Χωριά πάνω από τα 1.000μ. για απολαυστικές αποδράσεις!

Συρράκο

Υψόμετρο 1.150 μέτρα

Ένα ιστορικό αρχοντοχώρι της Ηπείρου γαντζωμένο στα Αθαμανικά όρη. Μια παράξενη αετοφωλιά όπου κυριαρχούν η Πέτρα, η Μνήμη και το Φως. Ένα μνημείο της φύσης και της ιστορικής διαδρομής, επιβλητικό και συνάμα τόσο φιλόξενο. Το Συρράκο είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός. Διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τα πετρόχτιστα σπίτια, με στέγες από σχιστόλιθο. Μαζί με τους γειτονικούς Καλαρρύτες είναι τα μόνα χωριά που διατηρούν αυτή την αρχιτεκτονική στα νότια του νομού Ιωαννίνων, κάτι που είναι πιο συνηθισμένο στα βόρεια του νομού στην περιοχή των Ζαγοροχωρίων. Πολλά οικήματα είναι μεγάλα και πλούσια, κάτι που μαρτυρά την οικονομική άνθηση του Συρράκου στο παρελθόν. Στο Συρράκο δεν επιτρέπονται μηχανοκίνητα οχήματα με αποτέλεσμα να διατηρείται άθικτο το παραδοσιακό του χρώμα. Η είσοδος οχημάτων επιτρέπεται μέχρι την είσοδο, οπού ένα πέτρινο γεφύρι συνδέει το χωριό με τον σύγχρονο δρόμο.

 

Μέτσοβο

Υψόμετρο 1.160 μέτρα

Ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός, ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Ελλάδας. Σύμφωνα με μία άποψη η λέξη Μέτσοβο προέρχεται από τα σλαβικά «μέτσκα» (αρκούδα) και «όβο» (χωριό). Εδώ, η παράδοση είναι η ίδια η ταυτότητα του χωριού και ο τρόπος ζωής των κατοίκων. Στο Μέτσοβο έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία το μοναστήρι της Θεοτόκου κοντά στο Μετσοβίτικο ποταμό, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής στη θέση Κιάτρα Ρόσσια (που σημαίνει στα βλάχικα κόκκινος βράχος/λιθάρι). Επισκεφτείτε επίσης το αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο, ενώ τον χειμώνα το οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Από το 1988 λειτουργεί η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ όπου εκτίθενται 250 περίπου πίνακες ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα. 

 

Νυμφαίο

Υψόμετρο 1.350 μέτρα

Χαρακτηρισμένο ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, παρουσιάζεται συχνά ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος. Περικλείεται από δάσος οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια και πετρόκτιστα σπίτια. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πόλος έλξης αξιόλογου τουρισμού. Στο χωριό υπάρχει και το μισογκρεμισμένο στρατηγείο του Παύλου Μελά, ενώ το παλιό σχολείο του χωριού, η Νίκειος Σχολή, δωρεά του Νυμφαιώτη Ιωάννη Ζαν Νίκου, η οποία δεν λειτουργούσε για πολλά χρόνια λόγω έλλειψης μαθητών, αποτελεί πλέον Συνεδριακό κέντρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Σαμαρίνα και Βλαχοχώρια Γρεβενών

Υψόμετρο 1.450 μέτρα

Σκαρφαλωμένα στις πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου, ανάμεσα σε κρυστάλλινα ρυάκια και ποτάμια, σε πυκνά δάση από πεύκα, έλατα, οξιές και ρόμπολα, σε ένα πραγματικά θαυμάσιο τοπίο είναι κτισμένα τα βλαχοχώρια: η Σαμαρίνα, το Περιβόλι, η Σμίξη, η Αβδέλλα, η Κρανιά. Ολόκληρη η περιοχή αποτελεί ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς με γραφικά εκκλησάκια και πέτρινα γεφύρια, δείγματα του πολιτισμού των βλάχων της περιοχής. Η Σαμαρίνα, σε υψόμετρο 1450, θεωρείται ως το ψηλότερο χωριό όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των Βαλκανίων. Χτισμένη ανάμεσα σε πυκνά δάση πεύκου και οξιάς, έχει άφθονα κρύα νερά, ασύγκριτα φυσικά κάλλη και μοναδικό κλίμα. Στην κεντρική πλατεία του χωριού θα δείτε τον Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου (Μεγάλη Παναγιά). Κτίστηκε το 1819, με χαρακτηριστικό του ένα ψηλό πεύκο που φύτρωσε στο ιερό του ναού, εξέχει πάνω από τη στέγη, ενώ οι ρίζες του δεν φαίνονται πουθενά. Στο χωριό Περιβόλι αξίζει να επισκεφθείτε τα μεταβυζαντινά μνημεία του Αγίου Νικολάου και Αγίου Γεωργίου και να απολαύσετε τα εξαιρετικά τοπία των εξωκλησιών του Προφήτη Ηλία, του Σωτήρος και της Αγίας Τριάδας. Η θερμοκρασία, ακόμη και την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, δεν ξεπερνά τους 26-27°C. Από τα βλαχοχώρια ξεχωρίζουν επίσης η Σμίξη με τα παλιά πετρόκτιστα αρχοντικά, πέρασμα για το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, και η Κρανιά, 30 χλμ. από το Περιβόλι, με ελάχιστους κατοίκους, παραδοσιακά γεφύρια και όμορφες εκκλησίες.

 

Σέλι

Υψόμετρο 1.400 μέτρα

Ένα από τα ψηλότερα χωριά στην Ελλάδα. Είναι χτισμένο στις δυτικές πλαγιές του όρους Βερμίου και ιδρύθηκε από βλάχους κτηνοτρόφους που ήρθαν από την Πίνδο περί το 1830. Σήμερα, υπάρχουν περίπου 1500 σπίτια. Το χωριό αποτελεί περισσότερο χειμερινό θέρετρο και βάση για όσους θέλουν να απολαύσουν το σκι στο Εθνικό Χιονοδρομικό κέντρο Σελίου. Ωστόσο, είναι όμορφος προορισμός και για το καλοκαίρι, τόσο για τις δροσερές θερμοκρασίες του όσο και για το τριήμερο πανηγύρι τον Δεκαπενταύγουστο που συγκεντρώνονται κοντά 5.000 κόσμου. Η περιοχή προσφέρεται και για όσους αγαπούν την πεζοπορία ακολουθώντας το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 ή διασχίζοντας το φαράγγι του Σελίου, μήκους 5 χλμ, στο οποίο βρίσκεται και το σπήλαιο "Τρύπα του Μιχάλη".

 

 Λιβάδι Ολύμπου 

Υψόμετρο 1.160 μέτρα

Χτισμένο στις πλαγιές του Τιτάριου Όρους, το Λιβάδι έχει θέα που εκτείνεται μέχρι την Πίνδο. Στα βορειοανατολικά βρίσκονται τα Πιέρια Όρη και η Πιερία, ανατολικά ο Όλυμπος και νοτιοδυτικά η Ελασσόνα, τα Χάσια, το Σαραντάπορο, το όρος Σάπκα και τα Σέρβια Κοζάνης. Το χωριό διατηρεί τη γραφικότητα και τις παραδόσεις του, τις οποίες έλκει από τη βλάχικη καταγωγή των κατοίκων. Θαυμάστε τα λιθόστρωτα δρομάκια, τον αιωνόβιο πλάτανο και τη βρύση με το κρυστάλλινο νερό στην πλατεία και επισκεφτείτε το σπίτι του Γεωργάκη Ολύμπιου που λειτουργεί ως μουσείο. Παράλληλα, το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα των Λιβαδιωτών έχει προικίσει το χωριό αλλά και την ευρύτερη περιοχή με σειρά ναών, με εξωκλήσια και μοναστήρια, πολλά από τα οποία αποτελούν πραγματικά διατηρητέα μνημεία και συνδέονται με καίριες στιγμές της ιστορικής διαδρομής του έθνους.