Τα πιο εντυπωσιακά παλάτια στον κόσμο

Παλάτια που μαγεύουν όχι μόνο για την ομορφιά και την πολυτέλεια τους, αλλά και για την ιστορία του, την τοποθεσία τους ή την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους...

Χειμερινό παλάτι, Αγία Πετρούπολη

Τα Χειμερινά Ανάκτορα ήταν από το 1732 μέχρι το 1917 η επίσημη κατοικία των Ρώσων μοναρχών και υπολογίζεται ότι διαθέτει 1.500 δωμάτια. Σήμερα ανήκει στο συγκρότημα κτιρίων που στεγάζουν το μουσείο Ερμιτάζ, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, στο οποίο θα βρείτε μια απίστευτη συλλογή από πάνω από 3.000.000 εκθέματα, μεταξύ των οποίων ανεκτίμητα έργα των Leonardo da Vinci, Rembrandt, Monet, Renoir, Picasso, Van Gogh, Kandinsky.

Αυτοκρατορικό Παλάτι, Τόκιο

Το σημερινό Imperial Palace βρίσκεται στην πρώην τοποθεσία του Κάστρου Edo, μια μεγάλη περιοχή πάρκου που περιβάλλεται από τάφρους και τεράστιους πέτρινους τοίχους στο κέντρο του Τόκιο, σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το σταθμό του Τόκιο. Είναι η έδρα της αυτοκρατορικής οικογένειας της Ιαπωνίας. Οι εσωτερικοί χώροι του ανακτόρου δεν είναι γενικά ανοιχτοί στο κοινό, παρά μόνο στις 2 Ιανουαρίου (γιορτή του νέου έτους) και στις 23 Δεκεμβρίου (γενέθλια του αυτοκράτορα). Ξεναγήσεις στα υπόλοιπα αξιοθέατα του παλατιού πραγματοποιούνται κατά το υπόλοιπο του έτους, χωρίς όμως είσοδο στα κτίρια.

Παλάτι του Buckingham, Λονδίνο

Ένα από τα λίγα εν ενεργεία βασιλικά παλάτια. Σύμβολο της βρετανικής πρωτεύουσας, προσελκύει πολλούς τουρίστες που θέλουν να φωτογραφηθούν με φόντο το παλάτι, τις ιδιαίτερες πύλες και τους φρουρούς με την χαρακτηριστική κόκκινη στολή. Το παλάτι διαθέτει 775 δωμάτια. Κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις, που επιτρέπουν στους επισκέπτες την πρόσβαση στα 19 State Rooms, στους βασιλικούς κήπους και στους βασιλικούς στάβλους. Μπορείτε, ωστόσο, να απολαύσετε μια virtual επίσκεψη στο παλάτι μέσω της ιστοσελίδας www.royal.uk 

Topkapi, Κωνσταντινούπολη

Χτισμένο σε λόφο που επιβλέπει το Βόσπορο, αποτελούσε επίσημη κατοικία των σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τα μέσα του 15ου αιώνα μέχρι την κατασκευή του παλατιού Ντολμά Μπαχτσέ (1853). Από το 1924 λειτουργεί ως μουσείο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Τα κύρια τμήματα του παλατιού είναι η αυτοκρατορική πύλη, τα τέσσερα προαύλια και το χαρέμι.

Απαγορευμένη πόλη, Πεκίνο

Χτισμένη στις αρχές του 1400, η απαγορευμένη πόλη αποτέλεσε αυτοκρατορική κατοικία για περισσότερα από 500 χρόνια, από τη Δυναστεία των Ming μέχρι το τέλος της Δυναστείας των Quing. Βρίσκεται στο κέντρο του Πεκίνο και τώρα πλέον στεγάζει το μουσείο του παλατιού. Αποτελείται από 980 κτίρια έκτασης 720.000 τ.μ. και είναι το μεγαλύτερο ανάκτορο στον κόσμο.

Ανάκτορο Βερσαλλιών, Γαλλία

Βρίσκεται 30 χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, στην ομώνυμη πόλη των Βερσαλλιών, η οποία ήταν πρωτεύουσα της Γαλλίας από το 1682 έως το 1789. Το παλάτι είναι συνώνυμο της πολυτέλειας και της χλιδής, ένα στολίδι της αρχιτεκτονικής με θεαματικούς κήπους. Αρχικά ήταν ένα μικρό, λιτό παλάτι, που όμως μετά το 1660 επεκτάθηκε από τον βασιλιά Λουδοβίκο το 14ο, γνωστό για την υπέρμετρα πολυτελή ζωή του. Τότε φτιάχτηκαν το Μεγάλο Δωμάτιο του Βασιλιά και της Βασίλισσας και η εκθαμβωτική Αίθουσα των Κατόπτρων.

Grand Palace, Μπανγκόκ

Στη μέση της πόλης στέκεται το Μεγάλο Παλάτι με τις χρυσές κορυφές του που μοιάζουν να φτάνουν τον ουρανό. Το συγκρότημα, που αποτελείται από πάρα πολλά δωμάτια, είναι βασιλική κατοικία από το 1782 έως και σήμερα. Μέρους του παλατιού έχει γίνει μουσείο και το υπόλοιπο είναι βασιλικά γραφεία. Θεωρείται το σύμβολο της Ταϊλάνδης και το πιο ιερό μέρος της χώρας και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Αλάμπρα, Γρανάδα

Χτίστηκε από τους Μαυριτανούς, τον 14ο αιώνα, όταν εκείνοι μεσουρανούσαν στην Ιβηρική χερσόνησο και αποτελεί ίσως το πιο εντυπωσιακό δείγμα αραβικής αρχιτεκτονικής σε ευρωπαϊκό έδαφος. Είναι γνωστό και ως το “Κόκκινο Φρούριο” και μαζί με το θερινό παλάτι Χενεραλίφε και την παλιά, αραβική γειτονιά της Γρανάδας περιλαμβάνονται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco.

Παλάτι Mysore, Ινδία

Η πόλη Mysore στα νότια της χώρας θεωρείται η “πόλη των παλατιών”, αλλά μόνο το πιο εντυπωσιακό θα μπορούσε να φέρει το όνομά της. Αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα παλάτια, αφού η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1912. Αποτελεί επίσημη κατοικία της πρώην βασιλικής οικογένειας της πόλης, της Wadiyar, που κυβέρνησαν το Mysore από το 1399 ως το 1950. Προσελκύει πάνω από έξι εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως και είναι το δεύτερο διασημότερο αξιοθέατο της Ινδίας, μετά το Taj Mahal.

Παλάτι Schönbrunn, Βιέννη

Ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της αυστριακής πρωτεύουσας, χτισμένο ανάμεσα στο 1696 και 1712, παραγγελία του αυτοκράτορα Λεοπόλδου και επίσημο παλάτι της Μαρία Θηρεσία. Το λαμπρό παλάτι του Σενμπρούν αποτελείται από 1441 δωμάτια με έπιπλα της εποχής και πολυτελή διακοσμητικά. Περιβάλλεται από τεράστιους κήπους με σιντριβάνια, λουλούδια, αγάλματα, έναν λαβύρινθο και τον παλαιότερο εν ενεργεία ζωολογικό κήπο του κόσμου (1752).

Εθνικό Παλάτι Pena, Πορτογαλία

Το παλαιότερο παλάτι εμπνευσμένο από τον ευρωπαϊκό ρομαντισμό το Παλάτι da Pena βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου πάνω από την πόλη Sintra. Το πολύχρωμο παλάτι με τους πύργους και τον όμορφο μπλε θόλο, πρωτοκατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα και θεωρείται ένα από τα εφτά θαύματα της χώρας.

Ανάκτορο Potala, Θιβέτ

Βρίσκεται στη Λάσα του Θιβέτ και αποτελούσε την κατοικία του Δαλάι Λάμα μέχρι την φυγή του στην Ινδία μετά τη θιβετιανή εξέγερση το 1959. Το δεκατριών ορόφων κτίριο έχει πάνω από 1.000 δωμάτια, 10.000 ιερά και πάνω από 200.000 αγάλματα. Έχει ύψος 117 μέτρα και είναι κτισμένο στην κορυφή του Μάρπο Ρι, στον Κόκκινο Λόφο. Σήμερα στεγάζει μουσείο και το 1994 ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco.