ΠΙΕΡΙΑ: Μοναστήρια & Ναοί με ιστορία αιώνων

 

Η Πιερία είναι διάσπαρτη από μοναστήρια, εκκλησίες και γραφικά ξωκλήσια. Φωλιές της πίστης που δεσπόζουν στις επιβλητικές πλαγιές του Ολύμπου και των Πιερίων ανακλώντας το φως της Ορθοδοξίας εδώ και αιώνες. Αξίζει να ταξιδέψετε στον όμορφο αυτό τόπο και να θαυμάσετε χριστιανικά έργα ανθρώπων που δημιουργήθηκαν και αντέχουν στο χρόνο με οδηγό τη βαθιά ριζωμένη πίστη.

ΠΑΛΑΙΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

Σε απόσταση 17 χλμ. από το Λιτόχωρο, στο φαράγγι του Ενιπέα, βρίσκεται η παλαιά Μονή, που ίδρυσε ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, το 1542. Η εκκλησιαστική, εθνική και κοινωνική δράση της Μονής υπήρξε σπουδαία, ώσπου ανατινάχθηκε εκ θεμελίων επί γερμανικής κατοχής. Τα τελευταία χρόνια διενεργούνται εργασίες αναστυλώσεως, με απόλυτο σεβασμό στην αρχική αρχιτεκτονική του. Εντός του Καθολικού βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Διονυσίου. Μισή ώρα από τη Μονή, σε μια σπηλιά, βρίσκεται το ασκηταριό (άγιον σπήλαιον) και το αγίασμα του Αγίου.

 

ΝΕΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
Μετά την καταστροφή του παλαιού μοναστηριού του Αγίου Διονυσίου το 1943, ένα νέο μοναστήρι χτίστηκε στο Μετόχι, κοντά στο Λιτόχωρο, στην περιοχή Σκάλα. Σήμερα, στο Μετόχι μονάζει αδελφότητα, που ακολουθεί το αγιορείτικο τυπικό, σύμφωνα με τη διαθήκη του Αγίου. Στο σκευοφυλάκιο φυλάσσονται αξιόλογα κειμήλια και πολλά άγια λείψανα, που εκτίθενται για προσκύνημα.

 

ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΥ ΣΥΡΟΥ

Είναι η μοναδική Ιερά Μονή σε ολόκληρο τον κόσμο, που είναι αφιερωμένη στον Όσιο Εφραίμ το Σύρο. Είναι γυναικεία και βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Κονταριώτισσα. Το καθολικό της Μονής, αγιορείτικης αρχιτεκτονικής, είναι αφιερωμένο στον προστάτη της Όσιο Εφραίμ και την Παναγία, Ζωοδόχο Πηγή. Μάλιστα στις 8 Σεπτεμβρίου 1987, ανέβλυσε θαυματουργικά αγίασμα, κοντά στο Ναό, για την ίαση ψυχών και σωμάτων. Η Μονή πανηγυρίζει κυρίως και μεγαλοπρεπώς στις 28 Ιανουαρίου, γιορτή του Οσίου Εφραίμ, οπότε συρρέουν πλήθη προσκυνητών.

 

ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΥΡΡΑΧΗΣ

Το όνομά της προήλθε από την τοποθεσία στην οποία είναι κτισμένη, 25 χλμ. από την Κατερίνη, κοντά στο χωριό Παλιόστανη. Ιδρύθηκε τον 10ο ή 12ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η θαυματουργή εικόνα της και το αγίασμά της θεραπεύουν ασθενείς με ανίατες αρρώστιες, που προστρέχουν με πίστη και ευλάβεια.


 

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΩΝ
Το μοναστήρι των Κανάλων βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του Ολύμπου σε υψόμετρο 820 μ. στη βόρεια πλευρά της χαράδρας Ζηλιάνα. Είναι αφιερωμένο στη γέννηση της Μητέρας Του Θεού. Λεηλατήθηκε από Αλβανούς κλέφτες το 1843. Σύμφωνα με ένα βυζαντινό έγγραφο, χρονολογείται περίπου από το 1676.



 

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΡΗΤΙΝΗ
Είναι ένα μεταβυζαντινό μνημείο με σημαντικές αγιογραφίες του 14ου και 16ου αιώνα. Το μοναστήρι ήταν υπό τον έλεγχο του επισκόπου της Πέτρας και σύμφωνα με τους μάρτυρες και τη λαϊκή ιστορία αποτελούσε κρησφύγετο των στρατιωτών κατά τη διάρκεια των Μακεδονικών Αγώνων.



 

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ - ΒΡΟΝΤΟΥ
Μια εκκλησία του 14ου αιώνα χτισμένη σε έναν βράχο σε ύψος 420 μ. Είναι τοποθετημένη στην έξοδο ενός από τα μεγάλα ρέματα του Ολύμπου (ρέμα του Παπά), πλησίον του χωριού Βροντού. Υπάρχουν δύο αγιογραφίες στην εκκλησία, η πιο πρόσφατη χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.



 

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΠΑΛΑΙΑ ΒΡΟΝΤΟΥ
Η πρώτη εκκλησία που χτίστηκε στην περιοχή και κατασκευάστηκε από ξύλο. Αυτό ήταν το 1700. Αποκαταστάθηκε ως πετρόκτιστη το 1879. Είναι χτισμένη σε βυζαντινό ύφος με κεραμικό πάτωμα. Περιλαμβάνει ξύλινο τέμπλο χαραγμένο στο χέρι. Οι εικόνες χρονολογούνται από το 1931. Υπάρχουν δύο κηροπήγια από πέτρα με τις ημέρες του μήνα χαραγμένες πάνω τους ξεκινώντας από 1760 και διακοσμείται με το αστέρι της Βεργίνας.



 

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ - ΑΝΩ ΜΗΛΙΑ
Μια εκκλησία του 17ου αιώνα στο χωριό Άνω Μηλιά, στο ύφος μιας Βασιλικής, χτισμένη από πέτρα. Διαθέτει θαυμάσιο καμπαναριό και υπέροχα διακοσμημένο εσωτερικό.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - ΑΝΩ ΣΚΟΤΙΝΑ
Εκκλησία του 17ου αιώνα με ένα έξοχα χρωματισμένο εσωτερικό. Μια σειρά αφηγήσεων από την παλαιά και νέα διαθήκη κοσμούν το Ναό και μια μεγάλη σύνθεση της Δευτέρας Παρουσίας το Νάρθηκα. Χαρακτηριστικό είναι το ξύλινο τέμπλο.