Οι top αγορές των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στην Ελλάδα

 

Οι Βρετανοί βρίσκονται στην πρώτη θέση και έπονται οι Γερμανοί και οι Ιταλοί όσον αφορά τις αφίξεις σε ελληνικά αεροδρόμια το 2023, με το συνολικό αριθμό των διεθνών, αεροπορικών αφίξεων ανά την Ελλάδα να φτάνουν τα 26,8 εκατομμύρια την περασμένη χρονιά παρουσιάζοντας αύξηση 13,2% σε σχέση με το 2022, οπότε είχαν καταγραφεί 23,7 εκατ. επιβάτες.

 

Η καταγραφή των σημαντικότερων αγορών επιβατών στα ελληνικά αεροδρόμια το 2023 περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.

Στη μελέτη παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία για τις αεροπορικές αφίξεις βάσει των στοιχείων ιδιοκτησίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, της Fraport Greece και μεμονωμένων αεροδρομίων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Τα αεροδρόμια στα οποία αναφέρονται τα στοιχεία είναι: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Άκτιο, Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη, Άραξος, Καλαμάτα, Σάμος, Σκιάθος, Καβάλα, Μυτιλήνη, Κάρπαθος, Αγχίαλος, Λήμνος, Ιωάννινα, Σκύρος, Χίος, Κύθηρα και Αλεξανδρούπολη. Τα στοιχεία των περιφερειακών αεροδρομίων αφορούν σε αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό, δηλαδή περιλαμβάνουν και κατοίκους Ελλάδας που επιστρέφουν από τα ταξίδια τους στο εξωτερικό.

 

Τop αγορές

Στην πρώτη θέση των επιβατών προέλευσης εξωτερικού ανέβηκε η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου με 5 εκατ. αφίξεις, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση (+11,6%) ή +518 χιλ. σε απόλυτα μεγέθη.

Η Γερμανία παρέμεινε στη δεύτερη θέση με 4,4 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζοντας αύξηση +89 χιλ./+2,1%.

Στην τρίτη θέση διατηρήθηκε η Ιταλία με 2,2 εκατ. αφίξεις και στην τέταρτη θέση η Γαλλία με 1,7 εκατ. αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση +241 χιλ./+12,4% και +109 χιλ./+7,0% αντίστοιχα.

Η πεντάδα συμπληρώνεται με την Πολωνία, που ανέβηκε στην πέμπτη θέση με 1,2 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζοντας αύξηση +216 χιλ./+21,6%.

 

- Το top-5 κύριων αγορών για τον Δ.Α.Α: Ην. Βασίλειο, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Κύπρος.

- Το top-5 κύριων αγορών για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης: Γερμανία, Ην. Βασίλειο, Κύπρος, Ιταλία και Αυστρία.

- Το top-5 κύριων αγορών για τα περιφερειακά αεροδρόμια: Ην. Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία και Γαλλία.

- Οι διεθνείς αφίξεις στα πρώτα πέντε αεροδρόμια αντιπροσωπεύουν το 75% του συνόλου των διεθνών αφίξεων το 2023.

 

Κύριες Μεταβολές

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρουσίασε η Ρουμανία με +126 χιλ./+35,3%. Η Αθήνα με 9,7 εκατ. επιβάτες παρουσίασε αύξηση +2,1 εκατ./+27,9% σε σύγκριση με το 2022.

 

Περίοδος Αιχμής

Ο Ιούλιος αποτέλεσε τον μήνα με τις περισσότερες αεροπορικές αφίξεις. Τον Ιούλιο του 2023 καταγράφηκαν 4,7 εκατ. αεροπορικές αφίξεις, που αντιστοιχούν στο 17,4% του συνόλου του 2023.