Στη Θάσο… με ποδήλατο! Οι διαδρομές του νησιού

 

Με καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, αμμουδιές και κρυστάλλινα νερά, κοσμοπολίτικα παραθαλάσσια θέρετρα, παραδοσιακά ορεινά χωριά με γραφικές πλατείες κάτω από αιωνόβια πλατάνια, σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, επιβλητικά μοναστήρια… η Θάσος τα έχει όλα! Ένα νησί που αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις των εξερευνήσεων. Και τι καλύτερο από τα να ανακαλύψετε τον υπέροχο περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πλούτο της με τον πιο ευχάριστο και οικολογικό τρόπο… με ένα ποδήλατο.

Η Θάσος είναι κατάφυτη, με έναν περιφερειακό παραλιακό δρόμο, περί τα 100χλμ.,  που εδώ κι εκεί στολίζεται από θαυμάσιες παραλίες. Προσφέρει ονειρικές διαδρομές, ανάμεσα στα πεύκα και τις ελιές από τη μια και το απέραντο γαλάζιο από την άλλη. Πρωτεύουσα και βασικό λιμάνι είναι ο Λιμένας, μια πολυσύχναστη κωμόπολη, με παλμό, βραδινή ζωή και κίνηση, που περιβάλλεται από πεύκα, ελιές και όμορφες παραλίες. Τα σημάδια της έχει αφήσει και η μακραίωνη ιστορία του νησιού, όπως στην αρχαία αγορά, στην ακρόπολη, στο αρχαίο θέατρο με την υπέροχη θέα.

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Στη Θάσο, οι φίλοι της ποδηλασίας έχουν στη διάθεσή τους το οδικό παραθαλάσσιο δίκτυο και ένα πυκνό δίκτυο δασικών δρόμων και μονοπατιών με εντυπωσιακές εναλλαγές τοπίου και υπέροχα σημεία πανοραμικής θέας.

ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ

- Διασχίζοντας τη βόρεια πλευρά του περιφερειακού δρόμου του νησιού, σε 16χλμ. από τον Λιμένα θα φτάσετε στον Πρίνο, από τα μεγαλύτερα χωριά της Θάσου, περιτριγυρισμένο από ελαιόδεντρα. Από εδώ, στα 4χλμ. μπορείτε να μεταβείτε στο πανέμορφο Καζαβίτι. Χωρίζεται σε δύο παραδοσιακούς οικισμούς με πέτρινα σπίτια και πλακόστρωτα σοκάκια. Μετά την περιήγησή σας στα στενά δρομάκια, ξεκουραστείτε κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια της πλατείας απολαμβάνοντας καλό ντόπιο φαγητό στις ταβέρνες και έναν λαχταριστό καφέ.

- Ακολουθώντας τον περιφερειακό δρόμο προς τα νότια, στα 8χλμ. θα συναντήσετε το γραφικό χωριό της Παναγίας. Πυκνοκατοικημένο με στενούς λιθόστρωτους δρόμους, χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, βρύσες, πλατάνια και την όμορφη εκκλησία της Παναγίας. Στα 4χλμ. είναι η δημοφιλής Χρυσή Αμμουδιά για απολαυστικές δροσερές βουτιές και λίγο παρακάτω η Χρυσή Ακτή.

- Για όσους επιθυμούν μια πιο μακρινή διαδρομή, στα 32χλμ. από τον Λιμένα, βρίσκεται η Αλυκή. Αποτελούμενη από δύο κόλπους, η Αλυκή ξετυλίγει τη φυσική ομορφιά της, όμοια με πίνακα ζωγραφικής. Στην αρχαιότητα η περιοχή, είχε αρκετό πληθυσμό και ήταν μεγάλο λιμάνι. Πολύ κοντά θα συναντήσετε το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που αξίζει να επισκεφθείτε. Χτισμένο σε βράχο, μοιάζει να αιωρείται πάνω από τη θάλασσα και η θέα είναι άπλετη, μέχρι και το Άγιο Όρος. Στη Μονή φυλάσσεται κομμάτι του Τιμίου Ήλου.

ΓΥΡΟΣ ΘΑΣΟΥ

Πρόκειται για την κυκλική διάσχιση του νησιού, δια μέσου της περιμετρικής εθνικής οδού. Μια κλασική και εντυπωσιακή διαδρομή των 92 περίπου χιλιομέτρων, που βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος της δίπλα στη θάλασσα και η οποία θα σας χαρίσει τη γενική, πανέμορφη εικόνα της Θάσου.

ΑΝΑΒΑΣΗ ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ

Ενδείκνυται για τους έμπειρους ποδηλάτες. Μια κλασική διαδρομή ορεινής ποδηλασίας, με υψηλό βαθμό δυσκολίας. Με εκκίνηση από τον Ποτό, η διαδρομή των 58χλμ. περιλαμβάνει δύο μεγάλες αναβάσεις στις κορυφές του Τρικόρφου και ένα απολαυστικό κατηφορικό μονοπάτι 10χλμ. ως τον τερματισμό, πίσω στην παραλία του Ποτού.

 

Το καλύτερο Bike Friendly ξενοδοχείο για τους λάτρεις της ποδηλασίας

Στην Ελλάδα λειτουργεί το δίκτυο των "Bike Friendly Hotels", σήμα που απονέμεται σε επιλεγμένα ξενοδοχεία, τα οποία ξεχωρίζουν για την προσήλωσή τους στην προστασία του περιβάλλοντος, την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών τους και την αφοσίωση τους στην εξυπηρέτηση του τουρίστα-ποδηλάτη. Τα ξενοδοχεία-μέλη του δικτύου πληρούν έναν ελάχιστο αριθμό κριτηρίων, βάσει διεθνών προδιαγραφών και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να κάνουν τη διαμονή του ποδηλάτη-τουρίστα όσο το δυνατόν πιο άνετη.

Στη Θάσο, ο Λιμένας είναι μια εξαιρετική επιλογή για να αποτελέσει την αφετηρία σας για τις ποδηλατικές αποδράσεις. Και για τη διαμονή σας, δεν υπάρχει καλύτερο από το «A for Art» ξενοδοχείο, ένα εξαιρετικό, νέο design hotel. Κάθε χώρος του και κάθε δωμάτιο είναι μια ωδή στην τέχνη και την κομψότητα και οι παροχές του απίστευτα ποιοτικές. Το «A for Art» έχει επίσης βραβευτεί με το σήμα “Bike Friendly Hotel”, κάτι που επιβεβαιώνει ότι εδώ οι ποδηλάτες ταξιδιώτες θα βρουν όλες τις υπηρεσίες που χρειάζονται ώστε να εξερευνήσουν τη γύρω περιοχή είτε φέρνοντας το δικό τους ποδήλατο, είτε ενοικιάζοντας ένα ποδήλατο από το ξενοδοχείο.  Δείτε περισσότερα εδώ και στο site www.aforarthotel.gr