Κάρπαθος: εξερευνήστε τις θαλάσσιες διαδρομές της

 

Η Κάρπαθος διαθέτει 160χλμ. ακτογραμμής. Σε αυτήν απλώνονται αμέτρητες γραφικές παραλίες, αμμουδερές ή βοτσαλωτές, οργανωμένες ή απόμερες, αρκετές βραβευμένες για την ομορφιά και την ποιότητά τους. Ο καλύτερος τρόπος να τις ανακαλύψετε είναι δια θαλάσσης. Από το λιμάνι των Πηγαδίων ξεκινούν καραβάκια που κάνουν ημερήσιες εκδρομές και σας μεταφέρουν σε πανέμορφες δυσπρόσιτες παραλίες. Φυσικά, μπορείτε να εξερευνήσετε τον νησί και με δικό σας σκάφος, αφού πρώτα συμβουλευτείτε τον καιρό, καθώς στην περιοχή πνέουν συχνά ισχυροί άνεμοι. Το νησί προσφέρεται για ποικίλες θαλάσσιες δραστηριότητες και σπορ, ενώ το βόρειο τμήμα του, με τη νησίδα Σαρία, συνιστά ένα υπέροχο θαλάσσιο πάρκο.

Η Σαρία

Μοναδικής ομορφιάς νησίδα στα βόρεια του νησιού, που χωρίζεται από την υπόλοιπη Κάρπαθο με στενό θαλάσσιο δίαυλο, αν και στο παρελθόν ήταν ενωμένη. Αν και μικρή σε έκταση, η Σαρία είναι πλούσια σε φυσικές ομορφιές. Θα περιηγηθείτε πεζοπορώντας για να συναντήσετε ένα εντυπωσιακό φαράγγι, σπηλιές, πυκνό πευκοδάσος, ξωκλήσια, δείγματα αρχαίων οικισμών και παραλίες όπως η Αλιμούντα. Ξακουστά είναι τα «Παλάτια», ερείπια ενός μεσαιωνικού χωριού με κτίσματα με κωνικές και ημικυκλικές στέγες, που πιθανολογείται ότι τα έχτισαν Σαρακηνοί πειρατές. Στο νησί βρισκόταν και η αρχαία πόλη Νίσυρος, μία από τις τέσσερις πόλεις της Καρπάθου την εποχή των Δωριέων. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να συναντήσετε φώκιες monachus-monachus, καθώς η ευρύτερη περιοχή αποτελεί καταφύγιο του προστατευόμενου είδους. Για τη Σαρία, ξεκινούν μικρές κρουαζιέρες με εκδρομικό καΐκι, από τα Πηγάδια ή το Διαφάνι. Στη θαλάσσια διαδρομή θα βρείτε όμορφες σπηλιές και ψηλά βράχια να υψώνονται επιβλητικά μέσα στη θάλασσα.

 

Τρίστομο – Βρυκούντα

Το Τρίστομο δεν είναι τουριστικός προορισμός, δεν έχει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα. Αποτελεί το φυσικό λιμάνι της Βρυκούντας, καταφύγιο των πειρατών. Πήρε το όνομά του από τα τρία περάσματα που δημιουργούν οι δυο βραχονησίδες στην είσοδο του κόλπου. Αν είστε με δικό σας σκάφος, θα μπείτε από το τρίτο πέρασμα, αυτό με το φανάρι, που είναι και το πιο βαθύ. Μπαίνοντας στον όρμο θα προσκυνήσετε πρώτα τον Αϊ Νικόλα που μοιάζει να επιπλέει στη θάλασσα και κατόπιν θα δέσετε μπροστά από την εκκλησία του Πανορμίτη. Από εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε τα ερείπια της αρχαίας Βρυκούς των Δωριέων. Από τις 27 έως τις 29 Αυγούστου η πανάρχαια λεωφόρος γεμίζει από προσκυνητές, που πηγαίνουν στον Αϊ Γιάννη, στο πιο σημαντικό πανηγύρι της Ολύμπου, της Αυλώνας και του Διαφανιού. Στην άκρη του ακρωτηρίου της Βρυκούντας βρίσκεται ένα μεγάλο φυσικό σπήλαιο, που στο άνοιγμά του φιλοξενεί την εκκλησία του Αϊ Γιάννη.

 

Φοινίκι

Στο Φοινίκι, νοτιοδυτικά της Καρπάθου, υπάρχει μεγάλο και καλά προφυλαγμένο λιμάνι. Από εδώ μπορείτε να ξεκινήσετε με πλοιάριο για τη γειτονική Κάσο.

 

Θαλάσσια σπορ

Η Κάρπαθος είναι φημισμένη για τις επιλογές που προσφέρει στα θαλάσσια αθλήματα και οι διεθνείς αγώνες που οργανώνονται στο νησί, προσελκύουν πλήθος επισκεπτών. Θεωρείται, μάλιστα, ο παράδεισος των surfers. Οι άνεμοι σε συνδυασμό με τις μοναδικές παραλίες προσφέρουν απίστευτες εμπειρίες τόσο σε αρχάριους όσο και σε έμπειρους λάτρεις του αθλήματος. Οργανωμένο κέντρο windsurf λειτουργεί στην παραλία του Αφιάρτη, η παραλία του Αγ. Νικολάου (Αρκάσα) θεωρείται η καλύτερη παραλία για body surfing στα συνεχή κύματα της, ενώ η οργανωμένη πλαζ Αμμοοπή, είναι ακόμη μια ιδανική παραλία για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ.

Καταδύσεις

Με συναρπαστικό βυθό και καθαρά νερά οι θάλασσες της Καρπάθου είναι ιδανικές για καταδύσεις. Στα Πηγάδια υπάρχει καταδυτικό κέντρο που μπορεί να σας εφοδιάσει με εξοπλισμό και να σας καθοδηγήσει στους ωραιότερους βυθούς του νησιού. Στη νοτιονατολική Κάρπαθο προτείνεται η περιοχή Καστέλια (βραχώδες τοπίο, σπηλιές), στα νότια η περιοχή του Διακοφτού κοντά στον Καστέλο με το ναυάγιο γερμανικού φορτηγού πλοίου (στα 15 μέτρα βάθος), στα ανατολική η παραλία της Αχάτας με τις απίθανες σπηλιές της, καθώς και ο Άγιος Πέτρος.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Alimounda Mare. Ένα υπέροχο πεντάστερο ξενοδοχείο στα Πηγάδια, μπροστά στη θάλασσα, που συνδυάζει την πολυτέλεια με την αυθεντική νησιωτική φιλοξενία.

Δείτε περισσότερα εδώ.

(T. +30 22450 23902, www.alimounda.gr, www.grecoblu.com)