ΒΕΝΕΤΙΑ: Η αξεπέραστη γοητεία του καρναβαλιού

 

Στα χρόνια του Μεσαίωνα το βενετσιάνικο καρναβάλι ήταν μια γιορτή που σηματοδοτούσε το πέρασμα από τον χειμώνα στην άνοιξη δίνοντας την ευκαιρία στους Βενετσιάνους να ζήσουν δυο εβδομάδες ξενοιασιάς και παράλληλα, να σατιρίσουν τους άρχοντες και την εξουσία, κρυμμένοι πίσω από μάσκες. Το πρώτο καρναβάλι πραγματοποιήθηκε το 1296.

 

Το Καρναβάλι της Βενετίας προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Αρχίζει με την παρέλαση με παραδοσιακές στολές και τελειώνει με την περίφημη «Πτήση του Αγγέλου» στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Μία γυναίκα, ντυμένη σαν άγγελος, «πετάει» από το ύψους 105 μέτρων κωδωνοστάσιο της Πλατείας του Αγ. Μάρκου στο κοντινό παλάτι των Δόγηδων, ρίχνοντας στα πλήθη κομφετί, τα οποία συμβολίζουν τη γονιμότητα και τα πλούτη.

Πλανόδιοι μουσικοί σκορπούν ασταμάτητα χαρούμενους ήχους στον αέρα, λαϊκούς βενετσιάνικους ρυθμούς, μετατρέποντας την πόλη σε μια απέραντη υπαίθρια μουσική σκηνή. Τα νυχτερινά στέκια γεμίζουν με κολομπίνες και πιερότους που πίνουν και γλεντούν όλη νύχτα. Ιδιαίτερη εμπειρία αποτελούν και οι αριστοκρατικοί χοροί σε παλάτια. Αρλεκίνοι, δόγηδες, κοντεσίνες, ντόμινα, σάτυροι, βαρόνοι, μαρκήσιοι, καζανόβες ντυμένοι με τα παραδοσιακά βενετσιάνικα κοστούμια συναντιούνται στους δρόμους και γίνονται μία παρέα.

Ακόμη κι αν βρεθείτε στη Βενετία αμασκάρευτος, μην σας απασχολεί. Περιφερόμενοι μακιγιέρ θα αναλάβουν να σας μεταμορφώσουν σύμφωνα με τις επιθυμίες σας.

 

Στη Βενετία επισκεφτείτε:

  • Το Παλάτι των Δόγηδων με τις διάσημες τοιχογραφίες, χαρακτηριστικές της βενετσιάνικης τεχνοτροπίας.
  • Τη Γέφυρα των Στεναγμών που συνδέει το Παλάτι των Δόγηδων με τη Φυλακή της Δημοκρατίας.
  • Τη Γέφυρα Ριάλτο που κατασκευάστηκε το 1588 και είναι η πρώτη πέτρινη γέφυρα της πόλης.
  • Την Αγορά του Ριάλτο που είναι από το 1097 το εμπορικό κέντρο της Βενετίας.
  • Την εκκλησία Σάντα Μαρία ντέλα Σαλούτε, ένα εκπληκτικό κτίριο μπαρόκ ρυθμού.
  • Την Ακαδημία Καλών Τεχνών και τη συλλογή Πέγκι Γκουγκενχάιμ με έργα διάσημων νεότερων καλλιτεχνών.
  • Το Λίντο, το νησί με τις παραλίες και τα εντυπωσιακά ξενοδοχεία.
  • Το νησί Μουράνο, όπου βρίσκεται και το πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Γυαλιού.

 

Βενετσιάνικα σουβενίρ

Στα εργαστήρια του Μουράνο θα βρείτε πρωτότυπα διακοσμητικά αντικείμενα και βενετσιάνικα φωτιστικά από φυσητό γυαλί. Η Βενετία φημίζεται επίσης για τα εξαιρετικά υφάσματα, ενώ σε υπαίθριους πάγκους θα βρείτε τα αξεσουάρ των γονδολιέρηδων: ψάθινα καπέλα με φαρδιά κορδέλα και τις «frioulane», τις βελούδινες χειροποίητες παντόφλες. Στα καταστήματα με σουβενίρ υπάρχει μεγάλη ποικιλία από τις περίφημες βενετσιάνικες μάσκες.