Νάξος: Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Αγία Κυριακή Απειράνθου

Η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Κυριακής Απειράνθου στη Νάξο ήταν ανάμεσα στους νικητές των σημαντικότερων βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ευρώπη, Europa Nostra Awards 2018, στην κατηγορία «Διαφύλαξης», για τις μοναδικές τοιχογραφίες του 8ου και 9ου αιώνα. Η αποκατάσταση των τοιχογραφιών της εκκλησίας έγινε χάρη στη συνεργασία ελληνικών και ελβετικών οργανώσεων.

Η Αγία Κυριακή στην Απείρανθο, αποτελεί ένα σπάνιο μνημείο βυζαντινού ναού, πολύτιμη μαρτυρία της Εικονομαχίας κατά τον 8ο και 9ο αιώνα. Με βάση εικονογραφικά κριτήρια, ο διάκοσμος της εκκλησίας χρονολογείται μάλλον στην εποχή του Αυτοκράτορα Θεοφίλου (829-842). Διασώζεται, επίσης, μία μεταγενέστερη εικονιστική φάση τοιχογραφιών του 13ου αιώνα, όπως η παράσταση της Δεήσεως στο παρεκκλήσιο. Στην ίδια εποχή χρονολογείται και το κτιστό τέμπλο.

 

Παράλληλα, βραβείο στην ίδια κατηγορία απέσπασε η συνεργασία Ελλάδας, Αιγύπτου και Ιταλίας στη διαφύλαξη του μωσαϊκού στη βασιλική της Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, ενώ στην κατηγορία «Αποκατάσταση» τιμήθηκε το Ζωγράφειο, το ελληνικό σχολείο στην Κωνσταντινούπολη. Συνολικά αναδείχθηκαν 29 νικητές από 17 χώρες για τα εντυπωσιακά επιτεύγματά τους στους τομείς διαφύλαξης, ερευνών, αποκλειστικών υπηρεσιών, εκπαίδευσης και ενημέρωσης του κοινού.

Οι νικητές του βραβείου θα τιμηθούν σε τελετή που θα γίνει στις 22 Ιουνίου στο Βερολίνο, στη διάρκεια της πρώτης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά.