Λήμνος: Ανακαλύπτοντας την «πεταλούδα» του Αιγαίου

 

Ψηλά στη Βορειανατολικό άκρο του Αιγαίου, εκεί που οι άνεμοι δεν σταματούν ποτέ, ξεπροβάλλει μέσα στο απέραντο γαλάζιο το νησί της Λήμνου. Η μυθική πατρίδα του Ηφαίστου, σταυροδρόμι πολιτισμών λόγω της μοναδικής γεωγραφικής του θέσης, μοιάζει με μια τεράστια πεταλούδα, που τα φτερά της τα χωρίζει ο κόλπος του Μούδρου στο νότο και ο κόλπος του Μπουρνιά στο βορρά.

Απέραντες καταγάλανες και αμμουδερές παραλίες, παραδοσιακοί, γραφικοί οικισμοί, σπουδαία αρχαιολογικά αξιοθέατα, ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον με αμμοθίνες, λιμνοθάλασσες, λίμνες και υγροβιότοποι με σπάνια ορνιθοπανίδα.

Τι να δεις…

Τους αρχαιολογικούς χώρους της Ηφαίστειας, των Καβειρίων και της Πολιόχνης της αρχαιότερης πόλης της Ευρώπης, το απολιθωμένο δάσος του Μούδρου, το Ενετικό Κάστρο και το αρχαιολογικό μουσείο στη Μύρινα, τα αρχοντικά και την πινακοθήκη στον Κόντια. Το βυζαντινό κάστρο του Παλαιολόγου και της Αικατερίνης στην παραλία του Κότσινα, το φημισμένο άγαλμα της Λημνιάς ηρωίδας Μαρούλας και το εκκλησάκι της Παναγιάς με τη σπηλιά και το άγιασμα. Τους υδροβιότοπους της Παναγιάς με τις αλυκές και τα σπάνια φλαμίνγκο. Και φυσικά, τα περισσότερα από 40 χωριά και τους οικισμούς, με τα πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια.

Παραδοσιακοί οικισμοί

Κάντε βόλτα σε γραφικά χωριά και θαυμάστε οικισμούς με δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής όπως τον Κοντιά με τα πετρόχτιστα αρχοντικά και τους πέτρινους ανεμόμυλους, το Βάρος με τα αναρίθμητα πετρόχτιστα σπίτια, τον Κάσπακα, που είναι σκαρφαλωμένος στο βουνό Άγιος Αθανάσιος και το Θάνος, με την υπέροχη μικρή πλατεία του!  

Πού να κολυμπήσεις…

Οι επιλογές αμέτρητες σε ακτογραμμή εκατοντάδων χιλιομέτρων. Μερικές από τις πανέμορφες παραλίες είναι ο Ρωμαϊκός Γιαλός, τα Ρηχά Νερά, η Αυλώνα, ο Θάνος, η Αγιά Σωτήρα, το Φαναράκι, το Κολοκύθι, ο Κοσκινάς, ο Εβγάτης.

Τοπική γαστρονομία

Άφθονο καλό φαγητό, ψάρια και θαλασσινά και φυσικά το ξακουστό από τα αρχαία χρόνια Λημνιώτικο κρασί. Εξαιρετικές τοπικές γεύσεις είναι επίσης τα τυριά Καλαθάκι, Μελίχλωρο και Κασκαβάλι, τα φλομάρια, το θυμαρίσιο μέλι, τα γλυκά σαμσάδες και βενιζελικά, η τοπική φάβα και το ντόπιο ούζο που παρασκευάζεται στα λακαριά, τα τοπικά παραδοσιακά αποστακτήρια του νησιού.