Κέρκυρα: τα καλύτερα hotspot της πόλης που αξίζει να γνωρίσεις

 

Γράφει η Ιωάννα Τζαναβάρη

Συντάκτρια Citycampus.gr

 

Η Κέρκυρα, το πανέμορφο αυτό νησί της χώρας μας αποτελούσε ανέκαθεν πόλο έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο. Το καλοκαίρι, η πόλη κατακλύζεται από τουρίστες, ωστόσο και το χειμώνα παραμένει ζωντανή από τους ντόπιους κατοίκους και τους χιλιάδες φοιτητές. Τι είναι αυτό που κάνει την Κέρκυρα τόσο μοναδική; Φυσικά ο συνδυασμός πανέμορφων τοπίων, χώρων πολιτιστικής σημασίας και μεγάλης ποικιλίας κέντρων εστίασης (καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ).

 

Υπαίθρια μέρη που μπορείς να «αράξεις»…

Πλατεία Σπιανάδα

Περιμετρικά της υπάρχουν παγκάκια αλλά και γρασίδι όπου μπορείς να κάτσεις και να πιείς το ρόφημά σου, να διαβάσεις το βιβλίο σου μόνος σου ή με παρέα και να απολαύσεις τη φύση.

Φαληράκι

Ένα σημείο με θέα το Ιόνιο πέλαγος. Με αρκετό άδειο χώρο για να καθίσεις αλλά και σκαλοπατάκια όπου μπορεί κανείς αν θέλει να βάλει τα πόδια του και μέσα στη θάλασσα.

Μουσείο Ασιατικής τέχνης

Έξω από το μουσείο Ασιατικής τέχνης υπάρχει χώρος όπου μπορείς να απολαύσεις την υπέροχη θέα της πλατείας Σπιανάδας, του παλιού φρουρίου αλλά και της παλιάς πόλης. Εκεί μαζεύεται πάντα πολύς κόσμος ακόμη και το βράδυ. Συνήθως ηχούν τραγούδια από κιθάρες που έχει ο κόσμος που βρίσκεται εκεί.

Κήπος του λαού

Η είσοδος του κήπου του λαού βρίσκεται δεξιά από το μουσείο Ασιατικής τέχνης, με τέλεια θέα στο Ιόνιο πέλαγος και πολύ καλή δροσιά τις πιο ζεστές ημέρες.

 

Μουσεία και Αξιοθέατα

Αχίλλειο

Βρίσκεται στο Γαστούρι, εννέα χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης, σ’ έναν κατάφυτο λόφο περιτριγυρισμένο από κήπους. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το πλήθος αγαλμάτων που απεικονίζουν μορφές της ελληνικής μυθολογίας και ήρωες από τα έπη του Ομήρου και ιδιαίτερα του Αχιλλέα. Λειτουργεί ως Μουσείο αλλά και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Πλατεία Λιστόν

Είναι ο πιο κεντρικός πεζόδρομος της Κέρκυρας. Βρίσκεται στη δυτική άκρη της Σπιανάδας, της μεγάλης πλατείας και οριοθετείται από αρχοντικά που σχηματίζουν μεγάλες καμάρες. Οι καμάρες αυτές, που οι Κερκυραίοι τις λένε βόλτες, στεγάζουν πλήθος καφετεριών και εστιατορίων, που κάνουν το Λιστόν το κέντρο της ζωής της Κέρκυρας για ντόπιους και τουρίστες.

Νέο Φρούριο

Θεωρείται θαύμα φρουριακής αρχιτεκτονικής. Αποτελείται από μια Βενετική κατασκευή στο λόφο του Αγίου Μάρκου στην πόλη της Κέρκυρας.

Παλαιό Φρούριο

Είναι φρούριο χτισμένο πάνω σε μια βραχώδη χερσόνησο με δύο χαρακτηριστικούς λόφους. Αποτελεί το ανατολικότερο άκρο της πόλης. Σήμερα στεγάζει τα Αρχεία του Νομού Κέρκυρας, την Δημόσια Βιβλιοθήκη, Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, σχολές του Ιονίου Πανεπιστημίου, αίθουσες εκθέσεων και εκδηλώσεων και γενικότερα λειτουργεί ως ανοικτός μνημειακός χώρος. Στους ελεύθερους χώρους του (Βερσιάδα) πραγματοποιούνται μουσικές εκδηλώσεις, ενώ λειτουργούν επίσης αναψυκτήριο, πωλητήριο ειδών πολιτιστικού ενδιαφέροντος και εστιατόριο στο Μανδράκι.

Κανόνι

Βρίσκεται νότια της Παλαιόπολης, εκεί που βρισκόταν η αρχαία πόλη της Κέρκυρας. Η περιοχή, λέγεται ότι ονομάστηκε έτσι ύστερα από την τοποθέτηση εκεί συστοιχίας πυροβολικού από τους Γάλλους το 1798. Ένα από τα κανόνια της πυροβολαρχίας σώζεται ακόμη. Από την προκυμαία μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Ποντικονήσι, στο οποίο υπάρχει το γραφικό παρεκκλήσι του Παντοκράτορα.

Μον Ρεπό

Το πάρκο του Μον Ρεπό έχει 258 στρέμματα έκταση σε ένα εξωτικό κατάφυτο τοπίο από αιωνόβια δέντρα. Η νεοκλασική έπαυλη που υπάρχει εκεί χτίστηκε το 1831μ.Χ. από τον Άγγλο αρμοστή Adams για θερινή κατοικία. Σήμερα όλος ο χώρος είναι επισκέψιμος για το κοινό, ενώ η έπαυλη πρόσφατα μετατράπηκε σε μουσείο.

Η Παλιά Πόλη θα έλεγε κανείς πως θυμίζει περασμένες εποχές με τις ευρωπαϊκές επιδράσεις να είναι ορατές παντού. Είναι μια πόλη με ιδιαίτερη ταυτότητα που αποτυπώνεται στο σχεδιασμό του συστήματος των οχυρώσεών της και στο κτιριακό δυναμικό της. Η παλιά πόλη της Κέρκυρας καθώς και τα δυο φρούρια (παλαιό και νέο) ανήκουν πλέον στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που αξίζει να γνωρίσεις. Φυσικά, υπάρχουν αμέτρητα ακόμα μέρη που για να τα ανακαλύψεις, ίσως χρειαστούν περισσότερες από μια επισκέψεις στο πανέμορφο αυτό νησί.