Κεφαλονιά: Προσκύνημα στο νησί του Αγίου Γερασίμου

 

Η πανέμορφη Κεφαλονιά, με τα σπάνια φυσικά αξιοθέατά της, αποτελεί και αγαπημένο προορισμό για προσκυνητές από κάθε γωνιά του κόσμου που συρρέουν στη Μονή του Αγίου Γερασίμου, προστάτη του νησιού. Θαυμαστή είναι και η εμπειρία που ζουν οι προσκυνητές του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο χωριό Μαρκόπουλο, όταν κάθε χρόνο, κοντά στον Δεκαπενταύγουστο, ακίνδυνα φιδάκια «πλημμυρίζουν» τον ναό.

 

ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

Στο οροπέδιο των Ομαλών, ανάμεσα στους φροντισμένους αγρούς της ζώνης της Ρομπόλας, ξεχωρίζει η Μονή του Αγίου Γερασίμου (16ου αι.), αφιερωμένη στον Άγιο-Πολιούχο του νησιού. Κατά τις λιτανείες του σκηνώματος του Αγίου, τον Αύγουστο, το μοναστήρι αποτελεί ιερό προσκύνημα για εκατοντάδες πιστούς. Κάτω από το μοναστήρι υπάρχει μια σπηλιά, που χτίστηκε από τον Άγιο Γεράσιμο και χρησίμευε ως κελί.

 

ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΙΔΟΥΣΑ

Βρίσκεται στο Μαρκόπουλο και είναι επίσης γνωστή ως Παναγία Λαγκουβάρδα. Πρόκειται για έναν από τους πιο διάσημους ναούς του νησιού καθώς δέχεται χιλιάδες προσκυνητές. Κάθε χρόνο, από τις 6 ως τις 15 Αυγούστου, δεκάδες ακίνδυνα φιδάκια, που φέρουν στο κεφάλι τέσσερις μαύρες μικρές κουκκίδες σε σχήμα σταυρού, κατακλύζουν το ναό της Παναγίας. Εμφανίζονται στα βράχια πίσω από το φράγκικο καμπαναριό και έρπουν άφοβα ανάμεσα στον κόσμο και μέσα στην εκκλησία.

 

ΜΟΝΗ ΚΗΠΟΥΡΑΙΩΝ

Σε απόσταση 15 χλμ από το Ληξούρι, μέσα σε ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο με απέραντη θέα στο σμαραγδένιο Ιόνιο, βρίσκεται η πολύπαθη Ιερά Μονή Κηπουραίων, χτυπημένη από βομβαρδισμό και από τους σεισμούς. Εδώ σώζονται σημαντικά κειμήλια, όπως η θαυματουργή εικόνα του Ευαγγελισμού, τεμάχιο Τιμίου Ξύλου, μύρο του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου, λείψανα διαφόρων Αγίων και η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Παρασκευής.

ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ

Αξίζει επίσης να δείτε τη Μονή της Άτρου (8ου αι.), το αρχαιότερο μοναστήρι της Κεφαλονιάς, με τον επιβλητικό μεσαιωνικό πύργο σε ένα καταπράσινο οροπέδιο, το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στον οικισμό Πουλάτα, μοναδικό δείγμα εκκλησιαστικής μπαρόκ τεχνοτροπίας και τη Μονή του Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς στο χωριό Περατάτα με τα εντυπωσιακά τέμπλα και τις τοιχογραφίες, το Εκκλησιαστικό Μουσείο και τη μοναδική θέα στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου.