400 σήμαντρα και 62 καμπάνες στη Φωκίδα

Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ

 

Σε μια όμορφη πλαγιά κοντά στο χωριό Τρίκορφο της Φωκίδας και σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ, σημαντικό νεότερο προσκύνημα. Ηγούμενος και κτήτωρ της Μονής είναι ο Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης, ο οποίος πριν τριάντα ένα χρόνια (1984) ξεκίνησε την ανέγερση των χριστιανικών κατασκηνώσεων στο Τρίκορφο και των δυο μεγάλων Ιερών Μονών. Μιας ανδρώας αδελφότητος επ’ ονόματι του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ και Αγίου Αυγουστίνου και μιας γυναικείας επ’ ονόματι του Αγίου Νεκταρίου και Αγίου Φανουρίου.

Το Μοναστήρι του Αγίου Αυγουστίνου και του Αγίου Σεραφείμ του Σαρωφ εορτάζει τους Αγίους του, τον μεν πρώτο στις 15 Ιουνίου, τον δεύτερο δε Άγιό της στις 19 Ιουλίου. Επίσης στο Μοναστήρι οι μοναχοί αγιογράφησαν σε φορητή εικόνα την Θεοτόκο και την αποκάλεσαν «Παναγία η Τρικορφιώτισσα», την οποία τιμούν κάθε έτος στις 15 Αυγούστου. Εξέδωσαν και ειδική Παράκληση, την οποία έγραψε ο Υμνογράφος της Εκκλησίας Χαράλαμπος Μπούσιας και την οποία ψάλλουν καθημερινά στη Θεοτόκο.

 

Το μεγαλύτερο καμπαναριό στον κόσμο: 400 σήμαντρα και 62 καμπάνες

Οι μοναχοί έχτισαν εδώ το μεγαλύτερο καμπαναριό παγκοσμίως με 400 σήμαντρα και 62 καμπάνες, εις ανάμνησιν του καμπαναριού της Αγια-Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, σύμβολο της δόξας του Βυζαντίου:

«Σημαίνει ο Θεός σημαίνει η γη, σημαίνουν τα επουράνια
σημαίνει κι η αγιά Σοφιά
Tο μέγα Mοναστήρι με τετρακόσια σήμαντρα
κι εξηνταδυό καμπάνες, κάθε καμπάνα και παπάς
κάθε παπάς και Διάκος…».

Ο Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης ακολούθησε μια εσωτερική φωνή που ζητούσε το μεγάλο καμπαναριό της Αγια-Σοφιάς να χτυπήσει ξανά, συμβολίζοντας τη δόξα της Ορθοδοξίας και της Ελλάδας. Πλέον, κάθε φορά που χτυπούν οι καμπάνες και ηχούν τα σήμαντρα, οι καρδιές των προσκυνητών ριγούν από συγκίνηση. Τα σήμαντρα ηχούν κάθε 5 χρόνια στην εορτή του Αγίου Σεραφείμ, όπου ανεβαίνουν επάνω στο καμπαναριό 400 πιστοί και τα χτυπούν με το χέρι. Οι 62 καμπάνες χτυπούν όλες μαζί στην εορτή του Αγίου Αυγουστίνου στις 15 Ιουνίου και του Αγίου Σεραφείμ στις 19 Ιουλίου, στην Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, του Αγίου Νεκταρίου στις 9 Νοεμβρίου, τα Χριστούγεννα και το βράδυ της Ανάστασης.

Πνευματικό & Κοινωνικό έργο

Η Ιερά Μονή εκτός από το πνευματικό έργο που επιτελεί με τις καθημερινές Θείες Λειτουργίες (κάθε μέρα όλο το χρόνο), Παρακλήσεις στην Θεοτόκο, Εσπερινούς και Αγρυπνίες, επιτελεί επίσης και ένα μεγάλο κοινωνικό έργο σε πολλές άπορες οικογένειες, δίνοντας υλική και πνευματική βοήθεια. Προσφέρεται επίσης μεγάλο πνευματικό έργο εντός της χριστιανικής κατασκήνωσης στους νέους της Φωκίδος και των γύρω περιοχών.

Το Μοναστήρι μέσα από βιβλία και περιοδικά που εκδίδει, τελεί επιπλέον ένα μεγάλο ιεραποστολικό έργο κατηχώντας τον λαό του Θεού, που διψά να γνωρίσει την σώζουσα αλήθεια και θέλει να γνωρίσει τον Χριστό.

Οι μοναχοί του Τρικόρφου είναι ακτήμονες και ζουν κοινοβιακά ακολουθώντας το Αγιορείτικο Τυπικό. Εργάζονται χειρονακτικά στα κτήματα και στα ζώα της Μονής. Έχουν κήπους με διάφορα λαχανικά χειμώνα–καλοκαίρι, καλλιεργούν οπωροφόρα δέντρα και από ζώα έχουν αιγοπρόβατα–αγελάδες, χοιρινά, κότες, άλογα, γαϊδούρια, κ.α. Παράγουν τυρί, γιαούρτι, χυλοπίτες, τραχανά, λαζάνια, μοναστηριακά λουκάνικα, κ.α.

 

 

Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου και Αγίου Φανουρίου

Η γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου και Αγίου Φανουρίου αποτελείται από 18 μοναχές και εορτάζει τον μεν Άγιο Νεκτάριο στις 9 Νοεμβρίου, τον δε Άγιο Φανούριο στις 27 Αυγούστου.

Στο μοναστήρι φυλάσσεται ως ιερό κειμήλιο, τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου το οποίο προσέφερε ως ευλογία ο μακαριστός Μητροπολίτης Σουδάν Τίτος. Επίσης φυλάσσεται εικόνα του Αγίου Νεκταρίου που αγιογράφησε ο κατά σάρκα ανιψιός και βαφτισιμιός του, Αναστάσιος Κεφαλάς. Οι επισκέπτες μπορούν επιπλέον να προσκυνήσουν το ζωστικό (μοναχικό ενδυμα) και το επανωκαλλύμαυχο του Αγίου Ιωάννη Μαξίμοβιτς. Η Ιερά Μονή διαθέτει εκθετήριο με χειροποίητα προϊόντα.

Οι επιβλητικές κατακόμβες

Σπουδαίο τμήμα της Μονής είναι το Κοιμητήριο, το οποίο κατασκευάστηκε από τις μοναχές υπό μορφή αρχαίας κατακόμβης, με σκοπό οι επισκέπτες να αναβιώνουν τη ζωή των πρώτων χριστιανών. Οι κατακόμβες, ήταν τα κοιμητήρια των πρώτων χριστιανών, οι χώροι όπου έθαβαν τους νεκρούς τους, τους μάρτυρες των πρώτων χριστιανικών χρόνων που κατά χιλιάδες υπέστησαν τα πιο φριχτά μαρτύρια έως θανάτου για την αγάπη του Χριστού.

Ο διάκοσμος στις κατακόμβες συγκεντρώνει τα απαραίτητα πρωτοχριστιανικά σύμβολα και τοιχογραφίες από τη θεματογραφία που αγαπούσαν να ζωγραφίζουν και οι πρώτοι χριστιανοί.

 

Τα Μοναστήρια είναι ανοιχτά καθημερινά και δέχονται από το πρωί μέχρι τη Δύση του Ηλίου.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ

Ανδρώα Ιερά Μονή: 2634044282, 2634044381 (καθημερινά εκτός Κυριακής 10:00 - 14:00 & 18:00 - 20:00)

e-mail: info@freemonks.gr

www.freemonks.gr, www.gerondasnektarios.gr

Γυναικεία Ιερά Μονή: 2634044391 (ώρες 9:30-14:00 & 18:00-21:00)

e-mail: agnektar@otenet.gr, www.agiosnektariosmonastery.gr