Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής Σερρών: Προσκύνημα σε ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της πατρίδας μας

 

Ένα από τα παλαιότερα και ωραιότερα μοναστήρια της πατρίδας μας, με ιστορία 750 χρόνων, η Ιερά Γυναικεία Μονή Αγίας Παρασκευής, βρίσκεται σε μια γραφική τοποθεσία στα νότια του Νομού Σερρών, μόλις δύο χιλιόμετρα από το χωριό Δόμηρος και πέντε χιλιόμετρα από τους πρόποδες του Παγγαίου όρους. Η Γερόντισσα και οι αδερφές της Μονής, με βαθιά χριστιανική αγάπη, φροντίζουν τον χώρο, ασχολούνται με ευάρεστες δραστηριότητες και υποδέχονται με θέρμη τους προσκυνητές.

Η Ιερά Γυναικεία Μονή Αγίας Παρασκευής, κοντά στο Ροδολίβος Σερρών, αποτελεί έναν πνευματικό φάρο, ένα λαμπρό παράδειγμα στη σύγχρονη ζωή, μια μεγάλη ομολογία για όσα μπορεί να πετύχει ο κοινός θνητός με τη βοήθεια του Θεού. Η ιστορία του μοναστηριού αριθμεί 7,5 αιώνες χωρίς όμως να είναι γνωστό το πότε και πώς ιδρύθηκε. Σήμερα εκεί μονάζει πολυάριθμη αδελφότητα, η Γερόντισσα και οι αδερφές της Μονής, οι οποίες εκτός από τη φροντίδα του χώρου ασχολούνται και με την αγιογραφία, το εργόχειρο, το χρυσοκέντημα, την κεροπλαστική, την παρασκευή τροφίμων, την κατασκευή θυμιάματος και ιαματικών αλοιφών και ψηφιδωτού. Επιπλέον, με σεμνότητα, απλότητα και πλούσια χριστιανική αγάπη υποδέχονται όλους τους προσκυνητές για να τους προσφέρουν μια ευλογία της Μονής και να τους ξεκουράσουν με τον πνευματικό λόγο. Άλλωστε όπως ομολογούν και οι ίδιοι οι προσκυνητές, με την αποχώρησή τους από το μοναστήρι η ανανεωμένη πνευματική δύναμη και η μεγάλη ψυχική ωφέλεια ξεχειλίζουν.

 

Με ιστορία από τον 14ο αιώνα

Παρόλο που ως έτος ίδρυσης της Ιεράς Μονής αναφέρεται το 1954, η προϊστορία της είναι αρκετά πιο παλιά, από τον 14ο αιώνα. Αναφέρεται ως μετόχι της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους, ενώ κατά την οθωμανική περίοδο, περί το 1474, περιήλθε ως μετόχι στη Μονή της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης. Το καθεστώς αυτό διατηρήθηκε μέχρι τα νεότερα χρόνια, όπως φαίνεται από τις κατά καιρούς ανακαινίσεις του ναού.

Το 1924, με τον ξεριζωμό του Πόντου, έρχονται στη Μονή έξι μοναχές από το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Ιμέρων της Τραπεζούντας. Τότε, το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής ανακηρύχθηκε επισήμως ανεξάρτητη Ιερά Μονή και από ανδρική μετατράπηκε σε γυναικεία, είναι δε το πρώτο γυναικείο μοναστήρι που λειτούργησε σε ολόκληρη τη Μακεδονία.

Οι μοναχές μετέφεραν στη νέα πατρίδα ό,τι μπόρεσαν από τον πλούτο των κειμηλίων της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου (οι περισσότερες εικόνες του τέμπλου, Ιερά σκεύη, Ευαγγέλια, Άγια Λείψανα κ.λπ.). Έκτοτε, το μοναστήρι άρχισε να ανοικοδομείται. Τη σημερινή του μορφή οφείλει στις υπεράνθρωπες προσπάθειες της τωρινής Ηγουμένης Μαριάμ Ανδρεάδου εκ Δράμας, δραστήρια και πνευματικώς καταρτισμένη στη μοναχική ζωή και πολιτεία, που από το 1988, με ένθερμο ζήλο, μετέτρεψε τη Μονή σε έναν πραγματικό πνευματικό φάρο.

Το καθολικό περιλαμβάνει το Ναό της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Σπυρίδωνος και της Αγίας Θεοφανώς. Είναι κοσμημένο με υπέροχα ψηφιδωτά δάπεδα και οι τοίχοι έχουν αγιογραφίες βυζαντινής τεχνοτροπίας. Στους χώρους της Ιεράς Μονής έχει επίσης ανεγερθεί ο ναός των Αγίων Νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Υπάρχει ξενώνας για τους προσκυνητές, συνεδριακή αίθουσα, τραπεζαρία, δωμάτια φιλοξενίας απόρων κοριτσιών, αίθουσα βιβλιοθήκης, εργαστήριο και εκθετήριο με προϊόντα από τις μοναχές.

Με πίστη, θέληση και περισσή προσπάθεια η Ηγουμένη Μαριάμ και οι μοναχές έχουν δημιουργήσει ένα φωτεινό καταφύγιο γαλήνης, όπου οι προσκυνητές, μεγάλοι και παιδιά, ωφελούνται από τη χάρη της Αγίας Παρασκευής και απολαμβάνουν τη φύση μέσα από όμορφες εικόνες και δραστηριότητες.

 

Πνευματικοί θησαυροί από τον Πόντο

Η Ιερά Μονή είναι πλούσια σε ιερά κειμήλια, ανεκτίμητης αξίας, μεταφερμένα από τον Πόντο. Το 1924 οι μοναχές έφεραν μαζί τους ιερές εικόνες, που είναι σήμερα τοποθετημένες στο τέμπλο του κεντρικού ναού, ιερά σκεύη της εκκλησίας, ιερά ευαγγέλια, άγια λείψανα και ό,τι άλλο κοσμούσε το εκεί μοναστήρι. Κατάφεραν επίσης να πάρουν μαζί τους και τις λειψανοθήκες των Αγίων της εκεί Ιεράς Μονής. Ως εκ τούτου, η Μονή της Αγίας Παρασκευής θεωρείται ως το μοναστήρι των Ποντίων της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας.

Η ιερά εικόνα της Οσιοπαρθενομάρτυρος Αγίας Παρασκευής είναι μία από τις θαυματουργές εικόνες που τιμώνται στη χάρη της και επιτελεί πλήθος θαυμάτων στους ευλαβείς προσκυνητές της Ιεράς Μονής. Το θαυματουργό αγίασμα της Αγίας ρέει για όλους τους προσκυνητές στο εκκλησάκι της, ενώ, στα κειμήλια συγκαταλέγονται επίσης η ιερά εικόνα της Παναγίας Παντανάσσης του Πόντου, η ιερά εικόνα της Αναστάσεως του Κυρίου, πλήθος λειτουργικά βιβλία με αφιερώσεις και ιερά λείψανα, όπως της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου, του Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά, των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης και άλλα.

 

Καταφύγιο για προσκύνημα & εκδρομή

Η Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Σερρών βρίσκεται σε μια γαλήνια και γραφική τοποθεσία, με θέα την πεδιάδα των Σερρών και το Παγγαίο όρος. Ελαιόδεντρα, οπωροφόρα δέντρα, ψηλά πεύκα, κυπαρίσσια, καρυδιές, καραγάτσια προσφέρουν μια ιδιαίτερη ομορφιά και δροσιά που μπορεί να χαλαρώσει και να ξεκουράσει τον κάθε προσκυνητή.

Σήμερα στη Μονή, οι μοναχές ασχολούνται με την αγιογραφία, το εργόχειρο, το χρυσοκέντημα, την παρασκευή τροφίμων (διάφορα ζυμαρικά, τυροκομικά προϊόντα, γλυκά του κουταλιού κ.α.), την κατασκευή θυμιάματος και ιαματικών αλοιφών και βέβαια με τη φιλοξενία των προσκυνητών.

Επίσης, υπάρχει ένας μικρός ζωολογικός κήπος, πόλος έλξης για μικρούς αλλά και μεγάλους, με χήνες, πάπιες, λευκούς και μαύρους κύκνους, διάφορες ράτσες από παγώνια, στεφανοφόρους γερανούς, σπάνια ελάφια, καθώς και ιχθυοτροφείο πέστροφας. Ακόμη, ζώα όπως αγελάδες, κατσίκες και πρόβατα από τα οποία οι μοναχές παράγουν διάφορα προϊόντα όπως γιαούρτι, τυρί, βούτυρο κ.α.

 

Ώρες Επίσκεψης: Η Ιερά Μονή παραμένει ανοιχτή όλο το χρόνο, από τις 7 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου.

www.im-agparaskevis.gr

Ροδολίβος Σερρών

Τηλέφωνο: 2324071362

Email: ag_paras@otenet.gr