Τουρισμός υγείας: 27 δισ. ευρώ θα μπορούσε να φέρει στην Ελλάδα στην επόμενη 5ετία

Περί τα 27 δισ. συναλλάγματος θα μπορούσαν να προστεθούν στο ΑΕΠ της χώρας μέσα σε 5 χρόνια από τον ιατρικό τουρισμό, τον ιαματικό τουρισμό, τον τουρισμό 3ης ηλικίας, ευεξίας και το συνεπακόλουθο real estate. Ο τουρισμός υγείας μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων για την ελληνική οικονομία, καθώς, μόνο στην Ε.Ε., ο τζίρος υπολογίζεται σε περίπου 47 δισ. ευρώ.

 

Αυτό επισημάνθηκε με αφορμή το μνημόνιο συνεργασίας (MοU) για την από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών, οι οποίες θα προωθούν την Ελλάδα ως ελκυστικό προορισμό για τον τουρισμό υγείας, που υπέγραψαν η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου -Enterprise Greece και το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας-ΕLITOUR.

Την Enterprise Greece εκπροσώπησε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Γιώργος Φιλιόπουλος, και την ΕLITOUR, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης. Ο Πρόεδρος της Enterprise Greece και Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ αναφορά στη συνεργασία έκανε και ο Γενικός Γραμματέας της ΕLITOUR, Πέτρος Μαμαλάκης.

Η σύμπραξη των δύο φορέων σκοπό έχει να ενισχύσει τον τουρισμό υγείας, με την ELITOUR να αναλαμβάνει το ρόλο του διαμεσολαβητικού εταίρου στη δικτύωση των φορέων Ελλάδας και εξωτερικού. Όπως εκτιμάται, η ανάπτυξη του τουρισμού υγείας αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ σημαντικά θα είναι τα οφέλη και στον τομέα της απασχόλησης, με την αξιοποίηση του αξιόλογου επιστημονικού και ιατρικού δυναμικού της.

Πάροχοι σε πάνω από 100 χώρες δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα έχουν ιδρύσει εθνικούς φορείς προώθησης του τουρισμού υγείας, ενώ λειτουργούν επιπλέον και πολλά συνεργατικά οικοσυστήματα (clusters).

Βασικοί λόγοι για την στροφή στη συγκεκριμένη μορφή παροχής υπηρεσιών, είναι η ενίσχυση εξειδίκευσης τεχνολογικών και επιστημονικών επιτευγμάτων στον τομέα της υγείας, η αναζήτηση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στο χαμηλότερο δυνατό κόστος, καθώς και οι συνθήκες διεύρυνσης της διασυνοριακής συνεργασίας για την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής κάλυψης στους πληθυσμούς.

Με δεδομένο μάλιστα ότι στις ανεπτυγμένες χώρες γίνονται σημαντικές περικοπές από τα συστήματα δημόσιας κάλυψης της περίθαλψης, έχει αυξηθεί το ποσοστό των δυνητικών ασθενών/πελατών οι οποίοι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις σε άλλες χώρες. Παράλληλα, όλο και περισσότεροι τουρίστες δείχνουν σαφή προτίμηση στη συγκεκριμένη μορφή τουρισμού, με την αυξανόμενη ζήτηση να έχει οδηγήσει σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και σε παράλληλη αύξηση των εσόδων για τα νοσοκομεία και τις κλινικές.

Όπως επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Γιώργος Φιλιόπουλος: «Η γήρανση του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες, η μεγάλη πρόοδος στον χώρο της ιατρικής και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, συμβάλλουν στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και κατ’ επέκταση στην ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου. Η Ελλάδα προσφέρεται για προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στον χώρο της υγείας, καθώς αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μπορεί να στοχεύσει στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά και σε αυτές της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, επαρκείς υποδομές, αλλά και μεγάλο αριθμό ιατρών σε χώρες του εξωτερικού. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων θα συμβάλει και στη συγκράτηση της μετανάστευσης αξιόλογων γιατρών, νοσηλευτών και θεραπευτών εκτός Ελλάδος».