Ζάκυνθος: Σεργιάνι στις απαράμιλλες ομορφιές της!

Το «φιόρο του λεβάντε» είναι ένα ολόκληρο νησί καρτ-ποστάλ. Καταπράσινο, με μεθυστικά μπλε νερά, βενετσιάνικη αρχοντιά, μπρίο και ζωντάνια από τους κατοίκους, την Caretta Caretta να πρωταγωνιστεί, σήμα κατατεθέν το Ναυάγιο, κολπίσκους εξωτικής ομορφιάς, παραδοσιακά χωριά, τοπικές γεύσεις και αρώματα που σαγηνεύουν.

Την πανέμορφη Ζάκυνθο αξίζει να την επισκεφθεί κανείς κάθε εποχή του χρόνου. Και αυτό διότι εκτός από τις υπέροχες παραλίες, προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε όλες τις μορφές του τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός, φυσιολατρικός, περιπατητικός, ιστορικός, λαογραφικός κ.α. Κάθε γωνιά του νησιού είναι μοναδική και αξίζει να το γυρίσετε όλο, από τη στεριά και από τη θάλασσα!

Ξενάγηση στην Πόλη


 

Ιστορικές πλατείες, νεοκλασικά κτίρια, γραφικά καντούνια, μνημεία ξεπροβάλλουν σε κάθε γωνιάς της πανέμορφης πόλης της Ζακύνθου. Ξεκινήστε την περιήγησή σας από την πλατεία Σολωμού, τη μεγαλύτερη της πόλης, στην οποία δεσπόζει το άγαλμα του Εθνικού μας Ποιητή. Την πλατεία κοσμούν το Μουσείο Ζακύνθου, στο οποίο εκτίθενται σπουδαία έργα της Επτανησιακής ζωγραφικής, το Δημαρχείο, η Δημόσια Βιβλιοθήκη που στεγάζει και την ιστορική μπάντα του δήμου. Παραδίπλα βρίσκεται η ενετικού ρυθμού γραφική εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Μώλου.

Ένας πεζόδρομος συνδέει την πλατεία Σολωμού με την πλατεία Αγίου Μάρκου, ιστορικό και πολιτιστικό κέντρο του νησιού, καθώς εδώ οι Ζακυνθινοί έκαψαν το βιβλίο των ευγενών, το περίφημο Libro d' Oro. Δείτε το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, στο οποίο «αναπαύονται» ο Διονύσιος Σολωμός και ο Ανδρέας Κάλβος, καθώς και την Καθολική Εκκλησία του Άγιου Μάρκου. Προχωρώντας πίσω από την Μητρόπολη θαυμάστε τον παλαιό Ναό της Κυρίας των Αγγέλων.
Περπατήστε ακόμη στο Βενετσιάνικο Κάστρο, αληθινό μνημείο της ιστορίας του τόπου, με θέα σε κάθε κατεύθυνση. Λίγο πιο κάτω από το Κάστρο, βρίσκεται ο Λόφος του Στράνη. Εδώ, κάτω από τα δέντρα, μέσα στις ευωδιές της υπαίθρου και ακούγοντας τους ήχους από τα κανόνια του Μεσολογγίου, ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν», τον Μάιο του 1823.

Μπόχαλη

Η Μπόχαλη είναι ένα μικροσκοπικό, μαγευτικό χωριουδάκι γαντζωμένο στην κορφή του ακρωτηρίου στην πίσω μεριά της πόλης της Ζακύνθου. Αξίζει να την επισκεφτείτε για τη μαγευτική θέα στην πόλη και στο λιμάνι. Στο δρόμο που οδηγεί από την Μπόχαλη στην πόλη, βρίσκεται το Εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου των Φιλικών, στο οποίο ορκίστηκε Φιλικός ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Ο περίπλους του νησιού

Η μαγική εικόνα της ζακυνθινής ακτογραμμής αποτελεί ένα ιδιαίτερο ταξίδι. Ο περίπλους του νησιού γίνεται με πλοιάρια που εκτελούν διαδρομές καθημερινά. Θα σας εντυπωσιάσουν οι βόρειες και δυτικές ακτές με την άγρια και επιβλητική ομορφιά τους. Κατά τη διάρκεια της βόλτας θα ανακαλύψετε εντυπωσιακά τοπία και φυσικές ομορφιές που σμίλεψε η φύση: θαλάσσια σπήλαια σκαλισμένα από το κύμα στο πέρασμα των αιώνων, όπως οι Γαλάζιες Σπηλιές, ιδιαίτερες παραλίες, όπως το «Ναυάγιο», μικρά νησιά και όρμους, καθώς και κρυμμένα ακρογιάλια, κάτω από άγριους βράχους, που θα σας μαγέψουν.

Μαχαιράδο

Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ζακύνθου είναι το Μαχαιράδο. Θαυμάστε την εκκλησία της Αγίας Μαύρας, με το υπέροχο λαξευτό καμπαναριό της, το εκκλησάκι της Υπαπαντής και, ανηφορίζοντας στον δρόμο προς τον Κοιλιωμένο, κάντε μια στάση στη γυναικεία Μονή της Παναγίας της Ελευθερώτριας. Στον Κοιλιωμένο, επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, με το εκπληκτικό πέτρινο καμπαναριό της και τη Μονή της Παναγίας της Υπεραγάθου.

Η παραλία του Λαγανά

Είναι η μεγαλύτερη σε μήκος παραλία του νησιού με ρηχά, ζεστά, ήρεμα νερά και χρυσή άμμο, ενώ αποτελεί βιότοπο της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta και προστατεύεται από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο. Ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα του Λαγανά είναι η Σαρακίνα, ερείπιο αρχοντικής έπαυλης, χαρακτηριστικό δείγμα της ζακυνθινής αρχιτεκτονικής. Στον κόλπο του Λαγανά βρίσκεται το Μαραθονήσι, ένας προστατευόμενος επίγειος παράδεισος προσβάσιμος μόνο με καραβάκι από τον Λαγανά, το Κερί ή τον Άγιο Σώστη. Η εμπορική δραστηριότητα δεν επιτρέπεται εδώ, με εξαίρεση μια μικρή βάρκα που πουλάει σνακ, νερό, κλπ.

*****

Απολαύστε διαμονή πέντε αστέρων στον φημισμένο Λαγανά Ζακύνθου.

Προτείνουμε τα Zante Park Resort & Spa και Galaxy Beach Resort με την εγγύηση της καταξιωμένης αλυσίδας ξενοδοχείων Best Western.

Κερί

Στα νότια του νησιού, θα βρείτε το παραδοσιακό χωριό Κερί. Στην άκρη ενός γκρεμού, 200μ. από την επιφάνεια της θάλασσας υπάρχει ο Φάρος του Κεριού. Ένας πύργος που χτίστηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα για να βοηθά τα διερχόμενα πλοία να αποφύγουν τη συντριβή στα κοφτερά βράχια της περιοχής. Αξίζει να τον επισκεφτείτε, γιατί από εδώ μπορείτε να απολαύσετε ένα από τα πιο καταπληκτικά και ρομαντικά ηλιοβασιλέματα που έχετε δει ποτέ.
Το Κερί είναι ένα όμορφο, παραδοσιακό χωριό της Ζακύνθου με μια ωραία εκκλησία, της Παναγίας της Κεριώτισσας. Κοντά στο Κερί, υπάρχει επίσης ο Αγαλάς, ένα χωριό που έχει διατηρήσει ανέπαφο το φυσικό του περιβάλλον, με παραδοσιακά σπίτια, μονοπάτια και εξαιρετική φύση.

Αξιοθέατα της περιοχής αποτελούν, επίσης, οι Μυζήθρες και οι Σπηλιές του Κεριού. Οι Μυζήθρες βρίσκονται ακριβώς κάτω από τον Φάρο. Πρόκειται για δύο πελώριους, λευκούς και επιβλητικούς βράχους που αναδύονται από τη θάλασσα. Οι Σπηλιές αποτελούν μέρος της χερσονήσου του Κεριού. Αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν είναι το λαμπερό μπλε χρώμα τους καθώς ο ήλιος αντανακλάται στα νερά του εσωτερικού τους. Η θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta και πολλά είδη ψαριών ζουν μέσα στις σπηλιές, με αποτέλεσμα να αποτελούν ιδανικό μέρος για τους λάτρεις των καταδύσεων. Η πρόσβαση στις Μυζήθρες και τις Σπηλιές γίνεται μόνο με ιδιωτικό σκάφος ή οργανωμένη κρουαζιέρα.

 

Ριζοχώρια

Τα Ριζοχώρια ονομάστηκαν έτσι γιατί βρίσκονται όλα στους πρόποδες του Βραχίωνα και συνθέτουν την κατ' εξοχήν αγροτική Ζάκυνθο. Εδώ μπορείτε να δείτε στον Παντοκράτορα την εκκλησία του Σωτήρα, στο Μουζάκι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με εξαιρετικά έργα τέχνης, και στο Βουγιάτο την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Υπεραγίας Θεοτόκου στα Λαγκαδάκια, καθώς και το παλιό χωριό με την υπέροχη θέα στην πεδιάδα, όπως και τα πέτρινα καμπαναριά του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Ανδρέα. Στο Φιολίτη επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου των Σχίνων με το πέτρινο καμπαναριό της και στο Φαγιά το Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας, καθώς και την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας με το κωδωνοστάσιό της, έξοχα δείγματα της ζακυνθινής αρχιτεκτονικής. Επισκεφθείτε στα Πηγαδάκια το λαογραφικό Βερτζάγιο Μουσείο, όπου μπορείτε να γνωρίσετε πώς ήταν η αγροτική ζωή του νησιού το 19ο αιώνα.

 

Ανατολική Ζάκυνθος

Η ανατολική πλευρά του νησιού διακρίνεται για τις αμμώδεις παραλίες της, την ήπια ανάπτυξη, την οικογενειακή αίσθηση, την ασφάλεια, την εναλλαγή του τοπίου πίσω από τους καταπράσινους λόφους.

Ο Πλάνος και η παραλία του, το Τσιλιβί, είναι από τις πιο όμορφες τουριστικές περιοχές του νησιού. Οι παραλίες, όπως το Τσιλιβί, ο Γάιδαρος, η Άμπουλα είναι ωραίες, αμμώδεις, καθαρές και ιδανικές για ηρεμία και χαλάρωση.
Μοναδικές στην περιοχή οι εκκλησίες της Παναγίας της Μπελουσιώτισσας και της Αγίας Παρασκευής, καθώς και το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους, δίπλα ακριβώς στην ενετική βαρδιόλα (ενετικό φυλάκιο).
Στο διπλανό Τραγάκι, ένα χωριό μέσα σε κήπους από εσπεριδοειδή, υπάρχουν δύο πανέμορφες εκκλησίες, του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας της Καντουνιώτισσας, ενώ πολύ σημαντικό, ιστορικά και καλλιτεχνικά, είναι το μοναστήρι της Παναγίας της Δερματούσας, μέσα σε ένα δάσος από κυπαρίσσια και πεύκα.


 

Ζακυνθινές «καντάδες» γεύσεων

Με μεσογειακές και βενετσιάνικες επιρροές η ντόπια κουζίνα είναι εξαιρετική. Αγνό παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκα ψάρια, παραδοσιακά τυριά, γευστική ντομάτα και νεροκρέμμυδο, χωριάτικο ψωμί και ντόπιο κρασί συνθέτουν γεύσεις, εικόνες και αρώματα της ζακυνθινής φύσης. Ανακαλύψτε μοναδικές γεύσεις όπως το μαντολάτο και τη φιτούρα, που είναι μεσαιωνικό γλυκό από τηγανιτό σιμιγδάλι, απαραίτητο συνοδευτικό κάθε πανηγυριού και διασκέδασης. Δοκιμάστε επίσης τη «Βερντέα», ζακυνθινό λευκό κρασί, μπουγαρίνια, γραντούκα και φιορουντένα. 
 

ΔΙΑΜΟΝΗ

Zante Park Resort & Spa, πέντε αστέρων, στον Λαγανά, με ποιοτικές υπηρεσίες, εστιατόρια, πισίνα, spa κ.α.  https://www.zanteparkhotels.gr

Galaxy Beach Resort, πέντε αστέρων, μπροστά στην ειδυλλιακή παραλία του Λαγανά, με κήπους που οδηγούν απευθείας στην κρυστάλλινη θάλασσα. https://www.galaxybeachresort.gr/el/