Βόρεια Εύβοια: Ένα μαγευτικό οδοιπορικό!

Το βόρειο τμήμα της Εύβοιας είναι γεμάτο κρυμμένες ομορφιές, με πλούσια βλάστηση και υπέροχα τοπία που αναδεικνύουν την αλπική ομορφιά της περιοχής. Κατάφυτα βουνά, μικροί καταρράκτες, πυκνά πευκοδάση που αγγίζουν κυριολεκτικά τη θάλασσα, μαγευτικές παραλίες με πεντακάθαρα νερά και πολλά αξιοθέατα, θα γεμίσουν με ενδιαφέρον τις περιηγήσεις σας και θα σας χαρίσουν απολαυστικές διακοπές όλο τον χρόνο.

Με ορμητήριο τον Αγιόκαμπο

Ο Αγιόκαμπος είναι ένα γραφικό χωριό που έχει εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο και διαθέτει άρτια οργάνωση. Το λιμάνι του εξυπηρετεί τη μετακίνηση από περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας προς τη βόρεια Εύβοια, μέσω της Γλύφας. Αποτελεί ιδανική βάση διαμονής, καθώς έχει εύκολη πρόσβαση στα αξιοθέατα και τα χωριά της περιοχής. Εδώ θα βρείτε πολλές προτάσεις διαμονής, ταβέρνες και εστιατόρια με φρέσκο ψάρι και τοπικές σπεσιαλιτέ, και πολλές ακόμα προτάσεις για τη διασκέδασή σας. Η παραλία του είναι ιδανική για κολύμπι και χαλάρωση.

Περιήγηση στην περιοχή

Στη δυτική πλευρά της βόρειας Εύβοιας θα βρείτε τη Λίμνη, οικισμό με νησιωτική αύρα, στενά σοκάκια και παραδοσιακά σπίτια, τις Ροβιές, θέρετρο στην καρδιά ενός απέραντου ελαιώνα που συνδυάζει ιδανικά βουνό και θάλασσα, τα Λουτρά Αιδηψού, θέρετρο ιαματικών διακοπών γνωστό από την αρχαιότητα, τα γραφικά Γιάλτρα με ιαματικά νερά όπως της Αιδηψού, την ορεινή Λιχάδα και το επίνειό της Άγιο Γεώργιο και τα Λιχαδονήσια, συστάδα νησίδων με υπέροχες ακρογιαλιές.

Στη βόρεια ακτογραμμή, μαζί με τον Αγιόκαμπο, ξεχωρίζουν οι Ωρεοί, πολυσύχναστος τουριστικός οικισμός και με παραδοσιακά ουζερί. Στον περίβολο της εκκλησίας του χωριού θα θαυμάσετε τον «Ταύρο των Ωρεών», ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα από θασιακό μάρμαρο, της ελληνιστικής εποχής, με μήκος 3,2 μέτρα και βάρος πάνω από έξι τόνους. Επισκεφτείτε επίσης το Πευκί, επίνειο του Αρτεμισίου, που συνδυάζει το γαλάζιο της θάλασσας με το πράσινο των πεύκων και προσφέρει από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στην Εύβοια. Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα και στα παραδοσιακά σπίτια του Αρτεμισίου, ενώ στον λόφο του Αγίου Γεωργίου, υπάρχουν ερείπια από το Ιερό της Αρτέμιδας.

Στην ανατολική πλευρά, βρίσκονται παραθαλάσσιοι γραφικοί οικισμοί όπως τα Βασιλικά, το Ψαροπούλι, το Λουτρό, η Κρύα Βρύση, η Αγκάλη παραλία του οικισμού της Αγίας Άννας, το Πήλι.  

Στην ενδοχώρα της βόρειας Εύβοιας ξεχωρίζουν η Ιστιαία, κωμόπολη-κέντρο της ευρύτερης περιοχής με μακρά ιστορία, οι Γούβες, με αξιόλογη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, η ορεινή Κερασιά με απολιθωμένο δάσος και μουσείο, οι καταρράκτες της Δρυμώνας, με πεύκα, έλατα, πλατάνια, λιμνούλες και τρεχούμενα νερά, το φαράγγι του ποταμού Νηλέα στην περιοχή της Αγίας Άννας, το Μαντούδι, το Προκόπι με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, το φαράγγι Δερβένι-Κλεισούρα και το πλατανόδασος του ποταμού Κηρέα με τα ξύλινα κρεμαστά γεφυράκια.

Προτείνουμε να επισκεφτείτε...

Ναός Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου

Βρίσκεται στο χωριό Προκόπι και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της ορθοδοξίας. Εδώ φυλάσσεται ολόσωμο το σκήνωμα του Αγίου, το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες πιστοί κάθε χρόνο. Το σκήνωμα το μετέφεραν πρόσφυγες από το Προκόπι της Μικράς Ασίας, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών, το 1924 και η μνήμη του Αγίου εορτάζεται στις 27 Μαΐου.

Μονή Οσίου Δαυίδ Γέροντος

Βρίσκεται στην καρδιά μιας κατάφυτης έκτασης κοντά στο χωριό Ροβιές και είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Τις τελευταίες δεκαετίες η Μονή έγινε γνωστή πανελληνίως, λόγω του μακαριστού ηγουμένου της, Γέροντα Ιακώβου Τσαλίκη, ο οποίος επίσημα κατετάγη στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας το 2017. Σε κοντινή απόσταση από τη Μονή βρίσκεται το Αγιονέρι όπου ο Όσιος Δαυίδ χτύπησε με το ραβδί του τον βράχο και ανέβλυσε ιαματικό νερό, αλλά και το Ασκηταριό του Οσίου σε μικρή σπηλιά σε βράχο.

 

Άλλα αξιοθέατα

Παναγία Ντινιούς. Ένα μικρό εκκλησάκι κοντά στην Ιστιαία. Βρίσκεται μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο και στο εσωτερικό του θα προσκυνήσετε μια ιστορική και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Καταρράκτες Δρυμώνα. Πρόκειται για περιοχή ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς, με μονοπάτια, τρεχούμενα νερά, πλατάνια, μαύρα πεύκα, έλατα και ειδυλλιακές λιμνούλες που δημιουργούνται από τον ποταμό Σηπιά. Οι καταρράκτες πέφτουν από ύψος 15 μέτρων και καταλήγουν σε μια κρυστάλλινη λίμνη.

Απολιθωμένο Δάσος Κερασιάς. Απλώνεται μεταξύ των χωριών  Κερασιά, Αγία Άννα και Παπάδες και σε αυτό υπάρχουν απολιθωμένοι κορμοί εκατομμυρίων ετών καθώς και απολιθώματα ζώων και φυτών. Στην Κερασιά βρίσκεται και το Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών.

Αρχαιολογική Συλλογή Λουτρών Αιδηψού. Η συλλογή στεγάζεται στον ημιώροφο του Υδροθεραπευτηρίου του ΕΟΤ. Εκτίθενται στοιχεία από το προϊστορικό παρελθόν της περιοχής, δείγματα κεραμικής από τους γεωμετρικούς χρόνους και γλυπτά της ρωμαϊκής περιόδου, ενδεικτικά της φήμης της λουτρόπολης.

Μουσείο Θαλάσσιων Ευρημάτων ‘Ναυτίλος’. Βρίσκεται στον Αγιόκαμπο και φιλοξενεί στις προθήκες του μυστικά και θησαυρούς του θαλάσσιου βυθού, από όλο τον κόσμο. Διαθέτει περίπου 3000 εκθέματα που θα θαυμάσετε μέσα από μια εντυπωσιακή ξενάγηση.

Πύργος Δροσίνη. Πρόκειται για κτίσμα των αρχών του 19ου αιώνα, ενετικής αρχιτεκτονικής, χτισμένο σε ύψωμα κοντά στις Γούβες. Ανήκε στην οικογένεια του ποιητή Γεώργιου Δροσίνη, ο οποίος έζησε εδώ πολλά καλοκαίρια και έγραψε αρκετά από τα ποιήματά του. Σήμερα, λειτουργεί ως μουσείο με αντικείμενα από τη λαϊκή παράδοση της περιοχής.

 

Παραλίες

Την περιοχή του Αγιόκαμπου στη βόρεια Εύβοια περιτριγυρίζουν πολλές όμορφες παραλίες, άλλες οργανωμένες και άλλες καλά κρυμμένες και χωρίς πολύ κόσμο. Απολαύστε, φυσικά, την παραλία του Αγιόκαμπου με πεντακάθαρη θάλασσα και επιλογές για καφέ, ποτό, φαγητό. Στην παραλία Νησιώτισσα, ανάμεσα στον Αγιόκαμπο και τον Νέο Πύργο, θα συναντήσετε μοναδική ομορφιά, καταγάλανα νερά, μια μαγευτική πλαζ και μια απίστευτη θέα στην απέναντι μικρή βραχονησίδα «Μοναστήρι» με τα ερείπια ενός αρχαίου πύργου στην κορυφή του. Ξεχωρίζουν ακόμη οι παραλίες Πάντερμος, Τσοκαΐτη, Άγιος Νικόλαος και Κανατάδικα.

Πραγματικό παράδεισο της περιοχής αποτελούν τα Λιχαδονήσια, σύμπλεγμα μικρών νησίδων με τιρκουάζ νερά και αμμουδιές που συνθέτουν ένα εξωτικό σκηνικό. Διαθέτουν πανέμορφες παραλίες, καλά οργανωμένες και τα νερά είναι σχετικά ζεστά και ρηχά για αρκετά μέτρα από την ακτή. Η πρόσβαση γίνεται με καραβάκι από τον Κάβο (παραλία Λιχάδας) ή με δικό σας σκάφος. Μην παραλείψετε να τα επισκεφθείτε!