Αλεξανδρούπολη: Υπέροχη… κάθε εποχή!

 

Με τη γοητευτική της πόλη και το λιμάνι, με περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλλους, μοναδικούς υδροβιότοπους, αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία, πλούσια πολιτιστικά δρώμενα, γνήσια θρακιώτικη κουζίνα και φιλόξενους ανθρώπους, η Αλεξανδρούπολη έρχεται δυναμικά στο προσκήνιο ως ένας πραγματικά ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου.

 

Ο ΚΟΜΒΟΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ, η πρωτεύουσα του νομού Έβρου ενώνει Ευρώπη και Ασία, Δύση και Ανατολή. Αποτελεί σημείο συνάντησης για ανθρώπους, χώρες και πολιτισμούς με μεγάλους οδικούς άξονες, αεροπλάνα, τρένα και πλοία. Από ένα μικρό ψαροχώρι τον περασμένο αιώνα, η Αλεξανδρούπολη είναι σήμερα είναι μια σύγχρονη πόλη με ιδιαίτερο χαρακτήρα, πολύ καλή ρυμοτομία, υψηλή ποιότητα ζωής και αποτελεί προνομιακό κέντρο μιας πραγματικά χαρισματικής περιοχής.

Οι παραθαλάσσιοι οικισμοί του Δήμου Αλεξανδρούπολης η Μάκρη, η Μεσημβρία, τα Δίκελλα, αλλά και οι ορεινοί οικισμοί ο Πόταμος, ο Άβαντας, η Αισύμη, η Λεπτοκαριά, η Κίρκη, η Συκκοράχη προσφέρουν στους επισκέπτες τους διαδρομές μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Επιπλέον η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται πολύ κοντά στα σημαντικά από οικολογική άποψη μέρη της Δαδιάς, του Δέλτα, του ποταμού Έβρου και των ιαματικών λουτρών Τραϊανούπολης.

Η πόλη

Σύμβολο της πόλης είναι ο φάρος της, που ορθώνεται επιβλητικά στα 18 μέτρα και φωτίζει τον όμορφο αυτό προορισμό για περισσότερο από έναν αιώνα. Από εδώ, από το σιντριβάνι του, ξεκινά η παραλιακή πλατεία, η οποία γεμίζει με κόσμο που απολαμβάνει τη βόλτα του, τις εποχικές εκδηλώσεις ή τα παραδοσιακά τσιπουράδικα. Το ίδιο και τα σοκάκια, κάθετα της παραλιακής, που κρύβουν γοητευτικά καφέ, εστιατόρια, μικρά ταβερνάκια και μαγαζάκια. Στην πόλη δίνουν επίσης το δικό τους χρώμα τα νεοκλασικά κτίρια που είναι συνδεδεμένα με την ιστορία της, όπως η Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία, η Λεονταρίδειος Σχολή, το Καπνομάγαζο, οι Αποθήκες του λιμανιού και άλλα. Με πολιούχο της Αλεξανδρούπολης τον Άγιο Νικόλαο, όλα τα βλέμματα φυσικά καταλήγουν στο κομβικό λιμάνι της και στο γαλάζιο του Θρακικού Πελάγους. 

Υπέροχες διαδρομές στη Φύση

Το ταξίδι στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει πανέμορφες εμπειρίες στη φύση με περιπατητικές διαδρομές απαράμιλλου κάλλους, με υπέροχες τοποθεσίες για εξερεύνηση μέσα από πύργους και φαράγγια, μέσα σε δροσερούς πλατανότοπους και κάτω από παραδοσιακούς ανεμόμυλους. Μέρη που αξίζει να επισκεφτεί κανείς είναι το χωριό Άβαντας, ο Πλατανότοπος του Μαΐστρου, ο δρυμός της Νίψας, χαρακτηρισμένος ως βιότοπος Natura, με υπαίθρια προϊστορικά ιερά των Θρακών μέσα σε αιωνόβια πλατάνια και τρεχούμενα νερά, ο βιότοπος της Κίρκης για ποδηλασία βουνού και εναλλακτικές δραστηριότητες, η Μελία με τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους, η γραφική Συκορράχη και ο θερινός οικισμός των Σαρακατσάνων, ένα ζωντανό μουσείο κοντά στο παραδοσιακό χωριό της Αισύμης.

Αξίζει να δείτε στο Δήμο Αλεξανδρούπολης

Δέλτα του Έβρου. Περιήγηση και βαρκάδα σε έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης με λίμνες, λιμνοθάλασσες και νησίδες, με εξαιρετικά σπάνιο μικροκλίμα και πλούσια βλάστηση, καταφύγιο σπάνιων πουλιών και ζώων.

Ρωμαϊκά Λουτρά Τραϊανούπολης. Οι περίφημες ιαματικές πηγές έχουν φιλοξενήσει αυτοκράτορες και σουλτάνους και λειτουργούν μέχρι σήμερα, με υποδομές φιλοξενίας. Αξιόλογο οικοδόμημα είναι η Χάνα, κτίριο-ξενώνας του 4ου αιώνα μ.Χ.

Μονή Παναγίας Κοσμοσώτειρας. Βυζαντινό μοναστήρι σπάνιας ιστορικής αξίας στις Φέρες, το κέντρο προσκυνήματος των απανταχού Θρακιωτών και η μικρή Αγιά Σοφία, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι.

Εκκλησία-Σπήλαιο των Αγίων Θεοδώρων. Προς την κοινότητα του Άβαντα, ο κρυμμένος σε σπήλαιο ναός, με σκαλισμένες στην πέτρα εικόνες του 11ου αιώνας, μας ταξιδεύει στις εκκλησίες-σπήλαια της Καππαδοκίας. 

Αρχαία πόλη Ζώνη. Σημαντική αρχαιολογική τοποθεσία, από τον 6ο αιώνα π.Χ., γνωστή παλαιότερα ως Μεσημβρία-Ζώνη, κοντά στο χωριό Δίκελλα.  

Αρχαία Εγνατία Οδός. Σε σημεία της μπορεί κανείς να βαδίσει πάνω στο αρχαίο οδόστρωμα ακολουθώντας τις ενημερωτικές πινακίδες.

Μουσεία. Υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, όπως το Αρχαιολογικό, το Εθνολογικό, το Ιστορικό, το Εκκλησιαστικό, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Σαρακατσάνικης Παράδοσης, το Λαογραφικό Καππαδοκικής Εστίας και το Λαογραφικό των Φερών.

Υπεραιωνόβιος ελαιώνας της Μάκρης. Με ελαιόδεντρα ηλικίας μέχρι 2500 ετών, στη σκιά των οποίων μάλλον ξεκουράστηκε ο Οδυσσέας και που συνεχίζουν να δίνουν το λάδι τους.

Σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου. Βρίσκεται πάνω από το λιμανάκι της Μάκρης και οι μεγάλοι βράχοι μέχρι τη θάλασσα, λέγεται ότι είναι αυτοί που πέταξε ο Κύκλωπας, από το θυμό του, ψάχνοντας για τον... Κανένα.

Παράδοση & Γιορτές

Τα ανταμώματα των Θρακιωτών του κόσμου, οι περίτεχνες εβρίτικες φορεσιές, τα ήθη και τα έθιμα, οι λαογραφικές εκδηλώσεις που γίνονται στον Δήμο Αλεξανδρούπολης σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, αποτελούν πόλο έλξης για κατοίκους αλλά και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, τα αποκριάτικα έθιμα, τα Ελευθέρια τον Μάιο, η Πανέβρια Αγροτική Έκθεση Φερών και τα πολλά πανηγύρια σε όλο τον Δήμο κατά τους εορτασμούς των ναών κάθε χωριού δίνουν στον κάθε επισκέπτη τη χαρά να διασκεδάσει με την πλούσια παραδοσιακή μουσική, να γευτεί την τοπική κουζίνα και να ζήσει την εμπειρία της Θρακιώτικης φιλοξενίας.

Γαστρονομία και τοπικά προϊόντα

Η τοπική κουζίνα είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες στην Ελλάδα, βασισμένη στη θρακιώτικη παράδοση, αλλά στις γαστρονομικές συνήθειες όλων των λαών που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή στη διάρκεια του χρόνου. Αξίζει να δοκιμάσει κανείς τις περίφημες ντόπιες πίτες, καβουρμά, λουκάνικα και άλλα αλλαντικά, ζυμαρικά των γυναικείων συλλόγων όπως οι γιουφκάδες, γαλακτοκομικά, ντόπια κρέατα, τα πεντανόστιμα ψάρια και θαλασσινά του Θρακικού πελάγους, μοναδικά γλυκά του κουταλιού και το σπουδαίο τοπικό λάδι που παράγεται από τον υπεραιωνόβιο ελαιώνα της Μάκρης.

Αλεξανδρούπολη… για όλους!

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης αποτελεί έναν ολοκληρωμένο προορισμό ιδανικό για οικογενειακές διακοπές και εκπαιδευτικές εκδρομές: οργανωμένες και πεντακάθαρες παραλίες, πεζοδρομημένη παραλιακή ζώνη στην πόλη όπου τα παιδιά παίζουν ελεύθερα και διασκεδάζουν στο λούνα παρκ, μεγάλο δίκτυο πάρκων στα οποία οργανώνονται δραστηριότητες και δρώμενα και σύγχρονο δίκτυο ποδηλατοδρόμων για διασκεδαστικές βόλτες. Η επαφή με την Θρακιώτικη πολιτιστική παράδοση, τα πανηγύρια και οι γιορτές στα γύρω χωριά, οι επισκέψεις σε αρχαιολογικά μνημεία και ιστορικούς χώρους, οι ξεναγήσεις σε μουσεία και οι βαρκάδες στο Δέλτα του Έβρου συνδυάζονται εύκολα με την διασκέδαση που προσφέρει η φιλόξενη Αλεξανδρούπολη για όλο τον χρόνο.