Λήμνος: Γαστρονομικές εμπειρίες στο νησί του Ηφαίστου

 

Ένας τόπος με πρωτόγνωρες φυσικές ομορφιές, αλλά και πλούσια γαστρονομική παράδοση που θα σας προσφέρει γνήσιες γεύσεις και υπέροχες εμπειρίες. Η μακραίωνη ιστορία του τόπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παραγωγή μοναδικών προϊόντων, όπως το κρασί, τα εξαιρετικά τυριά, το μοναδικής ποιότητας θυμαρίσιο μέλι, το σιτάρι και το υπέροχο αλεύρι μαυραγάνι από παλιό σπόρο σταριού.

Η τοπική κουζίνα της Λήμνου διατηρεί την παράδοσή της και εκμεταλλεύεται πλήρως τα τοπικά προϊόντα. Θα σας μαγέψει από την πρώτη σας μπουκιά με την ευρηματικότητα και τις αυθεντικές της γεύσεις! Τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά με τους αστακούς κυριαρχούν στην λημνιώτικη κουζίνα. Μην παραλείψετε, επίσης, να δοκιμάστε κόκορα κοκκινιστό με φλομάρια, κατμέρια (τηγανίτες), κολοκύθια με αυγά, λακέρδα παστή, μποχτσαδέλια (πουγκάκια με τυρί), κλίκια (ντόπια τυρόπιτα).

Το νησί έχει μεγάλη παράδοση και στην παρασκευή τυριών. Πιο διαδεδομένα είναι το Καλαθάκι Λήμνου, το μελίχλωρο και η φέτα. Φημίζεται ακόμα για το αγνό μέλι που οι ντόπιοι παράγουν με μεράκι και κέφι∙ παχύρευστο, με υπέροχο άρωμα, κεχριμπαρένιο χρώμα και έντονη γεύση. Στη Λήμνο παράγεται, επίσης, εξαιρετικής ποιότητας αλεύρι από το οποίο παρασκευάζονται παξιμάδια, σταρένια και κριθαρένια, βουτήματα και κουλουράκια διαφόρων τύπων που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς.

Στα γλυκά, αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων αποτελούν τα λουκούμια, αλλά και ο γευστικός χαλβάς Λήμνου, που κυκλοφορεί σε διάφορες γεύσεις. Δοκιμάστε ακόμη τα βενιζελικά, ντόπια γλυκίσματα που εμπνεύστηκαν οι Λημνιές νοικοκυρές για να προσφέρουν το 1912 στον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, όταν αυτός επισκέφθηκε τη Λήμνο μετά την απελευθέρωσή της. Στα ζαχαροπλαστεία και καφέ του νησιού μπορείτενα επιλέξετε και τους σαμσάδες (παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλύκισμα με σουσάμι), τα αμυγδαλωτά και γλυκά του κουταλιού (όπως άγριο σύκο, ντοματάκι, κολοκύθι κ.α.).

Κρασιά της Λήμνου

Στην αρχαιότητα το κρασί της Μήθυμνας θεωρούνταν το νέκταρ των Ολύμπιων Θεών. Η μυρωδάτη Λήμνος, που την άνοιξη θυμίζει απέραντη πλωτή έκθεση λουλουδιών, μεθούσε, όπως μας εξιστορεί ο Όμηρος στην Ιλιάδα, τους λάτρεις των κρασιών της κατά τον Τρωικό πόλεμο. Σήμερα, οι ντόπιες ποικιλίες σταφυλιού δίνουν εξαιρετικά κρασιά που ξεχωρίζουν για το λεπτό άρωμα και τη γεύση τους, ενώ η φήμη της ποιότητας τους έχει πλέον εξαπλωθεί σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Στις πανέμορφες πεδιάδες του ηφαιστιογενούς εδάφους της, καλλιεργείται η λευκή αρωματική ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας από το οποίο παράγονται εξαιρετικά λευκά κρασιά και γλυκά κρασιά. Η ποικιλία αυτή χαρίζει κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) και Ονομασίας Προέλευσης Ελεγχόμενης (Ο.Π.Ε.), που βραβεύονται σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και εκθέσεις. Στην ανατολική πλευρά του νησιού καλλιεργείται η ερυθρή ποικιλία Λημνιό («Καλαμπάκι» στην τοπική ορολογία).

Παράλληλα με την παραγωγή κρασιού, ξεχωριστή θέση στη Λήμνο κατέχει και η παραγωγή τσίπουρου και ούζου στα περιβόητα λακαριά, τα τοπικά παραδοσιακά αποστακτήρια. Δοκιμάστε ένα ποτήρι ούζο για να συνοδεύσετε ψητό χταπόδι, θαλασσινούς μεζέδες και άλλες τοπικές λιχουδιές ή με παγάκια σαν long drink.