Κροκέτα Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. με κρέμα μανιταριού

Μια υπέροχη συνταγή για ένα ξεχωριστό, εύκολο και πεντανόστιμο amuse-bouche (ή αλλιώς καλωσόρισμα) με γεύση… Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Χρόνος εκτέλεσης: 45 λεπτά.

Χρόνος ψησίματος: 8 λεπτά.

Η συνταγή είναι για 1 μερίδα.

 

ΥΛΙΚΑ

160 γρ. Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου σε μπαλίτσες 2 εκ.

150 γρ. αλεύρι σκληρό

4 αυγά

200 γρ. αμύγδαλο

50 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. βούτυρο αγελαδινό

2 γρ. αλάτι

150 γρ. μανιτάρια πλευρώτους

Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για το γαρνίρισμα:

50 γρ. βλαστάρια ηλίανθου ή ραπανάκι

70 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την κροκέτα: Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και σε ένα άλλο σπάμε τα αυγά. Πανάρουμε τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. με αλεύρι και αυγά δύο φορές. Ντύνουμε τις κροκέτες με το θρυμματισμένο αμύγδαλο παναριστά, προσέχοντας να έχει κολλήσει παντού. Τοποθετούμε στο ψυγείο, ώστε να σφίξουν. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο στους 160 με 170 βαθμούς. Τοποθετούμε τις μπαλίτσες απαλά και προσεκτικά μέσα στο τηγάνι χρησιμοποιώντας ξύλινη λαβή.

Για την κρέμα μανιταριού: Καθαρίζουμε και ψήνουμε τα μανιτάρια στον φούρνο στους 150 βαθμούς για 45 λεπτά. Τρίβουμε 120 γρ. Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. σε ένα μεταλλικό σκεύος και το τοποθετούμε για 7 με 8 λεπτά στον φούρνο στους 200 βαθμούς. Στη συνέχεια χτυπάμε τις δύο παρασκευές μαζί σε ένα μπλέντερ μαζί με το βούτυρο μέχρι η υφή να γίνει σπυρωτή και απαλή. Αλατοπιπερώνουμε ανάλογα με το πόσο αλμυρό και έντονο το θέλουμε. Γαρνίρουμε με την κρέμα μανιταριού, τη μαρμελάδα βερίκοκο και προσθέτουμε τα βλαστάρια.

Δείτε περισσότερες συνταγές με Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. στο site της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου www.easnaxos.com