Έρευνα ETC: Οι Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν και πάλι

Ένας στους δύο Ευρωπαίους δηλώνει πρόθυμος και σκοπεύει να ταξιδέψει στο επόμενο εξάμηνο, ωστόσο διατηρεί στάση αναμονής, σύμφωνα με νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC), στο πλαίσιο έργου που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δείγμα της έρευνας, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, ήταν 6.000 άτομα από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Ισπανία, την Πολωνία και την Αυστρία. 

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας:

- Η σαφής πλειοψηφία των ερωτηθέντων (54%) δηλώνει ότι σκοπεύει να ταξιδέψει τους επόμενους έξι μήνες, ενώ το 26% δήλωσε ότι σκοπεύει να ταξιδέψει μέχρι τον Νοέμβριο του 2020.

- Τα ταξίδια εντός της Ευρώπης είναι η κορυφαία επιλογή με το 41% να ενδιαφέρεται για ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας του και το 39% σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

- Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στην Ευρώπη είναι η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, που βρίσκονται στην πρώτη θέση.

- Μεταξύ αυτών που σχεδιάζουν να ξαναρχίσουν ταξίδια νωρίτερα, οι πιο ελκυστικοί τύποι ταξιδιών αναψυχής είναι οι διακοπές στον ήλιο και στην παραλία (25%), ακολουθούν τα city breaks (19%) και τα ταξίδια στη φύση/εξωτερικούς χώρους (16%).

- Οι Ευρωπαίοι δίνουν προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια (21%) στα ταξίδια τους, αλλά και στην ηρεμία και τη χαλάρωση (14%) καθώς και στην προσιτή τιμή (13%).

- Το 20% θεωρεί ότι τα αεροπορικά ταξίδια είναι το λιγότερο ασφαλές κομμάτι ενός ταξιδιού. Για όσους έχουν βραχυπρόθεσμα ταξιδιωτικά σχέδια, καθοριστικοί παράγοντες είναι οι ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης (11%), η κοινωνική απόσταση στις πτήσεις και τις μεταφορές (9%) και η πλήρης κατάργηση των ταξιδιωτικών περιορισμών (9%).

 

Η έρευνα, η οποία είναι η πρώτη από έξι μηνιαίες που θα ακολουθήσουν με στόχο να εκτιμηθούν οι βραχυπρόθεσμες ταξιδιωτικές προθέσεις των Ευρωπαίων, δείχνει ότι η πρόθεση των πολιτών να ταξιδέψουν είναι ισχυρή, αναστέλλεται όμως για εύλογους λόγους υγείας, ενώ εμπόδια αποτελούν οι περιορισμοί και οι κανόνες, οι αλλαγές στα σύνορα, οι ασαφείς πολιτικές κράτησης και ακύρωσης.

«Η έκθεση δείχνει ξεκάθαρα ότι η όρεξη των Ευρωπαίων για ταξίδια είναι ισχυρή, εντούτοις επίσης συγκρατείται από κατανοητές ανησυχίες για την υγεία και μια σειρά από κανόνες και περιορισμούς που σχετίζονται με το COVID», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ETC Eduardo Santander. «Μια εναρμονισμένη προσέγγιση και ο εξορθολογισμός των ταξιδιωτικών κανόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η μόνη λύση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και την έναρξη της ανάκαμψης των ταξιδιών».

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την έρευνα εδώ.