Λουτρά Πόζαρ: απόδραση στα ιαματικά νερά!

Ένας τόπος με πλούσια βλάστηση, φυσική αρμονία και πολλές ξεχωριστές ομορφιές. Εκατό περίπου χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, σε μια πανέμορφη τοποθεσία βρίσκονται τα Λουτρά Λουτρακίου ή Λουτρά Πόζαρ, όπως είναι ευρέως γνωστά. Το ιδιαίτερο αυτό τοπίο συνδυάζει την αγριάδα και το μεγαλείο ενός φυσικού θαύματος: μια χαράδρα έχει δημιουργηθεί σε ένα μεγαλοπρεπές βουνό, και μέσα της ρέει ο θερμοπόταμος "Τόπλιτσας", σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και ρηχές κοίτες στις όχθες. Συνδυάζονται έτσι, αρμονικά, δυο από τα βασικά στοιχεία της ελληνικής φύσης: λαξευμένη από το χρόνο γη και τρεχούμενο νερό που πηγάζει από έξι πηγές και φημίζεται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Το έντονο φυσικό ανάγλυφο κυριαρχεί στην περιοχή και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί με γνώμονα τις ελάχιστες δυνατές μεταβολές στη γλυπτική του τοπίου. Για την εξυπηρέτηση των λουομένων, έχουν δημιουργηθεί ατομικοί λουτήρες, ομαδικές πισίνες και μια ανοιχτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων σε ένα ειδικά διαμορφωμένο πλάτωμα παράλληλα με το ποτάμι. Περίπατοι, ορειβασία, και άλλες αθλητικές δραστηριότητες επιτρέπονται χάρη στις γέφυρες και τα μονοπάτια που έχουν διαμορφωθεί και ακολουθούν την τοπογραφία του εδάφους. Κάποια από αυτά καταλήγουν στα σπήλαια που περιβάλλουν τη λουτρόπολη και συνιστούν το πρώτο σπηλαιολογικό πάρκο της Ελλάδας.

Ωστόσο, μια εκδρομή στην περιοχή των Λουτρών Πόζαρ μπορεί να προσφέρει πολλές ακόμη εμπειρίες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για θεματικό τουρισμό, κάθε είδους. Επισκεφτείτε τον Βόρα με το φημισμένο χιονοδρομικό του Καιμακτσαλάν, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Ντόμπρο Πόλε, το Μαύρο Δάσος, το δάσος του Προμαχώνα, το φαράγγι «Ράμνο Μπόρ» ή Ίσιο Πεύκο, τη γέφυρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο χωριό Άλωρο και τα πολλά μνημεία θρησκευτικής κληρονομιάς.

Μαύρο Δάσος

Το Μαύρο Δάσος απλώνεται στις ανατολικές πλαγιές του Βόρα και προς το χιονοδρομικό κέντρο. Προτείνονται δυο διαδρομές. Η πρώτη διαδρομή από το χωριό Όρμα και η δεύτερη από το χωριό Μεγαπλάτανος. Κατά την παράδοση, οι σάρισες της μακεδονικής φάλαγγας του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν φτιαγμένες από ξύλα του Μαύρου Δάσους.

Ντόμπρο Πόλε

Στο Άνω Λουτράκι, σε υψόμετρο 2000 μέτρων, βρίσκεται το οροπέδιο Ντόμπρο Πόλε ή Καλή Πεδιάδα. Πρόκειται για μία φυσική λεκάνη με πολλές μικρές λίμνες μοναδικής ομορφιάς, ποώδη βλάστηση και μνημεία πεσόντων. Αποτελεί έναν από τους τέσσερις προορισμούς ορεινής ποδηλασίας. Οι άλλοι προορισμοί είναι το Μαύρο Δάσος, το Δάσος των Προμάχων και η κορυφή Πίνοβο.

Μνημεία θρησκευτικής κληρονομιάς

Μέσα στη λουτρόπολη υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα, το οποίο δέχεται κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες και λουόμενους αφού θεωρείται θεραπευτής και προστάτης της ίασης. Τρία χλμ περίπου από τη Λουτρόπολη, στο Άνω Λουτράκι βρίσκεται η εκκλησία του Ιωάννου του Προδρόμου με πλούσιες τοιχογραφίες. Είναι χτισμένη στο βουνό Ίσια Πεύκα σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων. Στους Προμάχους, κοντά στα Λουτρά Λουτρακίου, βρίσκεται η γυναικεία μονή του Αγίου Ιλαρίωνα σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία. Και περίπου 40 χλμ δυτικά από το Λουτράκι βρίσκεται η Μονή Αρχαγγέλου.

Μουσείο της Αριδαίας

Το κτίριο του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού στην Αριδαία, γνωστό και ως ‘’τρενάκι της Καρατζόβας’’, κτίστηκε στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Σήμερα, ιστορικό διατηρητέο μνημείο πλέον, έχει μετατραπεί σε Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και φιλοξενεί μια ποικιλία εκθεμάτων, από παλαιοντολογικά ευρήματα μέχρι έργα τέχνης εμπνευσμένα από την φυσική και πολιτισμική-λαογραφική κληρονομιά της Αλμωπίας.