Ο γαστρονομικός πλούτος των Ιονίων Νήσων

Η ποιότητα των τροφίμων και η διατροφή αποκτούν ολοένα και περισσότερη σημασία στις μέρες μας. Ακόμη και η ικανοποίηση των επισκεπτών ενός τόπου καθορίζεται πλέον από μη εμπορικούς και άυλους παράγοντες, όπως η τοπική γαστρονομία. Ειδικά στους προορισμούς της Μεσογείου, καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης ταξιδιωτικής εμπειρίας διαδραματίζουν η διαμονή και η ποιότητα του φαγητού, που αποτελούν ισχυρό «επίκεντρο» της συνολικής ικανοποίησης.

Η Ελλάδα θριαμβεύει στον πολυπόθητο τομέα των επισκεπτών γαστρονομικού ενδιαφέροντος, καθώς συνδυάζει την ποικιλία της τοπικής κουζίνας, την ποιότητα, την τιμή και φυσικά τη φιλοξενία. Στην κορυφή του γαστρονομικού ενδιαφέροντος βρίσκονται τα Ιόνια Νησιά, με την ποικιλία των εξαιρετικών τοπικών προϊόντων και των μοναδικών γεύσεων που προσφέρουν στον κάθε επισκέπτη. Αποτελώντας κομβικό σημείο στον χάρτη της χώρας μας, καθώς είναι βασική πύλη εισόδου από την υπόλοιπη Ευρώπη, τα Επτάνησα μπορούν να αποτελέσουν, επίσης, την πρώτη και ιδανική ‘μύηση’ των ταξιδιωτών από άλλες χώρες στη φημισμένη ελληνική γαστρονομική παράδοση.

Αυτός είναι και ο στόχος της Περιφερειακής Αρχής των Ιονίων Νήσων και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξής της, αλλά και φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή: να δημιουργήσουν περαιτέρω κίνητρα, ώστε ο επισκέπτης να παραμένει στα Ιόνια και να απολαμβάνει μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία, να θεωρεί τα νησιά βασικό προορισμό (citybreak) και απλά μία δίοδο προς άλλα μέρη της Ελλάδας. Δυνατό σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή αποτελεί η τοπική κουζίνα, καθώς δύναται να κεντρίσει το τουριστικό ενδιαφέρον με την ποικιλία της και τη γαστρονομική ικανοποίηση που προσφέρει.

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, κ. Νικόλαος Μουζακίτης: «Τα Ιόνια μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν σημαντικό γαστρονομικό προορισμό με εμβληματικά προϊόντα, μακραίωνη ιστορία και φημισμένη σε όλον τον κόσμο διατροφή. Οι επαγγελματίες της περιοχής μπορούν να προσφέρουν κουζίνα υψηλού επιπέδου, καθώς και ξεναγήσεις, δοκιμές και άλλες δραστηριότητες γαστρονομικού ενδιαφέροντος, μέσα από τις οποίες οι επισκέπτες θα μυηθούν σε μια μοναδική παράδοση αυθεντικής φιλοξενίας και κορυφαίων γεύσεων».

Ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, κ. Νικόλαος Μουζακίτης, σε στιγμιότυπο από εκδήλωση για τη Γαστρονομία της περιοχής.

Τα παραδοσιακά-τοπικά προϊόντα διατροφής είναι προϊόντα που συνδέονται με τη διατροφική κουλτούρα ενός τόπου και μέσω αυτής με την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμά του. Ο παραδοσιακός χαρακτήρας των προϊόντων της Ιόνιας Γης οφείλεται στην ιδιοτυπία των υλικών ή του τρόπου παρασκευής τους, έχει ιστορία δεκαετιών ή και αιώνων και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.

Επίσης τα τοπικά-παραδοσιακά τρόφιμα μπορούν να θεωρηθούν ένα από τα βασικά στοιχεία που διαφοροποιούν, αλλά και χαρακτηρίζουν μία γεωγραφική περιοχή, διότι η τροφή εκτός από τη θρεπτική αξία που έχει, περιέχει και πλήθος κοινωνιολογικών συμβολισμών. Συνεπώς, τα προϊόντα που παρουσιάζουν κάποια ιδιότυπα χαρακτηριστικά, μπορούν να λειτουργήσουν ως σημαντικό πλεονέκτημα για την τοπική και κυρίως την αγροτική οικονομία. Επιπλέον, σε συνδυασμό και με άλλες ενέργειες που αναδεικνύουν τον φυσικό πλούτο και τα πολιτιστικά στοιχεία μιας περιοχής, λειτουργούν ως μέσο προσέλκυσης επισκεπτών, που οδηγεί στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Απώτερος στόχος λοιπόν της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης είναι να δημιουργήσει ισχυρή ταυτότητα και προστιθέμενη αξία για τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής. Μια υπεραξία, όπου για να τη δημιουργήσεις χρειάζεται γνώση, εμπειρία, έμπνευση και όραμα. Χρειάζονται προϊόντα με ποιότητα, ταυτότητα και συνέπεια για την αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας ούτως ώστε με ικανοποίηση και υπερηφάνεια να προσφέρονται στους επισκέπτες και φίλους των Ιονίων προϊόντα άριστης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας, τα οποία θα συνεχίζουν τη μακρά παράδοση των Επτανήσων.

 

ΓΕΥΣΕΙΣ & ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

 

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Αποτελεί σημείο αναφοράς για τα Ιόνια και φημίζεται για την κορυφαία ποιότητά του, αφού το έδαφος και το κλίμα της περιοχής ευνοούν την καλλιέργεια των ελαιόδεντρων και, κατά συνέπεια, την παραγωγή του. Πρόκειται για εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο άριστης ποιότητας, που αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής με ιδιαιτέρως ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό.

ΚΡΑΣΙ

Οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες με τον ήπιο χειμώνα και το ξηρό και θερμό καλοκαίρι βοηθούν στην παραγωγή εξαιρετικών τοπικών ποικιλιών σταφυλιών με πλούσιο και δυνατό άρωμα και εκλεπτυσμένη γεύση όπως η Ρομπόλα, το Μοσχάτο και η Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς, ο Αυγουστιάτης και το Γουστολίδι Ζακύνθου, ο Κακοτρύγης και το Πετροκόρυθο Κέρκυρας, η Βαρδέα και το Βερτζαμί Λευκάδας.

ΜΕΛΙ

Ιδιαιτέρως υγιεινή και θρεπτική τροφή, το μέλι αποτελεί ένα από τα τοπικά προϊόντα των Ιονίων, το οποίο οφείλουμε και να δοκιμάσουμε και να αγοράσουμε. Το μέλι που παράγεται στα νησιά είναι εξαιρετικής ποιότητας, γεγονός που οφείλεται τόσο στη γνώση και τη φροντίδα των έμπειρων μελισσοκόμων αυτού του ευλογημένου τόπου όσο και στις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε όλη την έκτασή τους.

ΒΟΤΑΝΑ

Στα Ιόνια προσφέρεται πλήθος βοτάνων που έχουν χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ως φαρμακευτικά φυτά με εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες. Εκπληκτικά βότανα που φυτρώνουν στα απόκρημνα βουνά της Ιόνιας Γης και συλλέγονται από έμπειρους συλλέκτες για να αποξηρανθούν κάτω από φυσικές συνθήκες και να οδηγηθούν στα σύγχρονα συσκευαστήρια, χωρίς καμιά χημική ή άλλη επεξεργασία.

 

ΝΤΟΠΙΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ & ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας σε κάποιο από τα πανέμορφα μέρη των Ιονίων Νήσων δεν γίνεται να μη δοκιμάσουμε ή και να προμηθευτούμε για το σπίτι κάποιο από τα πεντανόστιμα ντόπια τυροκομικά προϊόντα όπως το κεφαλοτύρι και τη γραβιέρα, παστοκύδωνο και μάντολες, πουτίγκα Κεφαλονιάς, κουμκουάτ, τσιτσιμπύρα, νούμπουλο, κερκυραϊκή μπύρα, διάφορα γλυκά του κουταλιού, σαπούνι από ελαιόλαδο Κέρκυρας, τις φακές Εγκλουβής και το σαλάμι αέρος Λευκάδας, τη μαύρη σταφίδα, την πρέντζα, το παστέλι και λαδοτύρι Ζακύνθου.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μοναδικές γευστικές εμπειρίες προσφέρει η εξαιρετική και ξακουστή τοπική γαστρονομία της Ιόνιας Γης. Ανακαλύπτουμε και δοκιμάζουμε πιάτα όπως: τσιγαρίδια, κόκορα κρασάτο Κεφαλονιάς, μπουρδέτο, σοφρίτο, παστιτσάδα, μπιάνκο Κέρκυρας, σαβόρο, μπακαλαρόπιτα, αυγοτάραχο, φρυγαδέλια Λευκάδας, τσιλίχουρδα, πολπέτες, σοφιγαδούρα Ζακύνθου.