Σάμος: Τα top 7 που αξίζει να επισκεφτείτε

Η Σάμος είναι ένα από τα πιο κατάφυτα νησιά του Αιγαίου, με την πυκνή βλάστηση να φτάνει ως τις δαντελωτές παραλίες. Αποτελεί ιδανικό προορισμό, που συνδυάζει πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες. Διαδρομές σε σπάνιους βιοτόπους, σε καταρράκτες και σπήλαια, σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, μοναστήρια και οινοποιεία. Τα γραφικά χωριά, το έντονο γεωφυσικό ανάγλυφο, οι υπέροχες παραλίες και η πλούσια ιστορία σκιαγραφούν την όμορφη εικόνα του νησιού.

 

Βαθύ

Η πρωτεύουσα του νησιού, χτισμένη αμφιθεατρικά, προσφέρεται για περίπατο σε όμορφες πλατείες κι εμπορικούς πεζόδρομους. Ο παλιός οικισμός (Άνω Βαθύ) διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα του με τα πανέμορφα σπίτια, τα στενά δρομάκια και τις γραφικές γειτονιές του. Αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτίθεται ο κολοσσιαίος Κούρος, το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητρόπολης, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, το Μουσείο Οίνου στο Μαλαγάρι, τη Δημοτική Πινακοθήκη και το Ιστορικό Αρχείο της Σάμου.

Πυθαγόρειο

Πανέμορφο, γραφικό και κοσμοπολίτικο, χτισμένο στη θέση της αρχαίας Σάμου. Το λιμάνι του συγκεντρώνει χιλιάδες σκάφη αναψυχής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και συνδέεται καθημερινά, με πολλά εκδρομικά καΐκια, με τα γύρω νησάκια, τις παραλίες της Σάμου αλλά και τις απέναντι ακτές της Μικράς Ασίας. Αξιοθέατα αποτελούν το Ευπαλίνειο όρυγμα, το άγαλμα του Πυθαγόρα, το Κάστρο του Λυκούργου, η Μονή της Μεταμορφώσεως, το αρχαίο θέατρο, η Μονή Παναγίας Σπηλιανής με το εκκλησάκι μέσα στο σπήλαιο, οι Θέρμες και η λίμνη Γλυφάδας. Επίσης αξίζει να περπατήσετε στα γραφικά δρομάκια της πόλης και να θαυμάσετε τα νεοκλασικά κτίρια και τα ερείπια της Αρχαίας Σάμου. 

Κοκκάρι


Γραφικό ψαρολίμανο, με μοναδικές παραλίες, που απλώνεται σε μια χερσόνησο στα βορειοανατολικά της Σάμου. Η πυκνή βλάστηση φθάνει μέχρι τις ακρογιαλιές και είναι απολαυστικοί οι περίπατοι στα στενά σοκάκια και στα καλοδιατηρημένα μονοπάτια που ξεκινούν από το χωριό. Αξιοθέατο αποτελεί ο ναός του Αγίου Νικολάου, από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της Σάμου.

 

Καρλόβασι


Παλιό εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο του νησιού, το πανέμορφο Καρλόβασι στα βορειοδυτικά, είναι το δεύτερο σε μέγεθος λιμάνι του νησιού. Ένας καταπράσινος λόφος ρίχνει τη σκιά του πάνω στη γραφική κωμόπολη με τα πολλά αξιοθέατα, που προσφέρεται για ευχάριστες διακοπές και ξεκούραση. Μια όμορφη πλατεία, εκκλησίες, αρχοντικά και νεοκλασικά κτίρια κοσμούν τους δρόμους. Τα πλινθόκτιστα κτήρια είναι απομεινάρια του 19ου αιώνα όπου στην πόλη άνθισε η βυρσοδεψία. Σε ένα παλιό πέτρινο ταμπάκικο στεγάζεται το Μουσείο Βυρσοδεψίας με σχετικά εκθέματα. Εντυπωσιακά κτίσματα είναι επίσης, η Πορφυριάδα Σχολή, το Χατζηγιάννειο κτίριο του 1903 και το Πανεπιστήμιο της Μαθηματικής Σχολής. Στον παραλιακό δρόμο θα βρείτε μία πέτρινη καρέκλα στραμμένη τη θάλασσα, τον «θρόνο» του Γιάννη Ρίτσου, ο οποίος έγραψε αριστουργήματα αγναντεύοντας τη σαμιώτικη θάλασσα.

Σεϊτάνι

Μετά το Καρλόβασι ξεκινάει η διαδρομή προς το Σεϊτάνι. Χρειάζεται λίγη πεζοπορία, αλλά πραγματικά αξίζει, καθώς αυτός ο μαγικός τόπος έχει χαρακτηριστεί ως τόπος γέννησης θεοτήτων της μυθολογίας. Η θέα κόβει την ανάσα, σε ένα σκηνικό καταπράσινο με βραχώδεις σχηματισμούς και πανέμορφες παρθένες παραλίες. Πρόκειται για ένα βιολογικό πάρκο, προστατευόμενο από τη Natura 2000, όπου γεννούν οι φώκιες monachus-monachus. Η πρόσβαση, εκτός από την πεζοπορία από την παραλία Ποτάμι, γίνεται και με καΐκι από το λιμάνι του Καρλοβάσου.

Καταρράκτες στο Ποτάμι

Έξω από το Καρλόβασι, στην περιοχή Ποτάμι υπάρχουν μαγευτικοί φυσικοί καταρράκτες. Για να φτάσετε σε αυτούς, θα πρέπει μετά το Ποτάμι να περπατήσετε για 1,5 χλμ. ως την παλιά εκκλησία της Μεταμόρφωσης. Σκαρφαλώνοντας τα 50-60 ξύλινα σκαλοπάτια που υπάρχουν, θα βρεθείτε στον πρώτο καταρράκτη. Με κολύμπι περίπου 50 μέτρων θα αντικρίσετε και τον επιβλητικό μεγάλο καταρράκτη, ύψους 5 μέτρων. Οι καταρράχτες έχουν εξαιρετική φυσική ομορφιά και σχηματίζουν δύο μικρές λίμνες ιδανικές για κολύμπι, που συγκεντρώνουν πλήθος λουόμενων. Πανύψηλα δέντρα που σχεδόν κρύβουν τον ήλιο, απεριόριστη δροσιά ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού και απίστευτα πλούσια βλάστηση συμπληρώνουν το μαγευτικό τοπίο. 

Μοναστήρια

Τα μοναστήρια της Σάμου είναι μεγαλοπρεπή, σε πανέμορφες τοποθεσίες και οι εκκλησίες εξαιρετικής αρχιτεκτονικής. Αριθμεί δε περισσότερα από 800 ξωκλήσια. Τα πιο σημαντικά μοναστήρια είναι, στην περιοχή της πρωτεύουσας η Ζωοδόχος Πηγή και η Αγία Ζώνη. Κοντά στο χωριό Βουρλιώτες η Παναγία Βροντιανή. Η Μεγάλη Παναγία κοντά στο χωριό Κουμαραδαίοι, ο Τίμιος Σταυρός κοντά στο χωριό Μαυρατζαίοι και η Αγία Τριάδα κοντά στο χωριό Μυτιληνιοί. Στη περιοχή Καρλοβασίου ο Προφήτης Ηλίας, ο Άγιος Ιωάννης Θεολόγος και η Μεταμόρφωση του Σωτήρα κοντά στο Ποτάμι. Ψηλά στον Κέρκη το Μοναστήρι του Ευαγγελισμού.