Καρυές (Αράχοβα) Λακωνίας: Φύση & Ιστορία στον Πάρνωνα

Ένα παραδοσιακό χωριό ανάμεσα στην Τρίπολη και τη Σπάρτη, χτισμένο στις βορειοδυτικές πλαγιές του όρους Πάρνωνα, σε υψόμετρο 950μ. Ένα από τα πιο ζωντανά ορεινά χωριά της Πελοποννήσου, ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της φύσης και της ιστορίας.

 

Η τοποθεσία κατοικείται και είναι γνωστή από την αρχαιότητα και το χωριό συνδέεται με τις Καρυάτιδες, δηλαδή τα νεαρά κορίτσια των Καρυών, οι οποίες απεικονίζονται στο πασίγνωστο μνημείο που βρίσκεται στο Ερέχθειο της Ακρόπολης, καθώς και σε ομοίωμα που υπάρχει σε ύψωμα του οικισμού. Από τη βυζαντινή περίοδο μέχρι και το 1930, το χωριό λεγόταν Αράχοβα (=καρυδότοπος).

Σήμερα, οι Καρυές αποτελούν το ιδανικό ορμητήριο για δραστηριότητες και αποδράσεις στον Πάρνωνα και όχι μόνο. Οι λάτρεις της φύσης, της ορειβασίας και της πεζοπορίας μπορούν να περιηγηθούν στα φυσικά μονοπάτια της ευρύτερης περιοχής και να απολαύσουν αμέτρητες ομορφιές. Το εντυπωσιακό Δάσος των Καρυών προσφέρεται για εύκολες πεζοπορίες. Από το δάσος και από το χωριό διέρχεται και το διεθνές μονοπάτι Ε4. Υπάρχουν επίσης, ειδικές διαδρομές ορεινής ποδηλασίας, πλήρως σηματοδοτημένες που διασχίζουν διαδρομές μέσα στο δάσος.

Οι αμέτρητες καρυδιές και καστανιές, το δάσος τόσο κοντά με τα παραδοσιακά σπίτια, οι εναλλαγές των χρωμάτων, η γραφική πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, η φιλοξενία των κατοίκων, οι αφηγήσεις των γερόντων προσφέρουν μια ξεχωριστή εμπειρία στον κάθε επισκέπτη. Καφενεία, ταβέρνες, εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχεία και ξενώνες, λειτουργούν όλο το χρόνο.

Όσο για τις γεύσεις, στις Καρυές μπορεί κανείς να δοκιμάσει και να προμηθευτεί μία μεγάλη ποικιλία τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, όπως κάστανα, καρύδια, βιολογικό λάδι, ελιές, τοπικό κρασί, τσάι, ρίγανη, μέλι, παραδοσιακά τυριά, ντόπια κρέατα, χωριάτικο ψωμί, παξιμάδια, παραδοσιακά γλυκά και ζυμαρικά.

Αξίζει να δείτε

- Το μνημείο-σύμβολο των Καρυάτιδων που δεσπόζει πάνω από την πλατεία, πιστό αντίγραφο του τμήματος του αρχαίου ναού του Ερέχθειου της Ακρόπολης.

- Το ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, στη θέση του αρχαίου Ιερού της Αρτέμιδος, με τα τέσσερα υπεραιωνόβια πλατάνια που λέγεται πως τα φύτεψε ο Μενέλαος περί το 1100 π.Χ.

- Το «Ρολόι» στα δυτικά του οικισμού, το κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου, την τοξωτή γέφυρα του ποταμού Δειρού και την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στην κεντρική πλατεία του χωριού.