Restart tourism: Το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα

Το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση του τουρισμού σήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα επί μέρους μέτρα που θα επιτρέψουν σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα να ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους το επόμενο διάστημα.

Τη δέσμη μέτρων για το «restart» του τουριστικού κλάδου παρουσίασε αναλυτικά ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. «Η σημασία του τουρισμού είναι γνωστή και δεδομένη και την μαρτυρούν τέσσερα στοιχεία, τα 19 δισ. των εισπράξεων του 2019 , τα 33 εκατ. των επισκεπτών πέρυσι οι 360.000 άμεσα εργαζόμενοι σε καταλύματα κι εστίαση  και η αύξηση του 23% που είδαμε τους δύο πρώτους μήνες του 202ο. Ξεκινήσαμε μια χρονιά με τις καλύτερες προϋποθέσεις, γι’ αυτό και θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασώσουμε όσο περισσότερο γίνεται την σεζόν χωρίς να διακινδυνεύσουμε την υγεία των πολιτών και των επισκεπτών της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Θεοχάρης το επιχειρησιακό σχέδια Restart Tourism περιλαμβάνει τα παρακάτω μέτρα: 

Άνοιγμα των καταλυμάτων

Από 25 Μαΐου ανοίγει το yachting, από 1 Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και το κάμπινγκ ενώ από 15 Ιουνίου ξεκινούν τα εποχικά καταλύματα και ο εξωτερικός τουρισμός.

Όσον αφορά στα καταλύματα όπως διευκρίνισε ο υπουργός θα πρέπει να ενισχύσουν την υγειονομική ικανότητα τους, ορίζοντας συνεργαζόμενο γιατρό για μια πρώτη αξιολόγηση κρούσματος αλλά και συντονιστή από το κατάλυμα για την διαχείριση κρούσματος, η οποία προβλέπει την μεταφορά του νοσούντα σε ειδικό χώρο καραντίνας που θα υπάρχει σε κάθε νησί. Παράλληλα, θα δημοσιοποιηθούν και υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των καταλυμάτων, εντός των επόμενων ημερών.

Ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού

Η κυβέρνηση θέλει να δώσει βάρος στον εσωτερικό τουρισμό, «πυλώνας αναγκαίος για την επανεκκίνηση του τουρισμού», όπως είπε ο κ. Θεοχάρης. Στο πλαίσιο αυτό θα τριπλασιάσει τον προϋπολογισμό των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού από 10 σε 30 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα θα υπάρξει το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ και τα εταιρικά «Holiday Vouchers» για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο 4 διανυκτερεύσεις, αφορά ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία, 250.000 δικαιούχους και 1 εκατ. διανυκτερεύσεις κατ’ ελάχιστο.

Το αίσθημα της ασφάλειας

Για την εκ των προτέρων ενημέρωση των επισκεπτών της χώρα μας, θα δημιουργηθεί Visit Greece app, θα γίνει ανάρτηση σχετικού υλικού στα sites των τουριστικών παρόχων και των φορέων τουρισμού, θα υπάρξει ενημερωτικό υλικό στον χώρο (αφίσες, banner, κλπ) και θα γίνει καμπάνια δημοσιότητας στα τοπικά και διεθνή ΜΜΕ.

Επίσης, θα πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι υγειονομικής νομιμότητας από κλιμάκια του Υπουργείου Τουρισμού, θα υπάρξει ειδικό Σήμα «Health First» σε όλους τους τουριστικούς παρόχους και δυνατότητα πιστοποίησης από τρίτους - ιδιωτικό φορέα.

Τα μέτρα για τις πτήσεις

25 Μαΐου ανοίγει το γιώτινγκ – ένας σημαντικός τομέας για τον ελληνικό τουρισμό.

1η Ιουνίου ανοίγουν οι κατασκηνώσεις, τα κάμπινγκ και τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία.

15 Ιουνίου θα ανοίξουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

15 Ιουνίου ξεκινούν οι πτήσεις από χώρες του εξωτερικού με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, αλλά μόνο για την Αθήνα και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ θα αξιολογούνται τουρίστες που θα έρχονται οδικώς, οι απόδημοι Έλληνες και από μεσαίας απόστασης, αεροπορικώς. Οι πρώτες χώρες με τις οποίες αποκαθίστανται σχέσεις, είναι στη Βαλκανική (Βουλγαρία), η Κύπρος, το Ισραήλ, η Γερμανία και χώρες της βόρειας Ευρώπης.

1η Ιουλίου ξεκινούν οι πτήσεις εξωτερικού προς τα υπόλοιπα αεροδρόμια, από όλες τις χώρες. Θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, οι οποίες θα ανακοινωθούν εγκαίρως και θα παρακολουθούνται για την εξέλιξή τους.

15 Ιουλίου σταδιακή άρση των υπόλοιπων εξαιρέσεων

Για το από ποιες χώρες θα πραγματοποιούνται πτήσεις, θα υπάρξει συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων

Στην Ελλάδα δεν θα γίνονται τεστ κορονοϊού κατά την είσοδο, μαζικά, αλλά δειγματοληπτικά. Η κυβέρνηση εξασφαλίζει ότι θα πραγματοποιούνται έλεγχοι, ορίζεται συνεργαζόμενος γιατρός με κάθε κατάλυμα, ως το πρώτο σημείο αξιολόγησης κρούσματος και συντονιστής από το κατάλυμα για τη διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων.

Σε περίπτωση κρούσματος, ο γιατρός καταλύματος επιλαμβάνεται σε πρώτο χρόνο, ορίζονται ειδικοί «χώροι καραντίνας» ανά περιφέρεια / νησί, ενώ θα γίνεται μεταφορά σε δομή υγείας (αν αυτό κριθεί απαραίτητο).

Επίσης, θα εγκατασταθούν συνολικά 20 νέοι αναλυτές για tests στα νησιά, εξασφαλίζονται 600 κλίνες COVID στα νησιά, χρόνος μεταφοράς σε λιγότερο από 2ώρες και αξιοποιούνται οι υποδομές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Όσον αφορά τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα, τα οποία βρίσκονται υπό συζήτηση στη Βουλή και θα ψηφιστούν άμεσα, θα αφορούν: Λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων, Λειτουργία τουριστικών Λεωφορείων, Λειτουργία επιχειρήσεων ενοικιάσεων αυτοκινήτων, Θαλάσσιες μεταφορές: Επιβατηγά / Επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία, Αεροπορικές μεταφορές: Εντός του αεροπλάνου, Αεροπορικές μεταφορές: Λειτουργία αεροδρομίου (terminal) και Ελεγχο στις Πύλες Εισόδου (π.χ. ερωτηματολόγιο, test δειγματοληπτικά).

Μέτρα οικονομικής στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων

Επέκταση δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο (534 ευρώ, αποζημίωση), Μείωση ενοικίου επιχειρήσεων 40% έως και τον Αύγουστο, Νέος μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης «Συν-Εργασία» από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «SURE» μέχρι και τον Σεπτέμβριο (1 δισ. ευρώ - αναπλήρωση από το κράτος κατά 60% των αποδοχών εργαζομένου για όσο δεν εργάζεται – οι καθαρές απολαβές δεν μειώνονται κάτω από το όριο του κατώτατου μισθού), Ενίσχυση των εποχιακά απασχολούμενων - Απαγορεύονται καταγγελίες σύμβασης εργασίας -Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους εποχικούς δεν θα προσληφθούν, Επιστρεπτέα προκαταβολή, Μείωση προκαταβολής φόρου, Μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές (λεωφορεία, μετρό, τραμ, τρένο, πλοίο, αεροπλάνο), τον καφέ, τα μη-αλκοολούχα ποτά από 24% σε 13% (1Η Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου) και το τουριστικό πακέτο, ΤΕΠΙΧ ΙΙ Επιχειρηματική Χρηματοδότηση / Ταμείο Εγγυοδοσίας Αναπτυξιακή Τράπεζα, Διαγωνισμός καινοτομίας στον τουρισμό.