Τα καλύτερα καφέ & εστιατόρια σε μουσεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης…

 

Όμορφα αίθρια και αυλές, μπαλκόνια με υπέροχη θέα και κατάφυτοι κήποι διαμορφώνονται κατάλληλα για να σας προσφέρουν μια μικρή ανάπαυλα πριν ή μετά την επίσκεψή σας στα Μουσεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ή ένα ρομαντικό δείπνο υψηλής γαστρονομίας και αισθητικής! Ακολουθήστε μας σε μια βόλτα στα πιο γνωστά από αυτά και ελάτε να ανακαλύψουμε παρέα... τη γεύση τους!

 

ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ...

Στην Αθήνα

Μουσείο της Ακρόπολης: Μενού με θέα στον Παρθενώνα!

Αν θέλετε να απολαύσετε ένα γεύμα με εξαιρετικές πρώτες ύλες, ελληνική γεύση και πάνω από όλα συγκλονιστική θέα "με ιστορία", τότε έχετε βρει αυτό που αναζητάτε στο 2ο όροφο του Μουσείου της Ακρόπολης. Το μενού κινείται σε αυστηρά ελληνικά μονοπάτια, με πιάτα βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές που ανανεώνονται εποχικά. Τις Παρασκευές το εστιατόριο "ξενυχτά" ως τα μεσάνυκτα γι' αυτό επωφεληθείτε!

Πού: Διον. Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα

Πληροφορίες: www.theacropolismuseum.gr

 

Μουσείο Μπενάκη: Τρία μουσεία, τρεις εξαιρετικές προτάσεις για φαγητό!

Κεντρικό κτήριο: Στον 4ο όροφο του νεοκλασικού κτιρίου των οδών Κουμπάρη και Βασιλίσσης Σοφίας σας υποδέχεται το εστιατόριο του μουσείου, φωτεινό και ζεστό, προσφέροντάς σας ελαφριά πιάτα αλλά και πλήρες μενού από την ελληνική και μεσογειακή κουζίνα με θέα στον Εθνικό Κήπο και τα πέριξ του Συντάγματος. Μπορεί να είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές για lunch breaks, ωστόσο σας προτείνουμε να εκμεταλλευτείτε τις Πέμπτες που επεκτείνει τη λειτουργία του μέχρι τα μεσάνυχτα και να δειπνήσετε δοκιμάζοντας διάφορες γεύσεις από τον πλούσιο μπουφέ με θέα τα φώτα της πόλης.

Πού: Κουμπάρη 1 & Βασιλίσσης Σοφίας, Αθήνα

Κτήριο οδού Πειραιώς: Με υπέροχα γλυκά και προτάσεις για γεύμα με ελαφριά πιάτα και σάντουιτς ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν προσπεράσουν το μίνιμαλ εστιατόριο της οδού Πειραιώς μετά από μια επίσκεψη στο μουσείο. Από τις μεγάλες τζαμαρίες που το περιβάλλουν, μπορείτε να χαζέψετε από τη μια την κίνηση και τους ρυθμούς της πόλης στον πιο παλιό άξονα της Αθήνας που τη συνδέει με τον Πειραιά και από την άλλη το αίθριο, που γεμίζει τους καλοκαιρινούς μήνες από τους φανατικούς φίλους του χώρου.

Πού: Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα

Κτηριακό συγκρότημα Κεραμεικού: Με απρόσκοπτη θέα στον αρχαιολογικό χώρο του νεκροταφείου του Κεραμεικού, το Θησείο και την Ακρόπολη και ελαφριά σνακ με αραβικές επιρροές που ταιριάζουν με το περιβάλλον, το παραδοσιακό καφενείο του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης αποτελεί την τέλεια συνταγή για μεσημεριανό διάλειμμα ή καφέ. Ωστόσο μην παραλείψετε να το σημειώσετε στην ατζέντα για κάποια Τετάρτη που το Μουσείο παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 21.00 καθώς η θέα στο ηλιοβασίλεμα θα σας κόψει την ανάσα!

Πού: Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, Κεραμεικός

Πληροφορίες: www.benaki.gr

 

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: ένα αίθριο σας υποδέχεται!

Ανάμεσα στα δύο κτήρια του μουσείου, ένας ιδιαίτερα ζεστός και φωτεινός χώρος, σας καλωσορίζει για ένα διάλειμμα μέσα στην ημέρα για καφέ ή φαγητό. Η διάφανη οροφή, το μικρό σιντριβάνι, διακοσμημένο από το περίτεχνο ψηφιδωτό που φιλοτέχνησε η καλλιτέχνης Ζιζή Μακρή καθώς και τα ελαφριά, μεσογειακά πιάτα που προσφέρονται, δημιουργούν την αίσθηση μιας μυστικής όασης καλά κρυμμένης στο κέντρο της Αθήνας, έναν χώρο αναψυχής και ξεκούρασης για καθημερινές αποδράσεις των επισκεπτών του Μουσείου και των κατοίκων της πρωτεύουσας.

Πού: Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα

Πληροφορίες: www.cycladic.gr

 

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας Κέντρο Γαία

Με γήινα χρώματα, όπως αρμόζει σ' ένα μουσείο φυσικής ιστορίας, πιάτα με εντυπωσιακή εμφάνιση και γεύσεις μεσογειακής κουζίνας, το εστιατόριο του Κέντρου Γαία στην Κηφισιά αποτελεί μια από τις καλύτερες γαστριμαργικές προτάσεις σε αθηναϊκό μουσείο, που αξίζει να δοκιμάσετε. Το περιβάλλον είναι άνετο, ξεκούραστο και φιλικό για τα παιδιά.

Πού: Όθωνος 100, Κηφισιά

Πληροφορίες: www.gnhm.gr

 

Νομισματικό Μουσείο: μικρή όαση στο κέντρο της πρωτεύουσας!

Από τους πιο φιλόξενους και διακριτικούς χώρους για να πιείτε καφέ, να γευτείτε ένα πρόχειρο σνακ ή ένα ελαφρύ γεύμα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι το καφέ του Νομισματικού Μουσείου, στην οδό Πανεπιστημίου. Στη σκιά του υπέροχου κτηρίου Τσίλερ, άλλοτε κατοικία του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν, και στο κέντρο ενός μικρού γαλήνιου κήπου, το καφέ του Μουσείου αποτελεί ιδανική λύση ακόμα και για ένα χαλαρό ποτό καθώς λειτουργεί έως το βράδυ, ενώ συχνά διοργανώνονται και live μουσικές εκδηλώσεις.

Πού: Πανεπιστημίου 12, Αθήνα

Πληροφορίες: www.nummus.gr

 

Στη Θεσσαλονίκη

Το Βήτα στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Στην καρδιά της πόλης, στα σπλάχνα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, το εστιατόριο Β σας καλεί να απολαύσετε από νωρίς το πρωί ένα ξεχωριστό πρωινό, να κάνετε το διάλειμμά σας το μεσημέρι ή να τελειώσετε το βράδυ με ένα ρομαντικό δείπνο. Ο χώρος, υψηλών προδιαγραφών, μοντέρνος αλλά και με σεβασμό στην αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του Μουσείου, που παραπέμπει στις βυζαντινές μνήμες της πόλης και οι μεσογειακές γεύσεις με κάποιες νότες από γαλλική και ιταλική κουζίνα, εγγυώνται μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία.

Πού: Γ' Σεπτεμβρίου 2, Θεσσαλονίκη

Πληροφορίες: www.brestaurant.gr

 

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

Ένας χώρος μοντέρνος, λιτός και μίνιμαλ με θέα στην οδό του Αγίου Δημητρίου σας υποδέχεται πριν ή μετά την επίσκεψή σας στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Το μενού περιλαμβάνει ελληνικά, απλά, σπιτικά πιάτα και συνταγές από τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα, σερβιρισμένα ωστόσο με τη λογική της δημιουργικής κουζίνας! Ο χώρος του εστιατορίου είναι ανοικτός από το πρωί μέχρι τις 2 π.μ.!

Πού: Αγίου Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη

Πληροφορίες: www.teloglion.gr

 

Κέντρο Διάδοσης Πολιτισμού & Μουσείο Τεχνολογίας

Με εκπληκτική θέα στον Θερμαϊκό, που κόβει την ανάσα, το Planetarium Barestau του Κέντρου Διάδοσης Πολιτισμού και Μουσείου Τεχνολογίας, αποτελεί εξαιρετική επιλογή για μια γευστική συνεύρεση ή μια έξοδο για ποτό. Το εστιατόριο, απλό και μοντέρνο, ακολουθεί τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου ωστόσο σημειώστε ότι την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο παραμένει ανοικτό ως αργά το βράδυ!

Πού: 6ο χλμ. Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης- Θέρμης

Πληροφορίες: www.noesis.edu.gr

 

ΚΑΦΕΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ...

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ένα σύγχρονο café σε λιτές γραμμές, μέσα στον κατάφυτο αίθριο κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αποτελεί ξεχωριστή γωνιά χαλάρωσης και ξεκούρασης από το θόρυβο της πόλης! Απολαύστε τον καφέ σας δίπλα σε θαυμάσια αρχαιολογικά ευρήματα, αγάλματα, ψηφιδωτά και μυρωδιές λεβάντας και λεμονιάς! Οι ώρες λειτουργίας ακολουθούν αυτές του Μουσείου και δεν απαιτείται πληρωμή εισόδου!

Πού: Τοσίτσα 1, Αθήνα

Πληροφορίες: www.namuseum.gr

 

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Στο café του Βυζαντινού Μουσείου απολαύστε τον μαγευτικό κήπο, τον μοναδικό ίσως στην Αθήνα όπου θα χάσετε κυριολεκτικά την αίσθηση του ιστορικού χρόνου: από τη μια τα λουλουδιασμένα παρτέρια κι ο σκιερός πλάτανος της χωμάτινης αυλής, από την άλλη οι μαρμάρινες λότζιες της απαστράπτουσας βίλας της Δούκισσας της Πλακεντίας!

Πού: Λεωφ. Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα

Πληροφορίες: www.byzantinemuseum.gr

 

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Μετά την επίσκεψή σας στο Μουσείο Φωτογραφίας, το μοναδικό στο είδος του κρατικό μουσείο στην Ελλάδα, χαλαρώστε και απολαύστε στο ειδικά διαμορφωμένο cafe/info point την ονειρική θέα στο λιμάνι και το παραθαλάσσιο μέτωπο της πόλης. Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για τη φωτογραφική τέχνη μέσα από ειδικές εκδόσεις και να παρακολουθήσετε ταινίες μικρού μήκους, παραγωγής του Μουσείου οι οποίες προβάλλονται καθημερινά!

Πού: Αποθήκη Α΄, Λιμάνι Θεσσαλονίκη

Πληροφορίες: www.thmphoto.gr

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Για ένα ταξίδι στο χρόνο σας καλεί το café στο ισόγειο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, έναν χώρο χαλάρωσης και συνάντησης των μελών, των φίλων και των επισκεπτών του. Απολαύστε ποικιλία ροφημάτων, αναψυκτικών και ποτών σ' ένα περιβάλλον, όπου το παρελθόν και το παρόν συνδέονται αρμονικά και τα έργα της σύγχρονης τέχνης συνομιλούν με τα μνημειακά σπαράγματα ρωμαϊκών χρόνων.

Πού: Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO), Θεσσαλονίκη

 

ΠΗΓΗ: www.visitgreece.gr