ΣΙΦΝΟΣ: Το νησί των γεύσεων & της τέχνης

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ αλλά και των ποιητών -όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς καθώς από εδώ κατάγεται ο Νικόλαος Τσελεμεντές αλλά και οι ποιητές Ιωάννης Γρυπάρης, Ραμπαγάς και Αριστομένης Προβελέγγιος- προσφέρει στον επισκέπτη έναν ξεχωριστό συνδυασμό παραδοσιακών και κοσμοπολίτικων εμπειριών. Μοναδικά χωριά, οργανωμένες και απόμερες παραλίες, περισσότερες από 220 εκκλησίες και γεύσεις που μαγεύουν τον ουρανίσκο!

 

Η Χώρα

Η Απολλωνία, η Χώρα του νησιού, απλώνεται πάνω σε τρεις λόφους. Τα σοκάκια και τα παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπίτια συνθέτουν ένα μοναδικό οικιστικό σύνολο. Το Κάστρο είναι η παλιά πρωτεύουσα με την ενετική ακρόπολη και με αρχαιολογικό μουσείο. Περπατήστε μέσα στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και αφεθείτε στην απαράμιλλη γοητεία του με τα ξύλινα μπαλκόνια, τα οικόσημα και τους αρχαίους κίονες. Η είσοδος στο Κάστρο γίνεται από τις «λόζιες» (ή λοζιές) τις παλιές εισόδους-στοές που άλλοτε ασφάλιζαν και προστάτευαν τον οικισμό σαν πολεμικοί πύργοι. Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Χώρα βρίσκεται το χωριό του Αρτεμώνα που φημίζεται, δικαίως, για τα εκπληκτικά νεοκλασικά αρχοντικά του.

 

Παραλίες

Η ακτογραμμή της Σίφνου σχηματίζει ποικιλόμορφες παραλίες, κοσμοπολίτικες ή απομονωμένες, όλες με κρυστάλλινα νερά. Οι περισσότερες είναι προσβάσιμες οδικώς, ενώ υπάρχουν και μερικές που προσεγγίζονται από γραφικά μονοπάτια ή μέσω θαλάσσης. Η πιο πολυσύχναστη είναι ο Πλατύς Γιαλός. Κοντά στον Πλατύ Γιαλό, θα βρείτε το Βαθύ με ρηχά νερά και ταβερνάκια πάνω στο κύμα. Αν σας αρέσουν οι βουτιές, βουτήξτε από τα βράχια της Χρυσοπηγής. Εκεί επισκεφτείτε και το ομώνυμο μοναστήρι που από το 1650 στέκει περήφανο πάνω στο ακρωτήρι. Άλλες γνωστές παραλίες είναι η Αγία Μαρίνα, ο Φάρος, η παραλία του Γλυφού, η Χερρόνησος, η Βρουλίδια, η Φυκιάδα.

 

Τέχνη

Η Σίφνος φημίζεται και για την τέχνη της αγγειοπλαστικής. Σιφνιοί πρωτομάστορες δημιουργούν μέχρι τις μέρες μας κεραμικά αντικείμενα μοναδικής τέχνης και ομορφιάς, με έμπνευση το κυκλαδίτικο φως και υλικά τα εξαιρετικής ποιότητας κοιτάσματα αργίλου, τα πλούσια νερά, τον δυνατό αέρα και τον καυτό ήλιο.

 

Γαστρονομία

Φυσικά, το απόγειο της σιφναίικης εμπειρίας βρίσκεται στη γαστρονομία. Δοκιμάστε ρεβυθοκεφτέδες και ρεβυθάδα, μαστέλο, το τοπικό τυρί μανούρα, αμυγδαλωτά, μελόπιτα και τόσα άλλα… Η γαστρονομική απόλαυση είναι εγγυημένη, καθώς εδώ, στο νησί του Τσελεμεντέ, το φαγητό είναι… επιστήμη. Και να θυμάστε πως σχεδόν όλο τον  χρόνο η Σίφνος χορεύει στους ρυθμούς της τοπικής παράδοσης. Μην χάσετε την ευκαιρία να συμμετέχετε σε ένα από τα παραδοσιακά πανηγύρια με φαγητό και σιφνέικη μουσική!

 

Τα υπέροχα μονοπάτια της Σίφνου

Τα μονοπάτια, ένα μοναδικό δίκτυο διαδρομών, δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες κυρίως της αγροτικής και κτηνοτροφικής ζωής και είχαν καθημερινή χρήση. Τα παλιότερα από αυτά έχουν ιστορία που αγγίζει την 3η χιλιετία π.Χ. Στις μέρες μας, συνεχίζουν να οδηγούν σε εκκλησίες, παραλίες, και υπέροχα τοπία και χρησιμοποιούνται από ντόπιους και ξένους πεζοπόρους. Μερικά από αυτά είναι λιθόστρωτα ή μαρμαρόστρωτα και άλλα χωμάτινα. Σε κάθε διαδρομή συναντούμε μοναστήρια και ξωκλήσια, μνημεία του λαϊκού πολιτισμού όπως πηγάδια, βρύσες, περιστεριώνες, αρχαίους πύργους, απομεινάρια ορυχείων, αλώνια, μύλους. Στο νησί υπάρχουν 19 επίσημα σηματοδοτημένες διαδρομές και διατίθενται πεζοπορικοί χάρτες.