ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ: Ελπίδα για 12μηνο τουρισμό σε όλη την Ελλάδα & την Κύπρο

 

ΑΝΑΡΠΑΣΤΗ Η ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ TRAVEL ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ 80 ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ

 

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ: Ελπίδα για 12μηνο τουρισμό σε όλη την Ελλάδα & την Κύπρο

 

Β’ Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, Λεπτοκαρυά Πιερίας, 25-26 Νοεμβρίου 2016

ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ TRAVEL

 

1.400.000 -τουλάχιστον- ετησίως οι Έλληνες προσκυνητές & 500.000 ετησίως οι ομόδοξοι επισκέπτες άλλων χωρών

 

Νέες προοπτικές για την οικονομική ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού σε όλη την Ελλάδα δημιουργούν οι αναφορές που έγιναν στο διήμερο συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, που πραγματοποιήθηκε στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, 25-26 Νοεμβρίου. Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις 80 Μητροπόλεις της Ελλάδας, από την Αρχιεπισκοπή Κύπρου και τα Πατριαρχεία Ορθοδόξων χωρών (Σερβία, Ρωσία, Ουκρανία, Ρουμανία). Οι εργασίες διεξήχθησαν με τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου.

Αποκαλυπτικά για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αποκομίσουν οφέλη περιοχές της Ελλάδας με ιερά προσκυνήματα, τουριστικές επιχειρήσεις και τοπικά προϊόντα, ήταν τα στοιχεία των ερευνών που παρουσίασαν οι εισηγητές κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Όλα τα «μυστικά» για τη σωστή ανάδειξη ενός τόπου με προσκυνήματα, για την άψογη και ενδεδειγμένη φιλοξενία των προσκυνητών σε ξενοδοχειακές μονάδες και για την προώθηση της τοπικής γαστρονομίας, θα παρουσιαστούν αναλυτικά, αφού προηγηθεί εμπεριστατωμένη μελέτη και ανάλυση από τους συνεργάτες του περιοδικού TRAVEL, στην επόμενη έντυπη έκδοση με θέμα τον Προσκυνηματικό-Θρησκευτικό Τουρισμό.

Θα παρουσιαστούν λεπτομερώς στοιχεία, όπως:

- Ποιες είναι οι δημοφιλείς περιοχές για προσκυνηματικές περιηγήσεις τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ομόδοξους επισκέπτες από Βαλκάνια-Ρωσία.

- Ποιες περιοχές υστερούν -και για ποιους λόγους- σε προσέλκυση θρησκευτικού τουρισμού.

- Ποιοι παράγοντες συντελούν θετικά στην προσέλκυση προσκυνητών και πώς πρέπει να γίνεται η προβολή των περιοχών και των μνημείων.

- Ο καθοριστικός ρόλος της προβολής σε έντυπα περιοδικά τουρισμού, με δεδομένο ότι ο προσκυνηματικός τουρισμός απευθύνεται σε μεγαλύτερης ηλικίας κοινό, που -σύμφωνα με επίσημα στοιχεία- δεν είναι χρήστες του διαδικτύου.

- Ο ουσιαστικός ρόλος της ανάδειξης της σημασίας του κάθε προσκυνήματος και της μοναστηριακής γαστρονομίας.

Όλα τα παραπάνω στην επόμενη έντυπη έκδοση του περιοδικού TRAVEL.

 

Το περιοδικό TRAVEL ήταν εκεί…

Το συνέδριο προσέλκυσε το ενδιαφέρον εκπροσώπων από τον εκκλησιαστικό, τον ακαδημαϊκό και τον τουριστικό χώρο καθώς εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Χαιρετισμό απηύθυναν μέσω  των εκπροσώπων τους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ κ.α. Τον καθιερωμένο αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος, ο οποίος και παρουσίασε με άψογο τρόπο τα προσκυνήματα της Πιερίας. Την επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, με πολυετή εμπειρία του στον συγκεκριμένο τομέα. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων π. Σπυρίδων Κατραμάδος, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Μαυρίδου, καθηγητές, δήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και εκπρόσωποι του τουρισμού.