιστα, κοντά στο χωριό Ανθούσα δεσπόζει το κάστρο του Αλί Πασά, με θέα φαντασμαγορική, ενώ τη νύχτα φωτίζεται προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα. Τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού προσελκύουν η βυζαντινή μονή της Παναγίας των Βλαχερνών, στο ακρωτήρι Χελαδιό (Κελαδιό), και το ξωκλήσι του Αγίου Σώστη, χτισμένο σε σχισμή βράχου, στην ομώνυμη παραλία.
Περίπου 15 χιλιόμετρα από την Πάργα, βρίσκεται το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο της περιοχής, το αρχαίο νεκρομαντείο του ποταμού Αχέροντα. Εδώ οι αρχαίοι πίστευαν ότι βρίσκονται οι πύλες του Κάτω Κόσμου που οδηγούσαν στο βασίλειο του Άδη. Αξιόλογοι στη γύρω περιοχή είναι επίσης οι οικισμοί Λύχνος με θαλάσσιες σπηλιές κοντά στην παραλία του, Αγία Κυριακή, Βάλτος και Σαρακήνικο σε κλειστό όρμο με γαλαζοπράσινα νερά.

 

Για τη διαμονή σας στην Πάργα προτείνουμε το εξαιρετικό SALVATOR Villas & Spa Hotel. Ξεχωρίζει για τις ποιοτικές υπηρεσίες και την άψογη εξυπηρέτηση. Ανακαλύψτε το…

www.salvator.gr