Windsor: Επισκεφτείτε το βασιλικό Κάστρο των λαμπερών γάμων

Το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο κάστρο του Ουίνδσορ, αποτελεί εμβληματικό χώρο για βασιλικούς γάμους, όπως το γάμο του πρίγκηπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ. Το γοτθικού ρυθμού κάστρο άρχισε να χτίζεται το 1070 περίπου, μετά την νορμανδική κατάκτηση της Αγγλίας υπό τον Γουλιέλμο Α΄. Από την εποχή του Ερρίκου Α΄ χρησιμοποιείται από τους εκάστοτε μονάρχες, καθώς είναι το μεγαλύτερο παλάτι της Ευρώπης.

Τον 14ο αιώνα ανακατασκευάστηκε σημαντικά από τον Εδουάρδο Γ', ο οποίος ίδρυσε το Τάγμα της Περικνημίδας, το σημαντικότερο τάγμα ιπποτών, και όρισε ως εκκλησία του το παρεκκλήσι του Ουίνδσορ, αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, πολιούχο της Αγγλίας. Η παράδοση συνεχίζει ως σήμερα και κάθε χρόνο πραγματοποιείται μεγάλη τελετή στο παρεκκλήσι, όπου το Τάγμα της Περικνημίδας συγκεντρώνεται σε μεγάλη πομπή φορώντας βαριές βελούδινες μπλε κάπες και τα μαύρα βελούδινα καπέλα που έχουν στο πλάι φτερό στρουθοκαμήλου. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ είναι ο χιλιοστός ιππότης του τάγματος.

Το κάστρο του Ουίνδσορ αποτελεί επίσημη κατοικία της Βασίλισσας Ελισάβετ, που συνηθίζει να διαμένει εκεί τα σαββατοκύριακα και το επιλέγει ως τόπο δεξιώσεων και υποδοχής ξένων προσκεκλημένων. Στο παρεκκλήσι τελείται και η λειτουργία του Πάσχα στην οποία παρίσταται η βασιλική οικογένεια.

Τόπος βασιλικών τελετών

Στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου έχουν τελεστεί αρκετοί βασιλικοί γάμοι, μια παράδοση που εγκαινίασε ο Εδουάρδος Ζ΄(1841-1910) με τον γάμο του με την πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Δανίας, το 1863. Ο Χάρι βαπτίστηκε εκεί το 1984 και το 1997 ο Ουίλιαμ έλαβε το χρίσμα, σύμφωνα με την παράδοση της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Ο πατέρας τους, ο πρίγκιπας Κάρολος, πήγε στο παρεκκλήσι για να πάρει ευχή, παρουσία της βασίλισσας, μετά τον πολιτικό του γάμο με τη Καμίλα το 2005. Παράλληλα, εκεί κηδεύτηκε η βασιλομήτωρ Ελισάβετ το 2002, όπου και τάφηκε, δίπλα στον σύζυγό της βασιλιά Γεώργιο Στ’. Το κάστρο εξάλλου είναι και ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης δέκα Βρετανών μοναρχών της Βρετανίας.

Επίσκεψη & Ξενάγηση στο Κάστρο και την περιοχή

Το κάστρο βρίσκεται στην πόλη του Ουίνδσορ, στην περιοχή Μπέρκσαϊρ, ή αλλιώς "Βασιλική Κομητεία του Μπέρκσαϊρ" στη νότια Αγγλία. Το κάστρο είναι ανοιχτό στο κοινό και εκτός από αγαπημένη βασιλική κατοικία αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό και όμορφη πρόταση για ημερήσια εκδρομή εκτός Λονδίνου, από το οποίο απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα.

Απλώνεται επιβλητικά, σε έκταση πέντε στρεμμάτων πάνω σε λοφίσκο. Μπορείτε να επισκεφτείτε τα επίσημα διαμερίσματα, το κουκλόσπιτο της Βασίλισσας, το Drawing room στο οποίο φιλοξενούνται από σκίτσα του Da Vinci μέχρι φωτογραφίες του γάμου της Νταιάνα με τον Κάρολο, το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, τους βασιλικούς τάφους, πολλά ακόμη όμορφα τμήματα και έναν συναρπαστικό διάκοσμο με έργα ζωγραφικής, εξαιρετικές διακοσμήσεις και έπιπλα αντίκες. Μπορείτε επίσης να δείτε την Αλλαγή της Φρουράς, ένα εντυπωσιακό θέαμα, με την προϋπόθεση είναι να βρίσκεστε στο χώρο μέχρι τις 11 π.μ. Καθώς το κάστρο χρησιμοποιείται από την βασιλική οικογένεια, είναι πολύ πιθανό κάποια τμήματά του να είναι κλειστά, γι’ αυτό καλό θα ήταν, πριν την επίσκεψή σας, να συμβουλευτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του. Η βόλτα στους χώρους του διαρκεί περίπου δύο με τρεις ώρες. Τρένα για το Windsor αναχωρούν πολύ τακτικά από το σταθμό του Waterloo του Λονδίνου.

Εκτός από το κάστρο, αξίζει να επισκεφτείτε και τη γύρω περιοχή. Η πόλη Windsor ενδείκνυται για βόλτες στα πλακόστρωτα δρομάκια της και ξεκούραση στις τυπικές αγγλικές pub επάνω στο ποτάμι. Το Windsor Great Park, αρχικά δάσος για κυνήγι, προτείνεται για πικ-νικ, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και η Legoland, μεγάλο θεματικό πάρκο, που αξίζει μία επίσκεψη, ειδικά αν έχετε παιδιά τα οποία τους αρέσει να παίζουν με τα Lego.

Ενωμένο με το Windsor είναι και το Eton το οποίο έχει ένα από τα πιο ονομαστά σχολεία στον κόσμο το Eton College, όπου φοιτούν πολλοί γόνοι Βασιλικών οικογενειών από ολόκληρο τον πλανήτη. Οι πόλεις ενώνονται με την Windsor Bridge η οποία είναι η παλαιότερη γέφυρα που ενώνει την δύο πλευρές του Τάμεση και πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από πεζούς και ποδήλατα.