Η ορθόδοξη Κριμαία

Ένα μοναδικό ταξίδι στο βορρά της Μαύρης Θάλασσας 

 

Επιμέλεια: Μαρία Τσιούσια

Η χερσόνησος της Κριμαίας, γνωστή κατά την αρχαιότητα ως Ταυρική Χερσόνησος ή Ταυρίδα, υπήρξε για πολλούς αιώνες σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. Από εδώ πέρασαν Έλληνες, Σκύθες, Ρωμαίοι, Γότθοι, Βενετοί, Γενοβέζοι, Βυζαντινοί, Οθωμανοί. Εδώ κρίθηκε η μορφή του μεταπολεμικού κόσμου με τη Διάσκεψη της Γιάλτας. Εδώ δημιούργησε ο Άντον Τσέχωφ μερικά από τα αριστουργήματά του.  

Η Κριμαία, που πολλοί γνωρίζουμε μόνο μέσα από αφηγήσεις της ιστορίας και των προγόνων μας, μπορεί να παρασύρει τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία μέσα από τα απομεινάρια των αρχαίων ελληνικών αποικιών, τις όμορφες πόλεις με ονόματα που συχνά μαρτυρούν την ελληνική τους ρίζα, τις μεσαιωνικές εκκλησίες, τα οθωμανικά κάστρα και τα παλάτια των τσάρων.

Πόλος έλξης για τους τουρίστες, η χερσόνησος της Κριμαίας ξεχωρίζει επίσης για το εξαιρετικό κλίμα της και την ομορφιά των τοπίων της, καθώς λίγα μόλις χιλιόμετρα από την ακτογραμμή υψώνονται βουνά σε 1500 μέτρα υψόμετρο. Φημίζονται, μεταξύ άλλων, τα ιαματικά νερά της και το κρασί της.

Δημοφιλείς προορισμοί στην Κριμαϊκή χερσόνησο είναι η Γιάλτα, η Σεβαστούπολη, το Σουντάκ, η Αλούστα, η Ευπατορία, η Θεοδοσία, το Κερτς.  

Σεβαστούπολη (Sevastopol)

Η ιστορία της πόλης ξεκινά από την ίδρυση της Ελληνικής αποικίας Χερσονήσου το 422 π.Χ. Από τότε αποτελεί πνευματικό και εμπορικό κέντρο. Μετά την πτώση της Χερσονήσου η περιοχή δεν ήταν πυκνά κατοικημένη ώσπου το 1783 η Αικατερίνη η Μεγάλη ίδρυσε τη Σεβαστούπολη. Αποκαλείται λίκνο του Ρωσικού Ορθόδοξου Χριστιανισμού και στα 230 περίπου χρόνια της σύγχρονης ιστορίας της, είναι σημαντικό ναυτικό κέντρο. Σήμερα μπορούμε να δούμε τα ερείπια της αρχαίας πόλης «Χερσώνα της Ταυρίας», που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO ως ένα από τα 100 κορυφαία μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού. Άλλα αξιοθέατα της Σεβαστούπολης είναι το Μουσείο Πανόραμα, το Μουσείο Καλών Τεχνών, ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βλαδίμηρου, το Μοναστήρι Ίνκερμαν. 

Θεοδοσία (Feodosiya)   

Η Θεοδοσία (ή Φεοντοσία) είναι μια μικρή, όμορφη, γραφική παραλιακή πόλη στη νοτιοανατολική Κριμαία, δημοφιλής τουριστικός προορισμός, γνωστή για τα θεραπευτικά λασπόλουτρα και τα ιαματικά νερά της. Τη γοητεία της συμπληρώνουν η ενδιαφέρουσα μεσαιωνική αρχιτεκτονική και τα πολλά μουσεία της. Η πόλη χτίστηκε στη θέση όπου τον 6ο αιώνα π.Χ. ιδρύθηκε η ομώνυμη ελληνική αποικία. Τα αρχαιολογικά ευρήματα της αρχαίας Θεοδοσίας είναι πολύ λίγα, κυρίως διότι καλύφθηκαν από νερό λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη τμήματα του μεσαιωνικού οχυρού. 

Στη Θεοδοσία ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην παλιά και νέα πόλη, να επισκεφθεί την πινακοθήκη όπου εκτίθενται θαλασσογραφίες του ζωγράφου Ιβάν Αϊβαζόφσκι και έργα του εγγονού του Μιχαήλ Λάτρη, ελληνικές και αρμένικες εκκλησίες, τα παλιό γενοβέζικο φρούριο, μνημεία της οθωμανικής περιόδου και τα μουσεία της όπως το Μουσείο τοπικής ιστορίας, που λειτουργεί από το 1811.

Γιάλτα (Yalta)

Η Γιάλτα, στις νότιες ακτές της Κριμαίας, είναι το πιο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο της περιοχής. Παγκοσμίως γνωστή από την ιστορική διάσκεψη του 1945, συνδυάζει μοναδικά τη φυσική ομορφιά, τις ελκυστικές παραλίες και τα ιαματικά κέντρα με πολλά ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία.

Αξιοθέατα της πόλης, εκτός από την πολυσύχναστη παραλιακή της, είναι το Ανάκτορο όπου υπογράφηκε η Συνθήκη της Γιάλτας, το Λευκό Παλάτι, ο καθεδρικός Ναός του Αλεξάνδρου Νέφσκι, ο ελληνικός Ναός του Αγίου Θεοδώρου. Αξίζει επίσης επίσκεψης, το Σπίτι-Μουσείο του Άντον Τσέχωφ. Εδώ ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας έμεινε προκειμένου να βελτιώσει την υγεία του, λόγω του εξαιρετικού κλίματος. Εδώ δημιούργησε ορισμένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και του θεάτρου όπως «Οι Τρεις Αδερφές», «Η κυρία με το σκυλάκι», «Ο Βυσσινόκηπος». Κοντά στη Γιάλτα βρίσκεται το παραμυθένιο κάστρο Swallow’s Nest (Φωλιά του Χελιδονιού). Είναι σκαρφαλωμένο πάνω από τη θάλασσα σε ένα βράχο ύψους 40 μέτρων. Κοντά στην πόλη βρίσκεται επίσης η Εκκλησία Φόρος ή Εκκλησία της Αναστάσεως του Χριστού, ένα γραφικό ιστορικό μνημείο στην κορυφή ενός βράχου, χτισμένη το 1892 με θέα στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στο πέρασμα Baidarsky. Σήμερα, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τοποθεσίες στην Κριμαία για τέλεση γάμων.

Κερτς (Kerch)

Κτισμένο στο στρατηγικό σημείο ένωσης της Μαύρης θάλασσας με την Αζοφική, το Κερτς (ο παλιός Βόσπορος) είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Κριμαίας και όχι μόνο. Σήμερα αποτελεί σημαντικό βιομηχανικό κέντρο και δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, κυρίως για αρχαιολογικό τουρισμό λόγω της ιστορικής κληρονομιάς του. Στη θέση του, τον 5ο αιώνα π.Χ. είχε ιδρυθεί η αρχαία μικρή πόλη Παντικάπαιον της οποίας ερείπια μπορούμε να δούμε σήμερα. Άλλα σημαντικά αξιοθέατα είναι ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού (717 μ.Χ.), οι αρχαιολογικοί χώροι των αρχαίων οικισμών Μυρμήκιον, Τιριτάκα και Νυμφαίον, η κρύπτη της Δήμητρας, το φρούριο Γενίκαλε, το φρούριο του Κερτς, η Μεγάλη Κλίμακα του Μιθριδάτη όπου 428 σκαλοπάτια οδηγούν στην κορυφή του ομώνυμου όρους. Επίσης, κοντά στην πόλη υπάρχουν πηγές λασποθεραπείας.