Στη Δυτική Μακεδονία το Περιβάλλον και η Διατροφή είναι Πολιτισμός

 

Η πορεία του μέλλοντος είναι η βιώσιμη γεωργία. Η μετάβαση σε ένα φιλικό παραγωγικό μοντέλο είναι αναγκαία όσο ποτέ. Στη Δυτική Μακεδονία, στρατηγική του γεωργικού τομέα αποτελεί η αύξηση της παραγωγικότητας στα συστήματα παραγωγής και ταυτόχρονα η μείωση κατανάλωσης φυσικών πόρων. Στόχος, η προοπτική και η αυτάρκεια.

Η ορεινότητα του τόπου, τα πλούσια υδάτινα συστήματα και η ποικιλία των εδαφών προσφέρουν ένα ωφέλιμο μικροκλίμα, που αντανακλά στην ποιότητα του συνόλου των αγροδιατροφικών προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα των ανθρώπων της υπαίθρου και την υποστήριξη της Περιφέρειας με σύγχρονες πολιτικές και δράσεις, προσθέτουν αυθεντικότητα και αξία στην αγροτική παραγωγή, όσο και ταυτότητα στα διατροφικά προϊόντα.

Στη Δυτική Μακεδονία παράγονται κάποια από τα πιο αξιόλογα ελληνικά προϊόντα. Κτηνοτροφία, αμπελοκαλλιέργεια, δενδροκαλλιέργεια και κηπευτικά, είναι οι κλάδοι εκείνοι που προσφέρουν γενναιόδωρα καρπούς και άριστες πρώτες ύλες.

Στην αμπελοκαλλιέργεια, ξεχωριστές ποικιλίες, όπως του ξινόμαυρου, δίνουν τα περίφημα κρασιά των αμπελοοινικών ζωνών του Αμυνταίου και Βελβεντού, ενώ αξιόλογη θέση κατέχουν τα γλυκά λιαστά κρασιά της Σιάτιστας, αλλά και το σύνολο των παραγόμενων κρασιών στη Δυτική Μακεδονία – και των τεσσάρων νομών – φέρουν την πιστοποίηση ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Στην κτηνοτροφία, μοναδικά είναι τα τοπικά παραδοσιακά τυριά των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, των Γρεβενών, της Κοζάνης, του Βοΐου, όπως και όλα τα κτηνοτροφικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των κρεάτων.

Ως προς τη δεντροκομία, φρούτα και καρποί, με ιδιαίτερη γεύση και αρώματα, παράγονται στους ορεινούς όγκους της Δυτικής Μακεδονίας. Γνωστά διεθνώς είναι τα ροδάκινα Βελβεντού, τα συμπύρηνα Αμυνταίου, τα μήλα Καστοριάς και Εορδαίας, καθώς και τα κεράσια Βερμίου και Γρεβενών. Φημισμένα είναι επίσης τα φασόλια Καστοριάς και των Πρεσπών, γίγαντες και ελέφαντες, αλλά και όλα τα παραγόμενα όσπρια άλλων περιοχών, όπως του Βοΐου και των Γρεβενών.

Στα κηπευτικά, μοναδικά προϊόντα ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους εξαιτίας του ορεινού ανάγλυφου και των ιδιαίτερων μικροκλιμάτων που χαρακτηρίζουν τη Δυτική Μακεδονία. Πατάτες, τομάτες, πιπεριές και λαχανικά είναι μερικά από τα είδη που είναι γνωστά για την καταγωγή τους.

Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν τα άγρια μανιτάρια των Γρεβενών στα δρυοδάση της περιοχής, τα οποία συγκεντρώνουν πλήθος συλλεκτών κάθε χρόνο. Αξιόλογη και η μεταποιητική δραστηριότητα κηπευτικών, σε συνδυασμό με αυθεντικές, ντόπιες ποικιλίες αλεύρων για παραδοσιακές πίτες, που φτάνουν σε όλη την Ελλάδα και Ευρώπη.

Εμβληματικός ο κόκκινος χρυσός, ο φημισμένος κρόκος Κοζάνης, μαζί με άλλα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, που όλα συμπληρώνουν την ποικιλία των αγροτικών αυθεντικών προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας. Ξέχωρη αναφορά πρέπει να κάνουμε και στα εξαίρετα αλιεύματα των πλούσιων λιμναίων και ποτάμιων συστημάτων της Δυτικής Μακεδονίας, καραβίδες και ψάρια.

Πρόκειται για έναν τόπο με πλούσια αγαθά της γης, του νερού, της φύσης που εν συνόλω συνιστούν τον κλάδο της αγροδιατροφής, σημαντικό άξονα της τοπικής ανάπτυξης, δίδοντας υπεραξία στην τοπική γαστρονομία, το εμπόριο και τον τουρισμό.