ΑΝΔΡΟΣ: Ιδιαίτερη & Αρχοντική

Είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και το δεύτερο σε μέγεθος μετά τη Νάξο. Μόλις δύο ώρες από το λιμάνι της Ραφήνας, με μεγάλη ναυτική παράδοση, διαφέρει από την τυπική εικόνα που έχουμε για τα κυκλαδονήσια: πέρα από τις αμμουδερές παραλίες, οροσειρές εναλλάσσονται με εύφορες πεδινές εκτάσεις, ενώ εντυπωσιάζει η πλούσια βλάστηση και τα άφθονα νερά. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Εμπειρίκο η Άνδρος είναι «η νήσος η έκπαγλος, η βασιλίς του Αιγαίου… η ωραιοτέρα όλων του κόσμου».

 

Η ΧΩΡΑ, πρωτεύουσα του νησιού και πατρίδα φημισμένων καπετάνιων και εφοπλιστών, συνδυάζει την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική παράδοση με νεοκλασικές επιρροές. Τα μεσαιωνικά, νεοκλασικά και νησιώτικα σπίτια της, τα απλωτά σκαλιά, οι επιβλητικές εκκλησίες και τα μουσεία συνθέτουν ένα συναρπαστικό σύνολο. Τη μαγευτική εικόνα συμπληρώνει το μικρό νησάκι με το φράγκικο (Μέσα ή Κάτω) κάστρο που συνδέεται με τη στεριά με μια μονότοξη πέτρινη γέφυρα του 13ου αι. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε την Καΐρειο βιβλιοθήκη, το Εμπειρίκειο γυμνάσιο, την πλατεία της Ρίβας και το άγαλμα του Αφανούς Ναύτη, το Νημποριό παραθαλάσσιο οικισμό με φημισμένη παραλία, τρεχούμενα νερά και γραφικά γεφύρια, τον Βραχνό οικισμό με υπέροχη θέα στη Χώρα, την Παναγίας τη Θαλασσινή, πάνω σε βράχο, δίπλα στη θάλασσα.

 

ΜΠΑΤΣΙ

Αμφιθεατρικά χτισμένο, παραδοσιακό χωριό, τουριστικό κέντρο του νησιού. Στα πετρόχτιστα στενά του θα δείτε όμορφα σπίτια, παραδοσιακές αυλές, τρεχούμενα νερά και άλλες οικείες εικόνες αφού εδώ έχουν γυριστεί κλασσικές ελληνικές ταινίες, όπως τα «Κορίτσια στον Ήλιο» και οι «Φουσκοθαλασσιές».

ΚΟΡΘΙ

Το νότιο κέντρο του νησιού είναι η περιοχή του Κορθίου, σε μια εύφορη κοιλάδα με ένα επιβλητικό φαράγγι και άφθονα τρεχούμενα νερά. Εκεί δεσπόζει το Κάστρο Φανερωμένης, μια παλιά μεσαιωνική οχύρωση, με εντυπωσιακή θέα στο Αιγαίο πέλαγος. Θα βρείτε πολλές όμορφες αμμουδερές παραλίες, με πιο γνωστή της Γριάς το Πήδημα. Ακολουθώντας τα παλιά μονοπάτια θα δείτε ανεμόμυλους και νερόμυλους, περιστεριώνες, μοναστήρια, ξωκλήσια, γεφύρια και όμορφα αρχοντικά.

 

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η Άνδρος διαθέτει δεκάδες παραλίες. Αμμώδεις ή βραχώδεις, ερημικές ή οργανωμένες, ρηχές ή όχι, εύκολα προσβάσιμες ή δυσπρόσιτες, όλες έχουν κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά. Στις πιο κοσμικές περιλαμβάνονται οι παραλίες Μπατσί, Νειμποριό, Χρυσή Άμμος, στις «διάσημες» η Άχλα και Της Γριάς το πήδημα. Δημοφιλείς στους νέους είναι οι παραλίες Πίσω Γιάλια, Χαλκολιμιώνας, Άγιος Πέτρος, Αποθήκες και πιο ήρεμες και απομακρυσμένες οι παραλίες Ζόρκος, Ατένι, Βόρη.

 

ΠΥΘΑΡΑ
Η ρεματιά της Πυθάρας βρίσκεται στο χωριό Αποίκια. Αποκαλείται και «Νεραϊδότοπος». Τα άφθονα και κρυστάλλινα νερά της δημιουργούν έναν εκπληκτικό βιότοπο, σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και λιμνούλες όπου αφθονεί η υδρόβια ζωή. Από την Πυθάρα αρδεύονται καλλιέργειες, ενώ από το 1863 μέχρι και το 1936 τα νερά της κινούσαν τη «Φάμπρικα», τον μεγαλύτερο νερόμυλο των Βαλκανίων, λίγο πιο κάτω, στο χωριό Στενιές.
 

ΣΑΡΙΖΑ

Στο χωριό Αποίκια βρίσκεται και η πηγή του μεταλλικού νερού «Σάριζα», που φημίζεται για τις ιαματικές του ιδιότητες (βοηθά όσους πάσχουν από πέτρες στα νεφρά). Για τον λόγο αυτό προσελκύει πολλούς επισκέπτες, που έρχονται να πιουν νερό.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΑΔΙΝΟΥ 

Το σπήλαιο στο χωριό Αλαδινό αποτελεί ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Άνδρου. Έχει ηλικία 4,5-5 εκατομμυρίων ετών και αποτελείται από πέντε αίθουσες, με τις τέσσερις επισκέψιμες. Ανακαλύφθηκε το 1932 από τον Ιωάννη Πετρόχειλο και χαρτογραφήθηκε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στη συνέχεια. Οι σταλακτίτες, οι σταλαγμίτες, οι ελικτίτες, οι κρεμαστοί βράχοι και τα πολύχρωμα πετρώματα προσφέρουν ένα ξεχωριστό θέαμα.

 

Η ΑΝΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Η Άνδρος θα μπορούσε να αποτελέσει προορισμό πολιτιστικού τουρισμού απλά και μόνο για τα μουσεία της. Το διεθνούς φήμης Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή στη Χώρα φιλοξενεί κάθε χρόνο μοναδικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, Τα Αρχαιολογικά Μουσεία στη Χώρα και την Παλαιόπολη αποτυπώνουν με επάρκεια την πολυκύμαντη ιστορία του νησιού κατά τους αρχαίους χρόνους χάρη στις πλούσιες συλλογές τους. Το Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων, στο χωριό Πιτροφός, παρουσιάζει ένα τυπικό δείγμα μιας ελαιοπαραγωγικής μονάδας προβιομηχανικής τεχνολογίας και τη λειτουργία μιας παραδοσιακής μορφής οικοτεχνίας.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Στο νησί παράγουν ακόμη προϊόντα όπως η λούζα, ή τα λουκάνικα, και μαγειρεύουν την παραδοσιακή ομελέτα φουρτάλια στα σπίτια και στα εστιατόρια. Το πιο γνωστό γλυκό είναι το αμυγδαλωτό, που θα το δοκιμάσετε και σε πολλά άλλα νησιά των Κυκλάδων. Μπορείτε, επίσης να δοκιμάσετε το καλτσούνι και το παστιτσάκι. Από τα ροφήματα ξεχωρίζει η σουμάδα.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Επιλέξτε το συγκρότημα Stylianou Rooms, στην παραλία του Νειμποριού, δίπλα στη θάλασσα με θέα τη μαγευτική Χώρα και τον διάσημο Φάρο Τουρλίτη.

www.stylianou.gr