Πουρί: Στη μαγευτική βόρεια άκρη του Πηλίου…
Στη βορειανατολική πλευρά του Πηλίου, στο τέρμα του δρόμου, δεσπόζει το Πουρί. Σκαρφαλωμένο στη ραχοκοκαλιά του βουνού αγναντεύει το Αιγαίο και σαγηνεύει με την παραδοσιακή και αυθεντική του αύρα.
Το Πουρί είναι το τελευταίο χωριό της οδικής αρτηρίας του Ανατολικού Πηλίου. Ο δρόμος, ασφαλτοστρωμένος, περνάει πρώτα από τη Ζαγορά, συνεχίζει βόρεια και μέσα από ένα ονειρεμένο δάσος καστανιών, κτήματα με μηλιές και καταπράσινες ρεματιές, σε 6χλμ καταλήγει στο Πουρί.
Αν και δεν είναι τόσο διάσημο όσο άλλα χωριά του Πηλίου, το Πουρί χαρακτηρίζεται από εκπληκτική φυσική ομορφιά και διατηρεί την παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική με τα πέτρινα οικήματά του.
Μπροστά από τον οικισμό ο δρόμος διακλαδίζεται στα δύο. Η δεξιά διακλάδωση οδηγεί στην κάτω συνοικία και στις δύο παραλίες του χωριού, την Ελίτσα και τον Οβριό. Η αριστερή διακλάδωση οδηγεί στο κέντρο του χωριού, όπου έχει διαμορφωθεί αρκετός χώρος για τη στάθμευση των αυτοκινήτων. Το χωριό είναι χτισμένο σε μια κατωφέρεια, που κοιτάζει προς την ανατολή και έχει απέραντη θέα προς το Αιγαίο πέλαγος. Το μέσο υψόμετρο είναι 450μ. αλλά τα σπίτια είναι χτισμένα αμφιθεατρικά. Τα περισσότερα είναι πέτρινα, διώροφα ή τριώροφα, με πηλιορείτικα χαρακτηριστικά.
Μια βόλτα στα σοκάκια του χωριού θα σας κλέψει την καρδιά. Μπροστά από τον χώρο στάθμευσης περνάει το κεντρικό καλντερίμι, που διασχίζει κάθετα το χωριό. Οδοιπορώντας προς τα επάνω φτάνουμε στην πλατεία του χωριού, που δεν είναι ενιαία αλλά χτισμένη σε τρία επίπεδα. Πλακόστρωτες και περιφραγμένες, οι πλατείες απολαμβάνουν μια υπέροχη σκιά από πλατάνια και καρυδιές και προσφέρουν πανοραμική θέα στο Αιγαίο. Με την ατμόσφαιρα διαυγή, φαίνονται οι Σποράδες και η Χαλκιδική. Αξίζει να ανεβείτε έως το τρίτο επίπεδο της πλατείας, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, κτίσμα του 1785 και το μνημείο των πεσόντων. Στα παραδοσιακά καφενεία, κάτω από τα πλατάνια, θα απολαύσετε τον καφέ σας, ντόπιο τσίπουρο και σπιτικούς μεζέδες.
Κατεβαίνοντας στην κάτω συνοικία του χωριού, θα δείτε και τις δύο μικρές εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Παντελεήμονα, προς τιμήν των οποίων διοργανώνονται πανηγύρια στο χωριό στις 26 και 27 Ιουλίου αντίστοιχα.
Η γύρω περιοχή
Πριν τον οικισμό, ακολουθώντας τη δεξιά διακλάδωση του δρόμου, θα βρεθείτε στις δύο παραλίες του χωριού, την Ελίτσα και τον Οβριό. Δύο ήσυχες παραλίες για να απολαύσετε το μπάνιο σας, ενώ στην Ελίτσα θα δείτε και το ξωκλήσι των Αγίων Πάντων. Αρκετά κοντά βρίσκεται και η ακρογιαλιά της Ανάληψης ενώ με σκάφος μπορείτε να πάτε στις ακρογιαλιές Κολοκυθάκι, Κερασόρεμα και Λιμνιώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θαλάσσιες σπηλιές της περιοχής.
Κοντά στο Πουρί, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας της Ράσοβας, από τα παλαιότερα στο Πήλιο (13ου αι.). Βρίσκεται σε μια κατάφυτη τοποθεσία, είναι ωστόσο ερημωμένο εδώ και πολλά χρόνια. Υπάγεται εκκλησιαστικά στη ζαγοριανή ενοριακή εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και λειτουργεί ως ξωκλήσι μόνο στη γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου), όπου είναι αφιερωμένο.
Δραστηριότητες
Αν είστε λάτρης της πεζοπορίας, ακολουθήστε κάποιο από τα μονοπάτια που συνδέει το Πουρί με άλλες περιοχές του Πηλίου. Ένα από αυτά τα μονοπάτια οδηγεί και στο έρημο χωριό της Παλιάς Μιτζέλας, «της πόλης-φάντασμα» στην περιοχή του Οβριού. Η διαδρομή για να φτάσετε εκεί είναι πανέμορφη καθώς περνά μέσα από πλούσια βλάστηση και πάνω από την πηγή της Λαγωνίκας, της μεγαλύτερης πηγής του Πηλίου. Κοντά στην πηγή βρίσκονται και τα τοξωτά γεφύρια του Πόρου και του Διακουμή. Άλλα μονοπάτια είναι τα: Πουρί – Ανάληψη – Χορευτό, Πουρί – Παλιά Μιτζέλα – Βένετο, Πουρί – Αγία Μαρίνα – Λαγωνίκα.
Επίσης, για τους λάτρεις των εναλλακτικών δραστηριοτήτων, πριν φτάσετε στο Πουρί υπάρχει ένας πανέμορφος καταρράκτης, ο Μεγαλόβραχος με 100 και πλέον μέτρα ύψος, που προσφέρεται για κατάβαση από ειδικά οργανωμένες ομάδες canyoning.