Πάρος: Τον Αύγουστο το 13ο φεστιβάλ “Διαδρομές στη Μάρπησσα”

 

Στις φιλόξενες αυλές της, τα πλακόστρωτα σοκάκια, τις πλατείες και τα προαύλια των εκκλησιών της θα μας υποδεχτεί και φέτος η Μάρπησσα της Πάρου, με αφορμή το 13ο φεστιβάλ “Διαδρομές στη Μάρπησσα”, που θα πραγματοποιηθεί στις 25, 26 και 27 Αυγούστου.

 

Οι “Διαδρομές στη Μάρπησσα” είναι ένα τριήμερο, βιωματικό, πολιτιστικό φεστιβάλ που διοργανώνεται από ομάδα εθελοντών και πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο στη Μάρπησσα της Πάρου. Το φεστιβάλ έχει ως κεντρική ιδέα τη δημιουργία διαδρομών και σημείων ενδιαφέροντος μέσα στον παραδοσιακό οικισμό, γύρω από θέματα αρχιτεκτονικής, λαογραφίας, μουσικής, εικαστικών και περιβάλλοντος. Είναι σχεδιασμένο πάνω στα χαρακτηριστικά και την κλίμακα του χωριού, αναδεικνύοντας με σεβασμό την ιδιαίτερη κυκλαδίτικη φυσιογνωμία αυτού του τόπου. Έχει στόχο τη βιωματική προσέγγιση των δραστηριοτήτων, ώστε ο καθένας να έχει ενεργό ρόλο στα δρώμενα. Η συμμετοχή και η αλληλεπίδραση των κατοίκων, των επισκεπτών και των εθελοντών συνεργούν σε ένα ξεχωριστό, δημιουργικό αποτέλεσμα.

Φέτος, με σημείο αναφοράς την κοινότητα και τον κοινόχρηστο χώρο, συνήθειες και παραδόσεις από το παρελθόν ζωντανεύουν μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και δράσεις για μικρούς και μεγάλους, δίνουν αφορμή για σκέψη και συζήτηση, και αποτελούν τον θεματικό άξονα ενός ακόμα φεστιβάλ που μάς προσκαλεί να το ακολουθήσουμε στις φετινές Διαδρομές του, από το εγώ στο εμείς, από το μόνος στο μαζί, από το ιδιωτεύω στο «συμμετέχω στα κοινά».

Το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Το όνομα της μαμάς μου όμως είναι όνομα ποταμού» σε επιμέλεια της Δέσποινας Ζευκιλή, ένα σπονδυλωτό μουσικό εργαστήριο για παιδιά, που θα κληθούν να φτιάξουν μια ορχήστρα εγχόρδων υπό την καθοδήγηση του μουσικού Τζέμπεν Κλαπάκη, συναυλία τζαζ μουσικής με το Mihalis Kalkanis Group αλλά και μια μουσική παράσταση-αφιέρωμα στα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου. Η αυλαία του φεστιβάλ θα κλείσει όπως πάντα τιμώντας τη μουσική παράδοση των Κυκλάδων, με τσαμπούνες, τουμπάκια κι ένα αυθεντικό αιγαιοπελαγίτικο γλέντι με τον Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού.