ΚΥΘΗΡΑ: Γιατί αξίζει να τα επισκεφθείς...

Τα Κύθηρα, γνωστά και με την παλαιότερη ενετική ονομασία Τσιρίγο (Cerigo) βρίσκονται στα νότια της Πελοποννήσου κοντά στην Ελαφόνησο και τον κάβο Μαλιά. Κατά τη μυθολογία, είναι το νησί της θεάς Ουράνιας Αφροδίτης και του Έρωτα, ενώ ο Όμηρος αναφέρει τα Κύθηρα ως «το Νησί». Είναι ορεινό νησί με πολλές κοιλάδες που καταλήγουν στη θάλασσα και σχηματίζουν μαγευτικές παραλίες.

Η ακτογραμμή των Κυθήρων εκτείνεται περίπου 90 χιλιόμετρα. Το νησί έχει δύο κύριες οροσειρές, μια στα ανατολικά και μια δυτικά, ανάμεσα στις οποίες υπάρχει ένα ομαλό οροπέδιο. Στο βόρειο άκρο βρίσκεται ο φάρος του Μουδαρίου που χτίστηκε το 1857 από τους Άγγλους, ενώ στο λιμάνι του Καψαλίου, στο νότιο τμήμα του νησιού, στέκει φάρος που κατασκευάστηκε το 1853.
 

Οικισμοί

Το νησί διαθέτει περισσότερους από 50 οικισμούς. Οι περισσότεροι είναι παλαιοί και ορισμένοι, όπως η Χώρα, τα Αρωνιάδικα, τα Καστρισιάνικα, η Κάτω Χώρα και ο Μυλοπόταμος, είναι επισήμως χαρακτηρισμένοι ως παραδοσιακοί.

Χώρα

Η Χώρα των Κυθήρων είναι ένας γραφικός οικισμός που ξεκίνησε να χτίζεται τον 13ο μ.Χ. αιώνα. Φανερές είναι οι αρχιτεκτονικές επιρροές από τα Επτάνησα, τις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο. Δεσπόζει το ενετικό κάστρο, ένα από τα ομορφότερα και πιο εντυπωσιακά κάστρα της νησιωτικής Ελλάδας. Τα τείχη της Χώρας εκτείνονται προς τον βορρά περικλείοντας τον οικισμό του Βούργου με τις πολλές βυζαντινές εκκλησίες. ενώ στο νότο βρίσκεται το Καψάλι, το λιμάνι. Η περιπλάνηση στα σοκάκια προσφέρει ιδιαίτερες εμπειρίες. Πολλά εκκλησάκια, όμορφοι κήποι, κάτασπρα σπιτάκια, ενετικά κτίρια… Στην κεντρική πλατεία με τους ψηλούς φοίνικες είναι το δημαρχείο και στα στενά θα βρείτε πολλά μικρά και όμορφα μαγαζάκια και καφενεία. Μέσα στο κάστρο βρίσκεται το Ιστορικό Αρχείο των Κυθήρων, με κείμενα και έγγραφα από τον 16 αιώνα, ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, ακόμη και στη γέννηση της Αφροδίτης. Για μπάνιο και διασκέδαση προσφέρεται το κοντινό κοσμοπολίτικο Καψάλι.
 

Μυλοπόταμος

Χωριό των θρύλων και των παραδόσεων. Η επίσκεψη ξεκινάει πρωί, με καφε και γλυκό στην πλατεία του χωριού κάτω από τα πλατάνια. Η πλατεία με τα πλατάνια, το παραδοσιακό καφενείο, η εκκλησία, η αρχιτεκτονική των σπιτιών, τα σοκάκια, το Καμάρι με τα τρεχούμενα νερά δημιουργούν μια πανέμορφη εικόνα. Στο τέλος του χωριού βρίσκεται η Κάτω Χώρα Μυλοποτάμου, ένας μοναδικός σε ομορφιά οικισμός με ενετικό κάστρο. Αξιοθέατα της περιοχής είναι επίσης το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, η Παναγία η Ορφανή και οι καταρράκτες με τους νερόμυλους.

Αβλέμονας

Ένα από τα πιο όμορφα ψαροχώρια, τουριστικά οργανωμένο και χτισμένο σε κυκλαδίτικο στυλ. Προσφέρεται για βόλτες, μπάνιο στον όμορφο μικρό κολπίσκο – τη «μικρή πισίνα», ψάρεμα, φαγητό στα όμορφα ταβερνάκια, καφέ δίπλα στη θάλασσα, ενώ το καλοκαίρι διοργανώνονται πολλές συναυλίες. Το ιστορικό μνημείο του Αβλέμονα είναι το μικρό Καστέλο, μικρό φρούριο που χρησίμευε για την εποπτεία της περιοχής και του λιμανιού. Επίσης σημαντικό είναι το κτίριο με το ηλιακό ρολόι, με πλούσια ιστορία. Κοντά βρίσκεται η μεγαλύτερη παραλία του νησιού, η Παλαιόπολη.

Διακόφτι

Η παραλία του θυμίζει εξωτικό νησί! Τα νερά είναι ρηχά και γαλαζοπράσινα και το χρώμα της άμμου κατάλευκο. Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, σε μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες των Κυθήρων δίπλα από το κεντρικό λιμάνι.


Άλλοι αξιόλογοι οικισμοί του νησιού είναι τα ορεινά και πράσινα Μητάτα κοντά στο φαράγγι του Τσάκωνα, ιδανικό μέρος για περιπατητικές διαδρομές, ο Ποταμός, κεφαλοχώρι με ζωντανή πλατεία και καταστήματα, ο Καραβάς, στο βορειότερο τμήμα του νησιού με τις πηγές του Αμίρ Αλή. Επίσης το Λιβάδι, κομβικό χωριό και σημείο συνάντησης στα νότια των Κυθήρων, με το περίφημο γεφύρι του Κατουνίου και η Αγία Πελαγία, παραθαλάσσιο και οργανωμένο τουριστικά χωριό. Τα Αρωνιάδικα με τα πέτρινα σπίτια και τις στοές στα λιθόστρωτα σοκάκια μας ταξιδεύουν στους χρόνους της Ενετοκρατίας, ενώ τα Καστρισιάνικα διατηρούν το παραδοσιακό χρώμα.

 

Παραλίες

Για πολλούς η ομορφότερη και η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού είναι το Καλαδί. Μια βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, ακριβώς δίπλα από την Παλαιόπολη. Η παραλία, που δεν είναι οργανωμένη, χωρίζεται σε τρία μέρη όπου το τρίτο και πιο εντυπωσιακό είναι μια μικρή σπηλιά που καταλήγει σε μια πολύ μικρή παραλία. Για να φτάσετε θα πρέπει να οδηγήσετε μερικά μέτρα χωματόδρομο και μετά να κατεβείτε περίπου 120 λίθινα σκαλοπάτια.

Από τις αμέτρητες παραλίες του νησιού ξεχωρίζουν ακόμη η παραλία στο Διακόφτι με την εξωτική ομορφιά και την ψιλή άμμο, η Παλαιόπολη που είναι η μεγαλύτερη παραλία στα Κύθηρα, η Φυρή Άμμος στα δυτικά, η Κομπονάδα με κύριο χαρακτηριστικό τα λευκά βότσαλα, η Λίμνη που θεωρείτε και παραλία γυμνιστών, η Μελιδόνη στα νότια με την κόκκινη άμμο και ο Χαλκός με τις θαλάσσιες σπηλιές. Υπέροχη είναι και η παραλία Καλάμι, κοντά στον Μυλοπόταμο, μικρή και γραφική, περιβάλλεται από ψηλά βράχια και φιλοξενεί στον βυθό της ένα παλιό κανόνι. Η πρόσβαση είναι σχετικά δύσκολη, η ομορφιά της όμως είναι μοναδική.

 

Μνημεία της φύσης

Το Φαράγγι του Τσάκωνα βρίσκεται ανάμεσα στα Μητάτα και τα Βιαράδικα στο κέντρο του νησιού. Προσφέρεται για πεζοπορία μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, με πυκνή βλάστηση, τρεχούμενα νερά και μικρές εκκλησίες. Το φαράγγι καταλήγει στην περιοχή της Παλαιόπολης.

Ο Καταρράκτης της Νεράιδας ή Φόνισσας βρίσκεται κοντά στον γραφικό Μυλοπόταμο. Περιβάλλεται από αιωνόβια πλατάνια και τα νερά του πέφτουν από ύψος 20μ. σχηματίζοντας μια μικρή καταπράσινη λιμνούλα ιδανική για κολύμπι. Στη γύρω περιοχή υπάρχουν 22 νερόμυλοι και άλλες μικρές λίμνες. Η καταπράσινη ρεματιά καταλήγει στην παραλία Καλάμι.

Η βραχονησίδα Χύτρα ή αλλιώς Αυγό, είναι ένα από τα πιο όμορφα φυσικά τοπία των Κυθήρων. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Καψάλι και είναι δημοφιλής για τη θαλάσσια σπηλιά στη νότια πλευρά της. Στο τέλος αυτής της σπηλιάς υπάρχει ένα καταφύγιο για φώκιες. Η βραχονησίδα είναι προστατευόμενος βιότοπος μεταναστευτικών πουλιών και ενδημικών φυτών, με πιο γνωστό το τοπικό λουλούδι του νησιού την σεμπρεβίβα.

Το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας κοντά στον Μυλοπόταμο εντυπωσιάζει με το πέτρινο τέμπλο στην είσοδό του που φέρει βυζαντινές αγιογραφίες του 13ου αιώνα και με τον μικρό ναό. Το σπήλαιο έχει τουριστική διαδρομή 550 μέτρα και αποτελείται από αίθουσες και διαδρόμους με διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

 

Θρησκευτικά μνημεία

Οι περίπου 350 εκκλησίες, ξωκλήσια και Μοναστήρια μαρτυρούν το βαθιά ριζωμένο συναίσθημα των κατοίκων των Κυθήρων. Το σημαντικότερο προσκύνημα είναι η Ιερά Μονή της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας όπου φυλάσσεται και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, πιθανόν ένα από τα έργα του Ευαγγελιστή Λουκά.

Αξιόλογα είναι επίσης τα μοναστήρια της Αγίας Ελέσας, του Οσίου Θεοδώρου και της Αγίας Μόνης. Στο Καψάλι βρίσκεται το Προσκύνημα του Αγίου Ιωάννου εν κρημνώ, μια εκκλησία-σπήλαιο, ενώ διάσπαρτες σε όλο το νησί είναι οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, πολλές από αυτές διακοσμημένες με απαράμιλλης τέχνης τοιχογραφίες και εικόνες.

 

Τοπική Γαστρονομία

Τα Κύθηρα είναι πολύ γνωστά για τα τοπικά προϊόντα τους. Κυριαρχεί το θυμαρίσιο μέλι με την ιδιαίτερη γεύση και το έντονο άρωμα. Κύριο παραδοσιακό προϊόν αποτελεί και το ελαιόλαδο, ενώ ιδιαίτερα γνωστό είναι και το κρασί, συνήθως λευκό ή ροζέ. Το νησί φημίζεται επίσης για τα λαδοπαξίμαδα και τα τοπικά γλυκά του (αμυγδαλωτά, ξεροτήγανα, μελούνια, σκαρσελάκια, παστιτσέτα κ.ά.). Το ποτό των Κυθήρων είναι η φατουράδα, λικέρ που φτιάχνεται από ντόπιο τσίπουρο, κανέλα, γαρύφαλλο και μέλι.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

 

Για τη διαμονή σας στα Κύθηρα προτείνουμε το Kythira Golden Resort που αγναντεύει αμφιθεατρικά τα γαλαζοπράσινα νερά της μαγευτικής παραλίας στο Διακόφτι, τον επιβλητικό βράχο του Κάβο Μαλιά και το εντυπωσιακό ναυάγιο.Αξίζει να το απολαύσετε επίσης, για την ποιότητα και την υψηλή αισθητική του. Για να το γνωρίσετε, επισκεφθείτε www.kythiragoldenresort.gr