Αρναία: απόδραση στη φύση & την παράδοση της ορεινής Χαλκιδικής

 

Μια φθινοπωρινή βόλτα στη γραφική κωμόπολη του Χολομώντα. Αξιοθέατα, ιστορία, βόλτες, γεύσεις…

Η Χαλκιδική μπορεί να κρύβει καλά τις ομορφιές της… πέρα από τις υπέροχες παραλίες, υπάρχουν μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε όλες τις εποχές του χρόνου. Όπως η Αρναία, ένας από τους πιο γραφικούς ορεινούς οικισμούς. Βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων, στους πρόποδες του πυκνόφυτου Χολομώντα, και απέχει 70 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 38 χλμ από τον Πολύγυρο. Περιβαλλόμενη από πυκνά δάση, με όλες τις ευκολίες διαμονής, με καθαρό αέρα, με δροσιά, με θαυμάσιο γάργαρο νερό από τα βουνά, με δυνατότητα περιπάτων σε μαγευτικές εξοχές και με ύπνο ήσυχο και ευχάριστο, θεωρείται ιδανικός τόπος παραθερισμού, αγροτουρισμού και εναλλακτικού τουρισμού.

Ο οικισμός

Η Αρναία συνδυάζει αρμονικά την ομορφιά της φύσης με την παράδοση. Οι μόνιμοι κάτοικοί ξεπερνούν τους 2.500 και εξακολουθούν να ασχολούνται με την υλοτομία, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, αλλά και με τις τέχνες, τις επιστήμες και το εμπόριο. Ο πυρήνας του οικισμού είναι η κεντρική πλατεία, όπου υπάρχει ένας μεγάλος πλάτανος μέσα από τον οποίο κυλά πόσιμο νερό. Γύρω από την πλατεία και τον κεντρικό δρόμο, όπου είναι συγκεντρωμένες οι δημόσιες υπηρεσίες, οι τράπεζες, τα καταστήματα και οι χώροι εστίασης με τα παραδοσιακά καφενεία και τις ταβέρνες, αναπτύσσεται το εμπορικό κέντρο της Αρναίας. Ο οικισμός διακλαδώνεται σε στενά, πλακόστρωτα δρομάκια που κρύβουν σπίτια και κτίσματα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής. Τα σπίτια είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο και χωρίς αυλές για να προφυλάσσονται με αυτόν τον τρόπο από τον αέρα και να διατηρούνται ζεστά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

 

Τα παραδοσιακά κτίσματα

Τα περισσότερα παραδοσιακά σπίτια της Αρναίας χτίστηκαν στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Είναι πέτρινα και διώροφα, με υπνοδωμάτια και κατώι. Δείγμα απαράμιλλης αγιορείτικης τεχνικής αποτελεί το παλαιό σχολείο του 1871 δίπλα στον κεντρικό ναό, στην πλατεία «Χοροστάσι». Είναι ίσως το παλαιότερο και πιο καλοκτισμένο διδακτήριο του 19ου αιώνα στη Χαλκιδική. Αξιοθέατο επίσης αποτελεί και ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Στεφάνου, χτισμένος το 1812 με το καμπαναριό του να χρονολογείται από το 1889. Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται σε αρχοντικό του 18ου αιώνα, με δύο ορόφους. Εδώ εκτίθενται αντιπροσωπευτικά δείγματα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Αρναίας, παραδοσιακά μουσικά όργανα, είδη μελισσοκομίας, αγροτικά εργαλεία, εργαλεία ύφανσης, μαγειρικά σκεύη και άλλα είδη καθημερινής χρήσης.

 

Άλσος Αγίας Παρασκευής

Λίγο έξω από την Αρναία, στο δρόμο για το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, βρίσκεται το άλσος της Αγίας Παρασκευής, ένας βαθύσκιος και δροσερός χώρος αναψυχής και ξεκούρασης. Ιδανική απόδραση για μαγευτικούς περιπάτους, απόλαυση της φύσης και παιχνίδι των τα παιδιά. Το άλσος φιλοξένει αρκετές εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα την ετήσια μεγάλη τοπική πανήγυρη στις 26 Ιουλίου.

Τοπικά προϊόντα

Η Αρναία είναι γνωστή για την υφαντική της τέχνη, την τυροκομία και τη μελισσοκομία. Μπορείτε να δοκιμάσετε και να προμηθευτείτε αγνό μέλι από τον Χολομώντα, μελισσοκέρι, βασιλικό πολτό, ντόπιο τσίπουρο από μέλι (μουντοβίνα), κατσικίσιο τυρί και γιαούρτι, τραχανά, χυλοπίτες, κουσκουσάκι, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες.