Αστυπάλαια: η πανέμορφη γέφυρα του Αιγαίου

 

Γέφυρα που ενώνει τις Κυκλάδες με τα Δωδεκάνησα, τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτισμικά, το όμορφο νησί της Αστυπάλαιας απλώνεται σαν πεταλούδα στο Αιγαίο προσκαλώντας σε ένα μαγικό ταξίδι στους γραφικούς οικισμούς, την πλούσια ιστορία, την παράδοση και τις ιδιαίτερες ακρογιαλιές της.

 

Η Χώρα είναι η πρωτεύουσα και το λιμάνι, από τις πιο όμορφες και τις πιο ζωντανές του Αιγαίου. Στην κορυφή της δεσπόζει το βενετσιάνικο κάστρο των Γκουερίνι, κτισμένο με την παραδοσιακή τοπική σκούρα πέτρα, περιστοιχιζόμενο από άσπρα σπιτάκια. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν δύο κατάλευκες εκκλησίες με πέτρινα περίτεχνα καμπαναριά, της Παναγίας Ευαγγελίστριας και του Αγίου Γεωργίου. Οι οκτώ εκπληκτικοί ανεμόμυλοι που βρίσκονται στο διάσελο πάνω από τη Σκάλα στη Χώρα ανήκουν στην κατηγορία του ξετροχάρη μύλου, του οποίου η σκεπή γυρίζει ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου.

Το νησί χωρίζεται στο Μέσα και Έξω Νησί με μία αμμουδερή λωρίδα το Στενό μήκους 100 μέτρων. Στο Έξω Νησί αξίζει να επισκεφθείτε τον Άγιο Ιωάννη και να θαυμάσετε τον καταρράκτη του καθώς επίσης και το Λιβάδι, στα νότια της πρωτεύουσας, με τη μεγάλη του παραλία.

Στα νότια του Μέσα Νησιού, θα συναντήσετε τη Μαλτεζάνα ή Ανάληψη. Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο χωριό με ωραία αμμουδιά, κτισμένο σε μια κοιλάδα. Χαρακτηριστικό του οικισμού είναι το λιμανάκι με τα ψαροκάικα και τα απλωμένα δίχτυα, ενώ φημίζεται για το φρέσκο ψάρι. Τα τελευταία χρόνια η Μαλτεζάνα παρουσιάζεται έντονη τουριστική ανάπτυξη με πολλές επιλογές για διαμονή και διασκέδαση.

* (υπέροχη πρόταση διαμονής τα AGNANTI studios - πανέμορφη αισθητική και καταπληκτική φιλοξενία. Δείτε εδώ ή στο site τους www.agnadi-astypalaia.gr)

Στη βορειοανατολική πλευρά της Αστυπάλαιας βρίσκεται η λιμνοθάλασσα Χαμένη Λίμνη, στις όχθες τις οποίες είναι χτισμένο το Βαθύ. Από εδώ μπορεί κανείς να επισκεφθεί με καΐκι το Σπήλαιο του Δράκου, το Σπήλαιο του Νεγρί ή πιο νότια το ιταλικό φρούριο Καστελλάνο.

  

 

Παραλίες σαγηνευτικές

Με αναρίθμητες παραλίες, οργανωμένες ή μη, η Αστυπάλαια προσφέρεται για ατέλειωτο κολύμπι σε πεντακάθαρα, καταγάλανα νερά.

Από τις ωραιότερες και κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού είναι το Λιβάδι, περίπου 1χλμ. από τη Χώρα. Άλλες δημοφιλείς παραλίες είναι τα Τζανάκια, οι Βάτσες, ο Άγιος Ιωάννης, ο Άγιος Κωνσταντίνος, ο Πάνορμος, οι Πλάκες, η Χρυσή Άμμος και τα Καμινάκια.

Στο μέσο του νησιού βρίσκονται οι παραλίες Μικρό και Μεγάλο Στενό. Η παραλία Ανάληψη ή Μαλτεζάνα βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό και είναι μια όμορφη αμμώδης παραλία, που στο ένα άκρο της, στο βυθό της θάλασσας, διακρίνονται αρχαίες κατοικίες. Κοντά στον οικισμό Ανάληψη βρίσκεται η παραλία του Σχοινώντα. Άλλες αξιόλογες παραλίες είναι τα Τρία Μαρμάρια, το Βαθύ, το Καρέκλι, η Βρύση και το Βάι. Στα απομακρυσμένα νησάκια που περιβάλλουν την Αστυπάλαια υπάρχουν πολλές όμορφες παραλίες, οι οποίες είναι προσβάσιμες με καΐκια. Οι πιο δημοφιλείς από αυτές είναι η παραλία του Κουτσομύτη και του Κούνουπα, με τιρκουάζ νερά και εξωτικό τοπίο.