Φυσιολατρικές αποδράσεις: τα καλύτερα στη Δράμα

Τα εκπληκτικής ομορφιάς δάση της Ελατιάς και του Φρακτού, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα, οι άφθονες πηγές, η κοιλάδα του Νέστου, ο ποταμός Αγγίτης, το σπήλαιο Αγγίτη και το επιβλητικό Φαλακρό όρος συνθέτουν μια γοητευτική εικόνα και προσφέρουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα άμεσης επαφής με το μεγαλείο της φύσης. Την εικόνα της περιοχής συμπληρώνουν η μακραίωνη ιστορία, η ζωντανή πολιτιστική παράδοση και η αξιόλογη υποδομή για χειμερινό τουρισμό.

Στο Παρανέστι υπάρχει μουσείο φυσικής ιστορίας, όπου ο επισκέπτης γνωρίζει το φυσικό περιβάλλον της Ροδόπης και της κοιλάδας του Νέστου. Σημαντικό βιότοπο για την περιοχή αποτελεί η περιοχή του Δάσους Φρακτού και το Παρθένο δάσος Παρανεστίου, το οποίο αποτελεί το μοναδικό παρθένο δάσος στην Ελλάδα. Τα σπάνια είδη φυτών και η πλούσια πανίδα του έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της Unesco να το εντάξει στον κατάλογο Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς.

Η περιοχή της Δράμας έχει πολλά να προσφέρει στον φυσιολάτρη επισκέπτη. Πεζοπορίες, αναρρίχηση, ορειβασία, πηλοθεραπεία, ακόμη και να πετάξετε στα σύννεφα! Εάν λοιπόν ψάχνετε την περιπέτεια και τη δράση και θέλετε να βιώσετε αξέχαστες φυσιολατρικές εμπειρίες, ανηφορίστε προς τη Δράμα και εξερευνήστε την περιοχή.

Ορειβασία

Τα βουνά της Δράμας είναι μια πολύ καλή επιλογή για τους λάτρεις της ορειβασίας. Πολύωρες αναβάσεις μπορείτε να κάνετε στο Φαλακρό και ιδιαίτερα στο ανατολικό και νότιο τμήμα του. Πανέμορφα μονοπάτια με αφετηρία το χιονοδρομικό κέντρο ή το χωριό Πύργοι, σας οδηγούν στην υψηλότερη κορυφή, τον "Προφήτη Ηλία" (2232 μ.), ή με αφετηρία τον Γρανίτη θα περιηγηθείτε στο νοτιοδυτικό τμήμα του Φαλακρού, προς στην κορυφή "Άγιος Παύλος" (1769 μ.). Το τοπίο είναι αλπικό και η θέα από πολλά σημεία, εκπληκτική.

Αναρρίχηση

Για τους λάτρες της περιπέτειας και του υψηλού κινδύνου το Φαλακρό αποτελεί ένα από τα συναρπαστικότερα αναρριχητικά πεδία του ελλαδικού χώρου. Τα πεδία αυτά σχηματίζονται από τις ορθοπλαγιές που περικλείονται στις κορυφές: (από δυτικά προς ανατολικά) Καρτάλκα, κορυφή του Φαραγγιού, Χιονότρυπα, Προφήτης Ηλίας, Ψευτοδόντι, Βάρδενα και Σίτνα, δημιουργώντας ένα πέταλο τριών χιλιομέτρων. Για να επισκεφθείτε τα αναρριχητικά πεδία, ξεκινήστε από το χωριό Πύργοι ή από το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού.

Αεραθλητισμός

Η περιοχή της Δράμας προσφέρει σημαντικές φυσικές πίστες, όπως αυτές του Φαλακρού, του Μενοικίου και των βουνών της Λεκάνης, για την άσκηση του αλεξίπτωτου πλαγιάς και του αιωρόπτερου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πίστα απογείωσης στην περιοχή Πύργων-Πετρούσας σε υψόμετρο 1200 μ., ή την πίστα απογείωσης του Κορύλοβου σε υψόμετρο 650 μ. Η πεδιάδα της Δράμας αποτελεί ιδανικό τόπο για προσγειώσεις.

Πηλοθεραπευτήρια Κρηνίδων

Τα πηλοθεραπευτήρια-λασπόλουτρα των Κρηνίδων βρίσκονται κοντά στο Καλαμπάκι Δράμας και 3 χλμ. από τον οικισμό Κρηνίδες. Οι εκπληκτικές ιδιότητες του συνδυασμού πηλού και θερμού ιαματικού νερού είναι γνωστές στην περιοχή εδώ και αιώνες. Η θεραπεία ενδείκνυνται για μετατραυματική αγωγή (διαστρέμματα, μώλωπες, αιματώματα, κατάγματα, κ.α.), ρευματολογικές διαταραχές, γυναικολογικές παθήσεις, καρδιοαγγειακές παθήσεις, δερματικές παθήσεις, παθήσεις νευρικού συστήματος, καθώς και στην αισθητική ως καλλυντικό.

Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε6

Το Ε6 είναι το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών που διασχίζει και ενώνει τις χώρες της Ευρώπης. Στο νομό Δράμας εισέρχεται από την περιοχή της Κάτω Βροντούς και εξέρχεται από την περιοχή Παρανεστίου, αφού διασχίσει το Φαλακρό όρος. Το χαμηλότερο υψομετρικό σημείο της διαδρομής βρίσκεται στο Παρανέστι, στα 120 μ., ενώ το υψηλότερο στο Φαλακρό, στα 1800 μ. Η διαδρομή έχει την ανάλογη σήμανση, ξεπερνάει τα 90 χιλιόμετρα, ο συνολικός δε χρόνος της πεζοπορίας εκτιμάται στις 35-40 ώρες.

Δάσος Κορυλόβου

Οι Δραμινοί κάτοικοι επισκέπτονται το περιαστικό Δάσος του Κορυλόβου για περίπατο, άθληση, απόλαυση της θέας και αναψυχή. Υπάρχουν μονοπάτια, ορειβατικά και μη, αν κάποιος θέλει να ξεφύγει από τον ασφαλτόδρομο, τα οποία οδηγούν στην κορυφή του λόφου. Φτάνοντας εκεί, θα συναντήσετε τους ανεμοπτεριστές, που δαμάζουν τον δραμινό άνεμο με το Parapente.

Δάσος Ελατιάς

Το Δάσος της Ελατιάς (ή Καράντερε) βρίσκεται σε απόσταση 70χλμ. από τη Δράμα. Έχει χαρακτηριστεί «αυθεντικό και ανεπανάληπτο μουσείο της φύσης» και όχι άδικα, καθώς εκεί θα συναντήσει κανείς το μοναδικό στην Ελλάδα δάσος Ερυθρελάτης. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό φυσικό πάρκο, που ελκύει δασολόγους, βοτανολόγους και λοιπούς φυσιολάτρες από όλο τον κόσμο.

Άλλες φυσιολατρικές αποδράσεις

Στην περιοχή της Δράμας κυριαρχεί και το υγρό στοιχείο που βάζει τις δικές του πινελιές και δημιουργεί μοναδικά τοπία στον ποταμό Νέστο, στις τεχνητές λίμνες του Κάτω Νευροκοπίου και του Παρανεστίου, ενώ το Σπήλαιο του Αγγίτη, το μοναδικό με τρεχούμενο ποτάμι, προσφέρει συναρπαστικές εμπειρίες στον περιπετειώδη επισκέπτη.