5 υπέροχοι προορισμοί για να απολαύσουμε τη χώρα μας το φθινόπωρο!

 

Το φθινόπωρο αποτελεί ξεχωριστή και ιδιαίτερα γοητευτική εποχή για να περιηγηθούμε στη χώρα μας. Οι ήπιες, συνήθως, θερμοκρασίες μάς ξεσηκώνουν για νέες ταξιδιωτικές εμπειρίες και αλησμόνητες περιπλανήσεις, όπου αμέτρητοι προορισμοί, ντυμένοι στη φθινοπωρινή τους φορεσιά, μάς υποδέχονται με τον καλύτερο τρόπο…

 

Ναύπλιο

Κτισμένο στο μυχό του αργολικού κόλπου, το Ναύπλιο, από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, φημίζεται για τη ρομαντική του ατμόσφαιρα, την οποία θα ανακαλύψετε ανιχνεύοντας παράλληλα το ιστορικό του παρελθόν.

Μην παραλείψετε να:

- σεργιανίσετε στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια της Παλιάς Πόλης με τα καλαίσθητα νεοκλασικά αρχοντικά.

- κάνετε μια στάση στην επιβλητική πλατεία Συντάγματος, η οποία περιστοιχίζεται από σημαντικά ιστορικά κτήρια.

- ακολουθήσετε το δρόμο προς την παραλία για να αντικρίσετε το Μπούρτζι. Το μικρό φρούριο, χτισμένο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, αποτελεί σημείο αναφοράς του Ναυπλίου.

- ανεβείτε τα 999, λαξευμένα στο βράχο, σκαλοπάτια που οδηγούν στο κάστρο του Παλαμηδίου και απολαύστε από τον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα τη συγκλονιστική θέα στην Παλιά Πόλη.

 

Λίμνη Πλαστήρα

Ονειρική από κάθε άποψη, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές τεχνητές λίμνες της χώρας. Γύρω γύρω δυο χούφτες χωριά, άλλα παραλίμνια και άλλα ορεινά, με ειδυλλιακή θέα προς τη λίμνη, συνθέτουν ένα σκηνικό κινηματογραφικών προδιαγραφών!

Μην παραλείψετε να:

- απολαύσετε μαγευτικές παραλίμνιες διαδρομές με τα πόδια, με ποδήλατο ή στη ράχη ενός αλόγου.

- ενοικιάσετε ένα κανό ή ένα υδροποδήλατο και διασχίστε τον καταγάλανο υδάτινο καθρέφτη.

- χαρείτε δροσιστικές βουτιές στις αντικριστές οργανωμένες πλαζ Πεζούλας και Λαμπερού.

- κάνετε παραπέντε και αιωροπτερισμό στις πίστες αεραθλητισμού που λειτουργούν στις κορυφές Τέμπλα ή Αγκώνας (Νεράιδα) και Κουφόλογγος (Κρυονέρι).

- σκοπεύσετε στην καρδιά της φύσης, κάνοντας τοξοβολία στους οργανωμένους χώρους που λειτουργούν στα χωριά Ρούσσο, Σέκλιζα και Νεράιδα.

- απολαύσετε αναζωογονητικές πεζοπορικές διαδρομές στις βουνοκορφές των Αγράφων μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο βαθύσκιωτων δασικών μονοπατιών.

- κάνετε ορειβασία προς το καταφύγιο Αγράφων στη θέση «Καραμανώλη» Νεράιδας ή προς το καταφύγιο Ελατάκος στο δάσος Μπελοκομίτη.

 

Μονεμβασιά

Τα μεσαιωνικά τείχη της καστροπολιτείας, αλώβητης από το άγγιγμα του χρόνου, κρύβουν έναν από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς της Ελλάδας. Στη Μονεμβασιά, γνωστή και ως «Γιβραλτάρ της Ελλάδας», δεν χρειάζεστε χάρτη. Απλά αφεθείτε στη μαγεία ενός παραμυθένιου σκηνικού με φόντο πέτρινα αρχοντικά, μεσαιωνικούς πύργους, ιστορικά κτίρια και παμπάλαιες εκκλησιές.

Μην παραλείψετε να:

- τρυπώσετε στα στενά, δαιδαλώδη σοκάκια και να αφουγκραστείτε την ιστορία ενός οικισμού που κάποτε «φιλοξένησε» τους αυτοκράτορες του Βυζαντίου!

- περιηγηθείτε σε ιστορικά κτίρια, πυργόσπιτα και αξιόλογες βυζαντινές εκκλησιές.

- δείτε το σπίτι του Μονεμβασιώτη ποιητή Γιάννη Ρίτσου.

- ανεβείτε στον Γουλά («επάνω Κάστρο») για να απολαύσετε πανοραμική θέα της πόλης.

- επισκεφτείτε τον επιβλητικό ναό της Αγίας Σοφίας, που μοιάζει να αιωρείται ανάμεσα στα βράχια και το χάος του γκρεμού.

 

Γαλαξίδι

Στις νότιες ακτές της Στερεάς Ελλάδας και ύστερα από μια όμορφη διαδρομή ανάμεσα από τους ορεινούς όγκους της Φωκίδας, ξεπροβάλλει το Γαλαξίδι. Αρχοντικό, γραφικό, ιστορικό σύμβολο της ναυτοσύνης, μας αποκαλύπτεται στον μυχό ενός βραχώδους κολπίσκου με θέα σε βραχονησίδες και φάρους.

Μην παραλείψετε να:

- απολαύσετε μια βόλτα στις συνοικίες του παραδοσιακού οικισμού θαυμάζοντας τα νεοκλασικά καπετανόσπιτα. Ανάμεσα στα υπέροχα διατηρημένα κτίρια ξεχωρίζουμε το αρχοντικό Τσαλαγγύρα (σήμερα φιλοξενεί το κτίριο του Δημαρχείου), το αρχοντικό Αγγελή που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο, το πέτρινο Παρθεναγωγείο και το αρχοντικό Μπουρζέικο.

- να μεταβείτε στο ψηλότερο σημείο της πόλης για μια επίσκεψη στον Άγιο Νικόλαο, πολιούχο της πόλης, με το αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, τα δυο καμπαναριά και τον επιβλητικό τρούλο.

- να βρεθείτε στη δεξιά πλευρά του λιμανιού, στη δασωμένη Πέρα Πάντα για μια πανοραμική θέα της μικρής πολιτείας

- να δοκιμάσετε τις τοπικές σπεσιαλιτέ, φρεσκότατα θαλασσινά, πεντανόστιμους ψαρομεζέδες και γλυκό ραβανί.

- να οργανώσετε μια πολιτιστική εκδρομή στους γειτονικούς Δελφούς.

 

Χανιά

Είναι γνωστό ότι το καλοκαίρι στην Κρήτη αρνείται να τελειώσει. Έτσι, μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου, μπορείτε άνετα να συνδυάσετε τις χαρές της θάλασσας με την εξερεύνηση της γοητευτικής ενδοχώρας. Εξαιρετική επιλογή για να απολαύσετε τις χάρες του φθινοπώρου στην Κρήτη είναι η περιοχή των Χανίων.

Μην παραλείψετε να:

- κάνετε έναν περίπατο στο μαγευτικό Ενετικό Λιμάνι και να περιηγηθείτε στην Παλιά Πόλη με την υπέροχη αρχιτεκτονική.

- επισκεφθείτε τη Δημοτική Αγορά για να δοκιμάσετε ή να αγοράσετε ντόπια προϊόντα.

- διασχίσετε το φαράγγι της Σαμαριάς για να εξερευνήσετε μια εντυπωσιακή ποικιλία χλωρίδας και πανίδας.

- πάρετε μέρος σε αγροτουριστικές δραστηριότητες, στο παραδοσιακό χωριό του Βάμου και στον βραβευμένο οικισμό της Μηλιάς.

- λιαστείτε στις χρυσαφένιες, εξωτικές παραλίες.

 

Με πληροφορίες από www.visitgreece.gr