Νυμφαίο: Η επιβλητική ομορφιά της παράδοσης

Χαρακτηρισμένο ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, παρουσιάζεται συχνά στους ταξιδιωτικούς οδηγούς ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης. Το επιβλητικό Νυμφαίο, σκαρφαλωμένο στα 1.350 μέτρα υψόμετρο, με την αψεγάδιαστη ομορφιά του, μαγεύει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου κι αν το επισκεφθείτε.

Η αρχική ονομασία του ήταν Νιβεάστα, που στα βλάχικα σημαίνει νύμφη και γνώρισε ιδιαίτερη οικονομική ανάπτυξη από τον 18ο αιώνα έως τις αρχές του 20ου, όταν ήταν γνωστό και ως το «πέτρινο στολίδι της Μακεδονίας». Αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας όλων των Βαλκανίων, με τους Νεβεσκιώτες εμπόρους να εξαπλώνονται τόσο προς τη Δύση, όσο και προς την Ανατολή. Τις τελευταίες δεκαετίες, το χωριό έχει αναγεννηθεί και αναπτύσσει ή πιο τουρισμό, με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση και στο περιβάλλον.

Τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, οι εκκλησίες και οι πλατείες, το τοξωτό γεφυράκι στην είσοδό του, όλα συνθέτουν ένα παραμυθένιο τοπίο, που μοιάζει με σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας. Στον οικισμό δεσπόζει το παλιό πέτρινο σχολείο: η Νίκειος Σχολή, δωρεά του μεγάλου καπνεμπόρου Ζαν Νίκου το 1928. Επιπλέον, μνημεία όπως το Σπίτι των Χρυσικών της Νέβεσκας -ένα αρχοντικό που ανακαινίστηκε και λειτουργεί σαν Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας & Ιστορίας- κάνουν το Νυμφαίο ιδανικό προορισμό για ταξιδευτές που τους αρέσει η πεζοπορία, η φύση και τα ιστορικά μνημεία. Το χωριό περιβάλλεται από δάσος με οξιές, το οποίο διασχίζουν μονοπάτια που προσκαλούν σε ειδυλλιακούς περιπάτους.

Λίγο έξω από το Νυμφαίο στεγάζεται το επισκέψιμο Καταφύγιο Αρκούδας Αρκτούρος, ενώ στο Κέντρο Ενημέρωσης για την Καφέ Αρκούδα, στο ιστορικό κτήριο της Νικείου Σχολής, μπορείτε να ενημερωθείτε για την εξέλιξη του είδους. Στην κοντινή Αγραπιδιά βρίσκεται επίσης το Καταφύγιο Λύκου και Λύγκα, κομμάτι της δραστηριότητας του Αρκτούρου.

Η περιοχή προσφέρεται για ποικίλες δραστηριότητες στη φύση: πεζοπορία σε μονοπάτια απαράμιλλης ομορφιάς, ποδήλατο, ιππασία, καγιάκ, ψάρεμα στις κοντινές λίμνες, παρατήρηση πουλιών και πολλά άλλα.

Γύρω από το Νυμφαίο

Η ευρύτερη περιοχή έχει μεγάλο ενδιαφέρον, όντας από τις πιο συναρπαστικές στην Ελλάδα. Πανέμορφες μικρές λίμνες με ιδιαίτερο οικοσύστημα, η Ζάζαρη και η Χειμαδίτιδα αποτελούν προστατευόμενες περιοχές Natura 2000. Η πρώτη τροφοδοτείται από ένα μικρό ποτάμι που ξεκινά από το Σκλήθρο, γεμίζοντας έπειτα και τη δεύτερη. Αν φτάσετε μέχρι το Λιμνοχώρι –έναν σπάνιο βιότοπο– θα βρείτε και το «Del Lago», ένα όμορφο παραλίμνιο ταβερνάκι, όπου μπορείτε και να φάτε, αλλά και να πιείτε καφέ.