Η Αθήνα στο top 10 του παγκόσμιου συνεδριακού τουρισμού

 

Μέσα στο 2022 η Αθήνα φιλοξένησε 109 διεθνή συνέδρια στα οποία συμμετείχαν 40.000 επισκέπτες

 

Στην 8η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για τον συνεδριακό τουρισμό βρέθηκε η Αθήνα για το 2022, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Διεθνούς Ένωσης Συνεδρίων (International Congress and Convention Association – ICCA), ανεβαίνοντας συνολικά οκτώ θέσεις από το 2019.

Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική πρωτεύουσα περιλαμβάνεται πλέον στην κορυφαία δεκάδα των ελκυστικότερων προορισμών του κόσμου για events και συναντήσεις. Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Συνεδριακού Τουρισμού IMEX στη Φρανκφούρτη.

Είναι ενδεικτικό ότι η Αθήνα μέσα στο 2022, βάσει των στοιχείων της ICCA, φιλοξένησε συνολικά 109 διεθνή συνέδρια στα οποία συμμετείχαν 40.000 επισκέπτες, αφήνοντας στην πόλη έσοδα ύψους 87 εκατ. ευρώ.

«Η 8η θέση της Αθήνας στον παγκόσμιο συνεδριακό τουρισμό είναι η αναγνώριση μιας μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια από το Δήμο Αθηναίων για την ισχυροποίηση του προορισμού σε αυτόν τον απαιτητικό τομέα. Μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου, η Αθήνα προβάλλεται δυναμικά στις διεθνείς αγορές, διεκδικεί και κερδίζει συνέδρια, ενισχύοντας σημαντικά την τοπική οικονομία. Τα νούμερα που δημοσίευσε η Διεθνής Ένωση Συνεδρίων για την πόλη είναι ενδεικτικά του μεγέθους αυτής της διάκρισης που μόνο περήφανους μπορεί να μάς κάνει», ανέφερε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Τετραπλάσια έσοδα από το συνεδριακό τουρισμό

Ο συνεδριακός τουρισμός ενισχύει την τοπική οικονομία, αλλά και τη βιωσιμότητα του προορισμού, καθώς τα συνέδρια και οι συναντήσεις πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Υπολογίζεται μάλιστα, σύμφωνα με την αναφορά της ICCA, πως κάθε σύνεδρος ξοδεύει 2.162 ευρώ κατά τη διάρκεια της διαμονής του στην πόλη, ποσό κατά τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό που ξοδεύει ένας απλός επισκέπτης.

Ο Δήμος Αθηναίων πέτυχε τη δυναμική προβολή της Αθήνας στην έκθεση – ορόσημο του Συνεδριακού Τουρισμού IMEX 2023, που πραγματοποιήθηκε από 23 – 25 Μαΐου στη Φρανκφούρτη, κατά την οποία εξειδικευμένα στελέχη του, πραγματοποίησαν συναντήσεις με εκπροσώπους του κλάδου.

Η αποστολή της Αθήνας, από το επίσημο σημείο προβολής της στο Περίπτερο του ΕΟΤ, παρουσίασε τα πλεονεκτήματα της πόλης ως ιδανικού προορισμού για συνέδρια, συναντήσεις και εκδηλώσεις σε επαγγελματίες του τουρισμού που επισκέφθηκαν την έκθεση. Η ομάδα πραγματοποίησε περισσότερες από 50 επαγγελματικές συναντήσεις με εκπροσώπους της συνεδριακής αγοράς.