Virtual επίσκεψη σε διάσημα Μουσεία του κόσμου

 

Γράφει ο Στέλιος Αμπατζίδης

Συντάκτης της ομάδας Citycampus.gr

 

Ακόμη και από το σπίτι, υπάρχει μία λύση που μπορεί να μας ωφελήσει ποιοτικά σε μορφωτικό και ψυχαγωγικό επίπεδο. Το Google Arts and Culture, σε συνεργασία με πάνω από 2.500 μουσεία και εκθέσεις τέχνης παγκοσμίως, έρχεται να προσφέρει στους περιηγητές εικονική επίσκεψη σε μερικά από τα πιο σπουδαία και εμβεβλημένα μουσεία του κόσμου. Σας προτείνουμε λοιπόν μερικά από αυτά, για να τα επισκεφτείτε μέσω του υπολογιστή σας και να περάσετε όμορφα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σας.

 

Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, Νέα Υόρκη

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μουσεία σε όλο τον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1875 από μία ομάδα και άρχισε με τρεις ιδιωτικές συλλογές και 174 πίνακες. Απαριθμεί περίπου 5.000 χρόνια πολιτισμού, με εκθέματα, που ξεπερνούν τα 2.000.000. Μπορεί να δει κανείς κάποιες από τις πιο σημαντικές εκθέσεις, όπως η μεγαλύτερη εκτός Καΐρου με μάσκες, μούμιες και έναν ολόκληρο Ναό, η πτέρυγα Ροκφέλερ με αντικείμενα πρωτόγονης τέχνης που καλύπτει 3000 χρόνια και 3 ηπείρους, ο τομέας Ασιατικής τέχνης, καθώς και ο τομέας Ευρωπαϊκής ζωγραφικής με έργα 2500 καλλιτεχνών.

 

Μουσείο του Λούβρου, Παρίσι

Διαθέτει πάνω από 350.000 εκθέματα ανεκτίμητης αξίας. Αρχικά κτίστηκε για φρούριο το 1190, μετατράπηκε σε παλάτι τον 16ο αιώνα και ξεκίνησε η Βασιλική συλλογή τέχνης με 12 πίνακες από την Ιταλία και πρώτη έκθεση για το κοινό το 1793. Τελικά λίγο αργότερα ανακαινίστηκε από τον Ναπολέοντα και μετατράπηκε σε μουσείο. Οι συλλογές του αποτελούνται από πολλά είδη τεχνών, μεταξύ των οποίων είναι η Γαλλική, Αιγυπτιακή, Αρχαιοελληνική, Ρωμαϊκή, Ισλαμική και Ιταλική τέχνη. Στα πιο σημαντικά του εκθέματα συγκαταλέγονται η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης, η Μόνα Λίζα, ο Μυστικός Δείπνος και άλλα πολλά.

 

Μουσεία του Βατικανού, Ρώμη

Τα συγκεκριμένα διάσημα μουσεία βρίσκονται μέσα στο Βατικανό με εκθέματα ανεκτίμητης αξίας. Εκτείνεται μόνο σε 500 στρέμματα και τα 10 περίπου μουσεία περιλαμβάνουν συλλογές με αιγυπτιακές, ελληνικές, ετρουσκικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες, παλαιοχριστιανική, αναγεννησιακή και μοντέρνα τέχνη και μια παγκόσμιας κλάσης εθνογραφική συλλογή. Από τα πιο σημαντικά εκθέματα αυτών θεωρούνται έργα των Ραφαήλ, Λεονάρντο ντα Βίντσι, Μιχαήλ Άγγελου, Καραβάτζιο και βέβαια η περίφημη Καπέλα Σιξτίνα με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες. Επίσης, θα μπορούσε να περιηγηθεί κανείς εικονικά μέσα από μία κάμερα 360 μοιρών σε όλο τον χώρο.

 

Μουσεία Πράδο, Μαδρίτη

Το Πράδο περιλαμβάνει μία από τις σημαντικότερες συλλογές τέχνης παγκοσμίως, για αυτό και προσελκύει πλήθος επισκεπτών. Ο κεντρικός άξονας των εκθεμάτων του επικεντρώνεται στην εξαιρετική Βασιλική Συλλογή με πίνακες κυρίως του 16ου και 17ου αιώνα και το κυριότερο θέλγητρό του είναι τα εκθέματα Ισπανικής ζωγραφικής με έργα πολλών καλλιτεχνών όπως ο Γκόγια και ο Βελάσκεθ. Επίσης, θα μπορούσε να δει κανείς τα περίφημα έργα των Μποτιτσέλι, Ραφαήλ, Ρούμπενς και Ελ Γκρέκο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μουσείο εκθέτει περίπου το ένα τρίτο από τους πίνακες που έχει στην κατοχή του, με αποτέλεσμα τα εκθέματα να εναλλάσσονται και άρα μια βόλτα σε αυτό δεν είναι ποτέ ίδια με την προηγούμενη.

 

Μουσείο Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη

Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Νέβα. Περιλαμβάνει μία από τις από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες συλλογές έργων τέχνης του κόσμου. Το ίδιο διαθέτει ανεκτίμητα αριστουργήματα καλλιτεχνών όπως ο Πικάσο και ο Ρέμπραντ, καθώς και εκθέματα αφιερωμένα σε προϊστορική, κλασική και ανατολίτικη τέχνη. Το Ερμιτάζ περιλαμβάνει επίσης το Χειμερινό Ανάκτορο, την προ-επαναστατική κατοικία των τσάρων, όπως και τη μεγάλη συλλογή ειδών κοσμηματοποιίας.

 

Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο

Το μουσείο αυτό προσφέρει τη δυνατότητα να απολαύσουν και να μελετήσουν εκατοντάδες ιστορικών ευρημάτων. Βρισκόμενο στην καρδιά του Λονδίνου, μπορεί να περιηγηθεί κανείς στη Μεγάλη Αυλή και να εξερευνήσει τη Στήλη της Ροζέτας και τις Αιγυπτιακές μούμιες.

 

Εθνική Γκαλερί Τέχνης, Ουάσινγκτον

Το διάσημο Αμερικάνικο μουσείο τέχνης μας προσφέρει δωρεάν περιήγηση σε δύο εκθέσεις του μέσω του Google. Η πρώτη είναι μια έκθεση Αμερικάνικης μόδας από το 1740 έως το 1895, η οποία περιλαμβάνει πολλά δείγματα ρουχισμού από τα αποικιακά έτη και την εποχή της Επανάστασης. Η δεύτερη είναι μια συλλογή έργων από τον Ολλανδό διάσημο ζωγράφο Johannes Vermeer.

 

Galleria degli Uffizi, Φλωρεντία

Βρίσκεται στο ανάκτορο της ομώνυμης πόλης. Τα έργα, που διαθέτει, χρονολογούνται από τον 14ο-18ο αιώνα και καθίσταται μία από τις σημαντικότερες συλλογές της Αναγεννησιακής Τέχνης.

 

Musee d’ Orsay, Παρίσι

Μέσω της περιήγησης αυτής, θα μπορούσε να θαυμάσει κανείς τη συλλογή, που περιλαμβάνει διάσημα έργα τέχνης Γάλλων καλλιτεχνών, που έζησαν και εργάστηκαν από το 1848 έως το 1914. Αντικρίζει κανείς κλασικά έργα τέχνης των Μονέ, Σεζάν και Gaugin ανάμεσα σε άλλους.

 

Μουσείο της Περγάμου, Βερολίνο

Το μουσείο Περγάμου (Pergamonmuseum‎) βρίσκεται στο νησί των μουσείων στο Βερολίνο. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1930, και εντός του μουσείου στεγάζονται τα ανακατασκευασμένα οικοδομήματα μεγάλου μεγέθους του βωμού της Περγάμου και της πύλης της αγοράς της Μιλήτου, των οποίων τα μέρη μεταφέρθηκαν από την αρχαία πόλη της Μιλήτου στην Ιωνία. Έχει πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες ανά έτος και αποτελείται από τις συλλογές της κλασικής αρχαιότητας, την συλλογή της Μέσης Ανατολής με το κύριο έκθεμα να είναι η πύλη της Ιστάρ και το μουσείο Ισλαμικής τέχνης.

 

Μουσείο του Van Gogh, Άμστερνταμ

Όποιοι αγαπούν αυτόν τον τραγικό και χαρισματικό ζωγράφο, η συλλογή του είναι τεράστια, καθώς μπορεί να αντικρίσει κανείς τη μεγαλύτερη συλλογή του, με πάνω από 200 πίνακες, 500 σχέδια και πάνω από 750 προσωπικά γράμματα.

 

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα

Είναι το σημαντικότερο μουσείο του κόσμου στον τομέα της αρχαίας τέχνης. Το μουσείο περιλαμβάνει πολιτισμούς, που άνθισαν στον ελλαδικό χώρο από την προϊστορική εποχή έως το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου.

 

Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας, Μεξικό

Το μουσείο αυτό χτίστηκε το 1964. Επικεντρώνεται στην αρχαιολογία και την ιστορία του Μεξικού. Το ίδιο διαθέτει 23 αίθουσες εκθέσεων γεμάτα ευρήματα, συμπεριλαμβανομένου του πολιτισμού των Μάγια.

 

Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, Σεούλ

Όλος ο κόσμος μπορεί να επισκεφθεί το διασημότερο μουσείο της Κορέας. Το Google Arts and Culture προσφέρει τη δυνατότητα να περιηγηθεί κανείς σε έξι ορόφους της Σύγχρονης Τέχνης, τόσο της Κορέας όσο και από άλλες γωνιές του κόσμου.

 

Rijksmuseum, Άμστερνταμ

Η Google προσφέρει την δυνατότητα να περιηγηθείτε μέσα στις αίθουσες και τους διαδρόμους του μουσείου. Το μουσείο αυτό περιλαμβάνει τα αριστουργήματα της Ολλανδικής Χρυσής Εποχής, όπως έργα του Βερμέερ και του Ρέμπραντ.